Industria ospitalității a avut două opțiuni în contextul evoluției Covid-19: „Luptă sau fugi”. „Industria ospitalității a ales să lupte și a acționat în consecință, astfel încât suntem mai întăriți datorită a trei lucruri fundamentale. Cel mai important câștig sunt oamenii din echipele noastre, în rândul cărora am văzut o reziliența incredibilă în contextul schimbărilor generate de criză. În al doilea rând, furnizorii au fost alături de ospitalitatea românească și ne-au înțeles situația. Al treilea câștig a fost coagularea industriei ospitalității: am strâns membri noi în HORA, iar 2020 este anul în care organizația noastră a devenit mai puternică și vocea comună s-a auzit foarte tare. Este doar în puterea noastră să înțelegem că ne putem transforma și să găsim acele soluții ca 2021 să fie un an de repornire a industriei ospitalității”, a declarat antreprenorul Dragoș Petrescu, președinte Coaliția pentru Dezvoltarea României

Reprezentate la cel mai înalt nivel prin prezența premierului României, autoritățile centrale au reiterat faptul că rămân în continuare în dialog prin căutarea unor soluții pentru a ține în picioare acest domeniu de activitate important, care are un potențial de dezvoltare în țară noastră. Astfel, autoritățile sunt la fel de deschise ca și până acum, cu mențiunea oficialilor guvernamentali că „întotdeauna trebuie să păstrăm un echilibru între dorința de a permite industriei să funcționeze în condiții cât mai aproape de normalitate și nevoia, totuși, de a menține anumite forme de reducere a riscului de răspândire.”

Pe lângă premierul României, Ludovic Orban, invitați speciali ai evenimentului au fost reprezentanții guvernului, Liviu Rogojinaru, secretar de stat Mediul de Afaceri, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri si Robert Chioveanu, președintele ANSVSA.

Astfel, în cadrul panel-ului dedicat fondurilor europene, oficialii Ministerului Economiei au dezbătut, alături de antreprenori și specialiști din HoReCa, soluțiile identificate pentru finanțarea business-urilor în următoarea perioadă.

Concret, in cadrul conferinței, antreprenorilor din industria ospitalității le-a fost promis ca programul de finanțare prin granturi guvernamentale va deveni operațional săptămâna aceasta in condițiile in care mai bine de 30% din industrie nu mai poate redeschide din cauza lipsei fluxurilor financiare.

„Dacă lucrurile merg bine, la sfârșitul săptămânii 5-10 octombrie vor fi primii bani livrați”, au anunțat oficialii Ministerului Economiei.

Conferința Națională a Industriei Ospitalității a avut, de asemenea, un panel dedicat forței de muncă moderat de antreprenorul Dragoș Anastasiu, cu o serie de teme actuale: șomaj tehnic, modelul german kurzarbeit, importul de forță de muncă și multe alte teme vitale pentru industria HoReCa.

Panel-ul despre legislație și fiscalitate în domeniul HoReCa a inclus o dezbatere interactivă între mediul de business si cel public, iar tendințele momentului în ospitalitate din perspectiva inovației au fost abordate in panel-ul „Delivery-best practice”. Astfel, piaţa platformelor de livrări a fost reprezentată și analizată prin prezența unor manageri ca Victor Răcariu, CEO Glovo, și Alin Șerban, CEO Tazz by eMag, și Răzvan Preduchin, Regional Comercial Director foodpanda.