În contextul pandemiei de Covid-19, liderii organizațiilor din întreaga lume au intrat într-un dialog pentru găsirea soluțiilor revenirii la locul de muncă și caută răspunsuri pentru a dezvolta scenariile potrivite pentru a asigura productivitatea echipelor de angajați într-un mediu sănătos, atât în viitorul apropiat, cât și în perspectivă.

The IMMUNE Building Standard este dezvoltat în România de o echipă de 20 de experți în sănătate, tehnologie, arhitectură, construcții, inginerie și facility management și inițiat de Liviu Tudor, fondatorul Genesis Property și președintele European Property Federation.

„Pandemia a schimbat radical felul în care trăim, muncim și interacționăm. Cu excepția spitalelor, clinicilor medicale și a „camerelor curate” dedicate cercetărilor științifice, în prezent nicio clădire nu este pregătită să facă față unei provocări pandemice așa cum este Covid-19. Cum oamenii petrec până la 90% din timp în interior, este din ce în ce mai articulată nevoia de a reproiecta, reamenaja și reformula operațional mediul construit, în mare măsură responsabil pentru sănătatea noastră, pentru a obține reziliența la evenimente pandemice, dar și provocări bacteriologice sau toxicologice viitoare”, explică Liviu Tudor, fondatorul și președintele Genesis Property, care deține clădirile de birouri West Gate Business District și Novo Park.

„La fel cum avem grijă și căutăm tot timpul să ne întărim propriul sistem imunitar, la fel este necesar să existe soluții care să îmbunătățească imunitatea clădirilor în care petrecem cea mai mare parte a timpului și să le pregătească pentru noua normalitate. Așa a apărut conceptul IMMUNE, cu misiunea să crească reziliența spațiilor de birouri și să proiecteze mediul sănătos în care vom lucra în viitor”, mai spune Liviu Tudor.

Cele 100 de măsuri pot fi descoperite în lista de aici.

Peste 100 de măsuri pentru clădiri IMMUNE

Standardul IMMUNE este inspirat de tehnologii și proceduri dezvoltate și aplicate cu succes în spitale sau clinici și adaptate pentru utilizare în clădirile de birouri. Concret, standardul are la bază un index de peste 100 de măsuri recomandate pentru implementare în clădiri, care cuprinde soluții tehnice pentru proiectare arhitecturală, tehnologie și design precum și practicioperaționale permanente și pregătite pentru activare în scenarii specifice de risc.

Unele măsuri nominalizate în indexul IMMUNE sunt intuitive, în timp ce altele sunt o premieră pentru ocupanții clădirilor de birouri și vor fi instrumentale în asigurarea securității și sănătății viitoarelor spații de lucru. Printre acestea sunt IMMUNE Stewards, persoane desemnate în fiecare clădire cu scopul de a implementa și monitoriza activitățile ce vizează siguranța și sănătatea oamenilor, dar și amenajarea unui spațiu de Carantină IMMUNE - o zonă special concepută, complet echipată și gata de utilizare în cazul nevoii imediate de a izola persoane expuse – și a unui Depozit de urgență IMMUNE, care este un sistem logistic de ajutor rapid și eficient în cazul unei pandemii. Aici vor fi depozitate permanent materiale de protecție specifice, inclusiv echipamente individuale de protecție. Reprezentantul IMMUNE va fi responsabil să mențină stocul de materiale și să distribuie toate cele necesare pentru siguranța ocupanților în toată clădirea.

O altă măsură nominalizată în index este și IMMUNE Digital Twin, ecrane digitale plasate în recepții ce vor afișa indicatori de stimulare a imunității, cum ar fi îmbunătățirea zilnică a calității aerului din interior în comparație cu aerul exterior, parametrii apei filtrate în comparație cu cei ai apei provenite din rețeaua orașului și informații relevante despre buna funcționare a echipamentelor IMMUNE din întreaga clădire.

„Atenția operatorilor de clădiri pentru diminuarea consumului energiei este înlocuită de preocuparea pentru sănătatea oamenilor și a spațiilor în care lucrează. Alegerea echipamentelor și sistemelor de management este concentrată pe consumul de energie inteligent și sustenabil, astfel încât condițiile de performanță a clădirilor să răspundă prioritar la sănătatea oamenilor și să creeze spații productive sănătoase”, explică Gavin Bonner, vicepreședintele Genesis Property.

