5G este o tehnologie de telecomunicații mobile care oferă o viteză de tranfer crescută de până la 40 de ori comparativ cu 4G - la 10 Gbps (și chiar 50 Gpbs). De asemenea, miza 5G este zona Internet of Things (IoT) – va permite conectarea unui număr mult mai mare de dispozitive.

Se vorbește tot mai mult despre 5G în acest moment. De altfel, chiar în urmă cu o săptămână Ericsson și RCS&RDS (Digi) anunțau faptul că lansează serviciile comerciale 5G în România. La fel, și Vodafone a anunțat lansarea unei rețele 5G în București.

În același timp, la începutul lunii mai, Oppo punea în vânzare primul telefon 5G din Europa, iar încă din iarna acestui an, Huawei prezenta la MWC 2019 telefonul său pliabil care are capacități 5G. Nici Samsung nu a stat departe, lansând un S10 cu 5G.

Huawei, certificări pe 5G

Huawei se află pe primul loc în cursa pentru 5G, tehnologiile companiei având ceva mai bine de un an avans față de cele ale competitorilor. De-a lungul anilor, compania și-a consolidat poziția în domeniul 5G, fiind singura capabilă de a oferi sisteme 5G end-to-end clienților săi.

Linia de producție Huawei P30, locul de unde 100 de noi telefoane ies în fiecare oră

”Huawei are o cotă de 20% la patente pe zona de 5G, peste alte companii care lucrează în domeniu”, ne-a spus Alex Zhang, manager în cadrul Huawei în timpul vizitei noastre în Shenzhen.

Astfel, compania deține peste 2.100 de certificări pe 5G în timp ce Nokia, de exemplu, are peste 1.500 de certificări. De altfel, cea mai mare parte a echipamentelor 5G provin din China (circa 34%), fiind urmată de Coreea de Sud (cu o cotă de 25% pe piață), Statele Unite și Finlanda (ambele cu o cită de aproximativ 14%), Suedia având o cotă de numai 8%.

Un raport publicat recent de către Groupe Speciale Mobile Association (GSMA) indică faptul că tehnologia 5G va contribui cu 2.200 de miliarde de dolari la economia globală, pe parcursul următorilor 15 ani.

În timp ce lansam 4G, deja începusem să lucrăm la 5G. Sunt ani și ani de dezvoltare și lucru la 5G. Servim clienții, vedem ce își doresc ei. 4G era pentru consumatori, 5G poate să intre într-o grămadă de scenarii de business”, a precizat reprezentantul Huawei, menționând faptul că principalele două provocări pe care compania le are în zona de 5G țin de lățimea de bandă (bandwith), dar și de greutatea echipamentelor.

Reportaj din Shenzhen: viața în Silicon Valley-ul Chinei din spatele firewall-ului

Rețelele 5G stabilesc noi standarde în materie de viteze mari de Internet, conexiuni wireless cu o latentă redusă a rețelei, cu o viteză maximă de downlink de până la 20 Gbps, și suportă conectivitatea a un milion de dispozitive pe kilometru pătrat, precum și o latentă a rețelei de până la 0.5ms. Totodată, tehnologia 5G promite o conectivitate îmbunătățită între oameni și IoT, mărind potențialul pentru numărul de dispozitive care pot fi conectate simultan și cantitatea de date ce poate fi partajată între ele.

În acest moment, Huawei a instalat la nivel mondial circa 100.000 de stații pentru 5G, având deja semnate circa 50 de contracte comerciale pentru această tehnologie și livrând deja peste 150.000 de echipamente.

Tech4All - programul care liberalizează internetul

”Putem să aducem valoare adăugată prin 5G. Să ne concentrăm pe binele oamenilor și pe ceea ce le putem oferi în plus. Ideea pe care mergem este ca tehnologia să fie disponibilă pentru binele public, să-i conectăm pe cei care încă nu au o conexiune la internet”, a mai spus Zhang.

Iar una dintre direcțiile prin care cei de la Huawei consideră că pot folosi tehnologia 5G ajutând, totodată, locuitorii din zone izolate este prin intermediul programului Tech4All, o strategie prin care tehnologii digitale vor ajunge la 500 de milioane de oameni în următorii 5 ani.

Un miliard de persoane nu au acoperire de rețea pentru telefoanele mobile, iar 3,8 miliarde de persoane sunt încă offline. Vrem ca în 5 ani să ajungem la o jumătate de miliard de persoane prin acest program”, a spus Alex Zhang.

Programul Tech4All a fost prezentat în carul ediției din acest an a MWC din Barcelona, potrivit oficialilor Huawei compania fiind în căutarea proiectelor din întreaga lume pe care să le susțină în cadrul acestuia.

”Sunt ceva opțiuni și acum ne decidem cu cine să lucrăm și să începem implementarea. Trebuie să fie organizații care să aibă nevoie de ajutorul nostru, să fie un operator care să ne ajute și ca proiectul să aducă plus-valoare comunității. Nu contează cine e, dacă e ONG sau guvern. Tehnologie, soluție și operare – asta aducem. Și acoperim și o parte din investiție. Tehnologia, soluția și deschiderea, dorința, asta contează să le aduci la un loc ca proiectul să aibă succes”, ne-a declarat reprezentantul Huawei.

Acesta a dat și exemplul parteneriatului făcut cu un operator telecom din Nigeria, alături de care au reușit să creeze infrastructura necesară pentru conexiunea la internet a utilizatorilor de acolo.

Rata de adopție pentu 5G

Totalul traficului de date mobile a continuat să crească la nivel mondial în T1 2019, fiind înregistrat un plus de 82% față de anul precedent.

Acoperirea 5G este estimată să ajungă la 45% din populația lumii până la sfârșitul anului 2024, circa 35% din trafic urmând să se deruleze prin rețele 5G.

Există 1 miliard de conexiuni celulare IoT la nivel global, cifră care se așteaptă să crească la 4,1 miliarde până la sfârșitul anului 2024, din care 45% sunt reprezentate de Massive IoT.

Industriile care utilizează Massive IoT includ utilități cu contorizare inteligentă, asistență medicală sub formă de îmbrăcăminte medicală și transport cu senzori de urmărire.

Revenind la Huawei, firma chineză poate continua dezvoltarea pe toate palierele de business. La finalul săptămânii trecute, Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat în cadrul summitului G20 că firmele americane pot vinde produse către Huawei.