În ultimii ani, a sunat tot mai frecvent întrebarea când vom avea în mâini primele telefoane 5G, dar se pare că avem în sfârșit un răspuns concret în Europa.

Potrivit publicației VentureBeat, primul telefon 5G din Europa a fost pus în vânzare de Swisscom, un important furnizor de telecomunicații din Elveția. Este vorba despre modelul Oppo Reno 5G.

Primul telefon european 5G se găsește în magazine din 1 mai. Reno 5G este pe o nuanță de verde, are o capacitate de memorie de 256 GB și costă echivalentul a 1.000 de dolari. Acesta poate fi cumpărat imediat sau în rate de până la 24 de luni.

Competiția între principalii jucători de pe piața elvețiană este una destul de strânsă. După ce Swisscom a promis că va fi primul operator eurpoean care oferă un serviciu 5G comercial, rivalul Sunrise și-a propus să acopere o piață mai mare, pornind de la modemuri de bandă largă 5G de la Huawei, pentru 150 de orașe din Elveția.

Astăzi, Sunrise a lansat smartphone-ul Huawei Mate 20 X 5G, tot de culoare verde, dar cu o capacitate de memorie de 256 GB, la același preț, și un Xiaomi Mi Mix 3, pe negru, de aproximativ 830 de dolari. Acestea două, însă, sunt disponibile doar la precomandă. Potrivit unui utilizator de Twitter, Christoph Mäder, dispozitivul de la Sunrise va fi disponibil în magazine spre sfârșitul lunii mai.

În același timp, Samsung declara că va lansa primul smartphone 5G în prima jumătate din 2019. De asemenea, Motorola promitea că va fi prima companie care le va permite utilizatorilor să se conecteze la rețelele 5G, cu ajutorul celor de la Qualcomm, iar OnePlus și-a propus să devină unul dintre primii producători la nivel mondial care lansează un smartphone compatibil cu tehnologia 5G.