Aplicația GP Tom permite comercianților să accepte plăți cu cardul prin intermediul telefonului mobil, înlocuind, astfel, terminalul clasic (POS). Aplicația este compatibilă cu toate telefoanele care au sistem de operare superior Android 8 și un chip NFC încorporat.

”GP Tom a devenit foarte popular, în prezent aducând 50% din vânzări, iar aceasta înseamnă că fiecare al doilea terminal folosit este un dispozitiv mobil. Deși soluția GP Tom este adoptată în principal de restaurante, șoferi de taxi, curieri, clienți din zona fast-food și freelanceri, vedem un interes tot mai mare și în alte segmente, cum ar fi magazinele mai mici, profesiile liberale, producătorii locali, piețele locale și altele. Este clar că necesitatea unei soluții de plată ușor de folosit, rapide și pe care să te poți baza este o preocupare pentru fiecare proprietar de afacere”, povestește Ionela Mitran, Head of Sales Global Payments Romnia, despre modul în care a fost primită aplicația de către antreprenorii români de la lansarea sa.

GP Tom - temeri și oportunități

La nivelul lunii octombrie, în Europa Centrală (Cehia, Slovacia, Romania și Austria) erau 8.000 de utilizatori GP Tom, dintre care, aproximativ 2.000 de persoane folosesc aplicația doar la nivelul țării noastre.

”Comercianții văd în general toate avantajele pe care GP Tom le aduce: nu este nevoie de niciun alt dispozitiv suplimentar, fără taxe lunare, activare rapidă și vizibilitate în timp real a plăților acceptate cu cardul”, mai spune Ionela Mitran, menționând faptul că se așteaptă ca până la finalul lui 2022, GP Tom să depășească nivelul de 5.000 de instalări în România.

Totuși, antreprenorii români au avut și câteva temeri în ceea ce privește folosirea acestei aplicații.

”Înainte de a experimenta utilizarea reală a GP Tom, principalele preocupări erau cât de sigur ar fi să-și folosească propriile telefoane și cum ar reacționa clienții lor atunci când li se va încasa plata de pe card prin intermediul unui telefon. Acesta este motivul pentru care misiunea noastră crucială este de a crea încredere în noile tehnologii aliniate cu dezvoltarea rapidă a plăților mobile”, mai spune reprezentanta companiei.

Plata prin intermediul GP Tom este foarte simplă – comerciantul introduce suma de plată, clientul apropie cardul sau telefonul propriu de dispozitivul mobil al comerciantului, introduce PIN-ul doar pentru tranzacțiile de peste 100 lei, iar aplicația procesează plata, conectându-se la centrul de autorizare a plăților.

Având în vedere temerile exprimate de comercianți cu privire la implementarea acestei soluții, am fost curioși să aflăm și cât de sigură este aplicația.

”Aplicația a fost testată de laboratoare independente și certificată de asociațiile de carduri MasterCard și Visa, deci este absolut sigură. Are toate cele mai noi caracteristici, cum ar fi blocarea împotriva print screen-urilor sau un floating screen, astfel încât PIN-ul să nu poată fi văzut din greșeala de alții. De asemenea, este important să știm că aplicația este doar un instrument care conectează telefonul la sistemele noastre sigure, tranzacția având loc pe serverele noastre”, ne-a explicat Ionela Mitran.

Aplicația poate fi descărcată din Google Play (poate fi instalată de persoanele care au un smartphone cu Android cel puțin de la versiunea 8 a sistemului de operare - puteți vedea aici lista terminalelor acceptate), iar antreprenorii se pot înscrie pe site-ul www.globalpayments.ro.

În ceea ce privește posibilitatea ca GP Tom să fie disponibilă și pe terminalele iPhone, Ionela Mitran spune că, momentan, aplicația nu va intra și în magazinul Apple. ”Apple folosește o tehnologie diferită și până acum nu a făcut accesibil cititorul NFC pe dispozitivele iOS”.

Global Payments este unul dintre cei mai mari furnizori din lume de servicii și tehnologie de plată.

Plăți cu cardul oriunde

Compania operează în 100 de țări, are 24.000 de angajați și 3,5 milioane de clienți, și procesează peste 50 de miliarde de tranzacții pe an.

Focusul Global Payments îl reprezintă în principal comercianții și antreprenorii mai mici, astfel încât clienții să poată plăti cu cardurile lor atât în magazinele tradiționale, cât și pe internet.

Global Payments echipează magazinele cu terminale și magazinele electronice cu soluții sigure de plată. În magazine, clienții pot plăti comod cu cardul, telefonul mobil sau un smartwatch.

”Am văzut o tendință puternică în toate țările europene unde suntem prezenți în ceea ce privește trecerea de la plățile în numerar la cele cu cardul. Este un proces lung care a fost accelerat de pandemie în ultimii doi ani. În unele industrii, de exemplu în livrări sau în ospitalitate, trecerea de la numerar la carduri este de cel puțin 15%. Deci, în opinia mea, numărul plăților cu cardul va continua să crească într-un ritm constant. Plățile se vor desfășura cu siguranță pe mobil - comercianții trebuie să pună la dispoziție terminalul clienților lor pentru a face procesul de plată mai confortabil, nu invers. Plus că există o cerere mare de plăți cu dispozitive wearable și soluții digitale - acum doi ani doar 4% din totalul plăților se efectuau cu telefoane sau ceasuri, acum numărul este de 24%”, declară Ionela Mitran cu privire la modul în care ar putea arăta viitorul plăților la nivelul țării noastre în următorii trei ani.

În ceea ce privește oportunitățile pe care l-a adus pandemia pentru digitalizarea mediului de business, precum și pentru adopția unor soluții de tipul GP Tom, Ionela Mitran spune că există o tendință globală în ceea ce privește evoluția plăților electronice și, de asemenea, în utilizarea cardurilor virtuale.

Această schimbare a fost de cel puțin 15% în ultimii doi ani. Pandemia a făcut, de asemenea, comerțul electronic foarte popular. În România încă mai vedem o anumită reticență în ceea ce privește soluțiile de plată cu cardul, comparativ cu alte țări europene. Cu toate acestea, creșterea utilizării cardurilor ca metodă de plată preferată datorită accesului oferit la o varietate mai largă de servicii, cum ar fi cardurile de beneficii și mijloacele de plată mai ușoare (precum telefoanele și ceasurile) va genera schimbarea”, concluzionează Ionela Mitran, Head of Sales Global Payments Romania.