Antreprenorii din Estul Europei au o nouă oportunitate pusă la dispoziție de Google, prin Campus Varșovia, un hub deschis ieri și care oferă pe lângă spațiu de lucru și mentorat din partea angajaților.

09Google Campus Varsovia

Campus Varșovia reprezintă în primul rând o rearanjare a unui spațiu industrial închis. Hubul s-a deschis în spațiul unei foste fabrici de vodcă din capitala Poloniei, care a funcționat de acum 118 ani. „Aici a fost o fabrică ce distila spiritul polonez și est european și îl exporta. Noi păstrăm spiritul: puternic, liber, care intoxică. Trebuie să exportăm acum creativitatea printr-un motor de creștere pentru antreprenori și economie“, a declarat Rafal Plutecki, șeful campusului.

Te poți înscrie la Campus Varșovia și să ai un spațiu gratuit de lucru dacă completezi datele tale aici. 

Campusul de la Varșovia este al cincilea deschis de Google. În 2012 au făcut prima încercre, la Londra, iar apoi s-au extins în Tel Aviv, Madrid și Seul. De asemenea, în perioada următoare vor deschide un hub și la Sao Paolo.

Potrivit lui Matt Brittin, directorul Google Europa, startup-urile care au intrat în rețeaua Campus au primit investiții de 200 de milioane de dolari în ultimii trei ani, iar 18.000 de antreprenori au participat la workshop-uri.

13Google Campus Varsovia

Oricine poate aplica pentru a lucra de la Varșovia, dar vor fi selectați de către echipa Google în funcție de potențialul lor. Practic, Campusul e împărțit în trei etaje, dintre care unul este un hub din rețeaua TechHub, pentru care se plătesc aceleași taxe ca și la București.

Cum intri în comunitatea Campus?

Orice antreprenor poate să intre în comunitatea Campus. Asta nu înseamnă că trebuie să rezervi neapărat o masă și un spațiu de lucru, ci pur și simplu să ai acces la evenimentele organizate acolo. Până acum 1.300 de persoane au aplicat la Varșovia, iar acest lucru îți permite să te duci la Campus Cafe, unde ai cafea gratis și un spațiu de lucru limitat, dar prietenos în districtul Praga din Varșovia.

Campusul are și săli de conferință și de evenimente, iar orice membru al său poate să rezerve sălile pentru evenimente dedicate antreprenorilor.

14Google Campus Varsovia

În momentul de față, Google Campus are doi parteneri importanți - Innovation Nest din Polonia și TechHub. Innovation Nest e un fond de venture capital din Cracovia, care va rula programul de accelerare Growth! în cadrul Campusului și va aranja și întâlniri cu mentori și posibili investitori.

În cadrul campusului vor fi rulate mai multe programe cu tradiție în spațiul pus la punct de Google, care încearcă să încurajeze antreprenoriatul în diverse zone din lume. În fiecare vineri va exista Mentoring@Campus, unde vor veni angajați Google cu experiență în diverse zone tehnice, de la UX la growth hacking și le vor vorbi antreprenorilor.

De asemenea, va exista și Campus Exchange, ca parte a programului CEE Exchange în care s-au înscris startup-uri pentru a fi mentorate, iar apoi pentru a prezenta în fața investitorilor.

12Google Campus Varsovia

Women’s Breakfast at Campus e un eveniment lunar dedicat femeilor din tehnologie. Google promovează diversitatea în tehnologie, un domeniu cu o proporție mare de bărbați. În plus, vor fi evenimente specifice cu diverse fonduri și acceleratoare din întreaga lume. Avantajul Campus Varșovia e că Google are o rețea destul de puternică și poate avea influența de a aduce nume importante. De exemplu, astăzi are loc o prezentare a 500 Startups, un accelerator extrem de puternic din Europa.

De ce Polonia și nu ... România?

Mulți s-ar putea întreba de ce a fost aleasă Polonia. Dacă privim cu atenție la activitatea antreprenorială de acolo, vom vedea că lucrurile stau mult mai bine decât în România. De altfel, la noi lucrurile se mișcă, dar mai avem până la a ajunge și la nivelul Bulgariei.

Principalele orașe din Polonia, Cracovia și Varșovia conduc activitatea antreprenorială. De altfel, Google a deschis un sediu de inginerie acolo și are acum 400 de angajați. Varșovia a trecut de momentul în care oamenii își spuneau „hai să facem ceva“ și chiar au startup-uri. În plus, Polonia are nenumărate fonduri de investiții: Speedup, Satus, Protos, Xevin, MCI. Majoritatea fondurilor de investiții au fost realizate cu ajutorul National Capital Fund, care înseamnă că statul pune 50% din bani, iar 50% sunt puși de privați.

Google e deja în Polonia. Locul e un hub pentru Europa Centrală și de Est, așa că avem expertiza mentoratului, iar Polonia are puterea de a conecta fondatorii din toată regiunea.

Matt Brittin

Polonia este liderul din Europa Centrală și de Est. În 2013, investițiile poloneze au reprezentat 46% din toate investițiile din CEE.

07Google Campus Varsovia

Matt Brittin, șeful Google Europa a vorbit despre decizia de a investi tocmai în Varșovia.

„Google e deja în Polonia. Locul e un hub pentru Europa Centrală și de Est, așa că avem expertiza mentoratului, iar Polonia are puterea de a conecta fondatorii din toată regiunea. Practic, aici era oportunitatea maximă: startup-urile o duc foarte bine, există fonduri de investiții, iar noi avem un birou mare“, a spus Brittin.

Rolul profesorilor e imens, ei trebuie să crească o generație de antreprenori și să nu creeze un conflict între matematică și arte, ci să le facă să lucreze împreună

Gergely Boszormenyi-Nagy

Brittin consideră că orice antreprenor care pornește o afacere astăzi ar trebui să se gândească global. „Pericolul în Europa e că antreprenorii vor să fie uneori de succes doar în Varșovia sau doar în Polonia. Politicienii au rolul de a da jos barierele economice. Ca startup trebuie să respecți 28 de legislații. Dacă pornești din China sau Statele Unite, ai deja o piață de 300 de milioane de oameni.“, a spus Matt Brittin.

06Google Campus Varsovia
Mesaj pentru Guvern: nu vă așteptați la venituri fiscale de la startup-uri!

Gergely Boszormenyi-Nagy de la incubatorul Design Terminal din Budapesta a participat la eveniment și a vorbit despre ecosistemul est-european, cu trei lucruri de care avem nevoie pentru a ne dezvolta.

În primul rând, spune el, educația este esențială. „Rolul profesorilor e imens, ei trebuie să crească o generație de antreprenori și să nu creeze un conflict între matematică și arte, ci să le facă să lucreze împreună“.

De asemenea, a spus el, trebuie să existe beneficii pentru antreprenori, inclusiv o platformă comună est-europeană pentru venture capital, investitori angel și alți actori din Europa Centrală și de Est.

Nu în ultimul rând, Boszormenyi-Nagy a avut un mesaj pentru guverne: Nu vă așteptați la venituri fiscale de la startup-uri. În schimb, vor fi cele mai bune joburi din Varșovia și cele mai competitive“, a spus Nagy. Din păcate, politicienii nu mai erau în sală să-l asculte.