„Dincolo de măsurile pe care fiecare angajat trebuie să le ia la nivel personal, cele mai importante fiind igienizarea frecventă a mâinilor, purtarea măștii în spațiile interioare și păstrarea distanței recomandate față de cei din jur, soluțiile standardizate prevăzute de The IMMUNE Building Standard și aplicate la scară largă în spațiile de birouri pot face diferența între un risc ridicat de contaminare a unui număr mare de oameni, atunci când apare suspiciunea de îmbolnăvire în clădire și un spațiu mai sigur pentru sănătate, cu riscuri reduse.” explică Ștefan Tudos, vicepreședintele Genesis Property.

Cum se obține standardul IMMUNE

„IMMUNE a fost conceput pentru oameni, pentru fiecare dintre noi, cei care vrem să ne întoarcem la birou fără grija că ne-am putea îmbolnăvi - de Covid-19, dar nu numai - și că am putea pune în pericol sănătatea celor dragi. Tocmai de aceea, nu este doar un simplu standard, este o fereastră prin care putem privi către viitorul birourilor și, implicit, către viitorul vieții noastre profesionale”, a mai spus Liviu Tudor.

Un evaluator autorizat în domeniul proiectării sustenabile, dezvoltării și certificării clădirilor, va evalua o clădire pe baza unui Index de Evaluare a Scorului IMMUNE și va acorda una dintre cele trei etichete IMMUNE, Puternică (Strong) cu 3 stele, Solidă (Powerful) cu 4 stele sau Rezistentă (Resilient) cu 5 stele. Acestea se bazează pe numărul de puncte obținute de clădire în timpul evaluării oficiale. Etichetele reflectă angajamentul pentru implementarea conceptul Healthy by Design, considerând cele mai bune practici pentru atingerea standardului IMMUNE.

„Orice proprietar poate opta pentru certificarea clădirilor de birouri pe care le deține prin The IMMUNE Building Standard, crescând astfel încrederea companiilor ocupante și a angajaților acestora în siguranța spațiilor de lucru. Costurile pentru implementarea măsurilor prevăzute de standardul IMMUNE într-o clădire de birouri sunt estimate la cel mult 2% din investiția inițială în dezvoltarea clădirii, în funcție de dotările existente ale clădirii și de volumul și complexitatea măsurilor care trebuie implementate pentru nivelul de certificare dorit” a spus Darren Allen, director de dezvoltare Genesis Property.

Clădirea H3 din West Gate Business District, prima certificată IMMUNE

Prima clădire care va fi certificată la cel mai înalt nivel IMMUNE chiar în perioada următoare va fi clădirea H3 din West Gate Business District, ocupată integral de Ericsson, unde măsurile prevăzute de standard sunt deja în curs de implementare. Printre chiriașii clădirilor de birouri deținute de Genesis Property se mai numără companii precum HP, Luxoft, Siemens, Accenture, Medicover, Infineon sau Société Générale European Business Services.

Procesul de evaluare și certificare IMMUNE este desfășurat de Build Green, companie independentă, care a contribuit la dezvoltarea standardului IMMUNE și care oferă servicii de evaluare și certificare a clădirilor de birouri după standardele BREEAM, LEED, EDGE și WELL.

The IMMUNE Building Standard a apărut ca răspuns la pandemia de Covid-19, într-un timp extrem de scurt, ca urmare a unei investiții de peste un milion de euro pentru cercetare, dezvoltare și implementare. Standardul este dedicat clădirilor de birouri, dar poate fi adaptat pentru mai multe tipuri de clădiri, cum ar fi cele din domeniul ospitalității, comerțul cu amănuntul, industrial, asistența medicală, educația și zona rezidențială.

„Măsurile pentru sănătate aplicate în contextul actual nu asigură viabilitatea pe termen lung a mediului de afaceri, fie că vorbim despre activități desfășurate în clădiri de birouri sau în spații destinate HoReCa sau de retail, care presupun prezența unui număr mare de oameni. Așa cum nicio clădire nu poate fi imaginată fără standardul pentru prevenirea incendiilor, astfel în viitor standardul IMMUNETM credem că va face parte firească din viața sănătoasă a unei clădiri. Încă nu avem concluziile finale ale specialiștilor despre această pandemie. IMMUNE este open-source și invitația noastră pentru colaborare, la care am primit un răspuns impresionant până acum, este deschisă în continuare, pentru a dezvolta forma finală a standardului, care va proiecta sănătos spațiul de lucru al viitorului”, conchide Liviu Tudor, fondatorul și președintele Genesis Property.