Anul trecut, în cadrul Computex, Intel a lansat primul său procesor cu 10 nuclee destinat utilizatorilor casnici. Acum, compania americană anunță Intel Core i9-7980XE, primul său procesor cu 18 nuclee.

Cu un preț de 1.999 de dolari, Core i9-7980XE nu este un procesor pe care îl vor cumpăra mulți. Compania l-a lansat mai mult pentru a atrage atenția asupra faptului că piața de hardware pentru consumatorii casnici este încă importantă pentru ea.

Potrivit Endgadget, Core i9 este rival cu ADM Threadripper, un procesor cu 16 nuclee considerat, cel puțin până acum, cel mai performant procesor al anului, și vine după ce Intel a avut o serie de probleme cu lansările. Mai exact, nu a reușit să respecte ciclul de lansări clasic (arhitectura procesoarelor nu s-a mai schimbat de ceva timp) și a anulat IDF, cel mai important eveniment de hardware al său.

Ce s-ar putea face cu un PC dotat cu un asemenea procesor? Având o putere de peste un teraflop (primul procesor al Intel care poate atinge astfel de performanțe), el ar putea fi folosit de gamerii care vor să se joace în 4K și să le transmită în HD, prin Twitch.

Pentru cei care nu sunt impresionați de cele 18 nuclee și sunt speriați de preț, merită menționat faptul că Intel a lansat Intel Core i9 și în versiuni cu 10, 12, 14 și nuclee. Modelul cu 10 nuclee, i9-7900X, costă 999 de dolari, un preț foarte bun pentru performanțele promise.

Toate procesoarele Intel Core i9 ating viteze de bază de până 3,3GHz, și ajung la 4,3GHz (Turbo Boost 2.0) și 4,5GHz (Turbo Boost 3.0). Familia X (Extreme) este completată și de procesoare din gamele Core i5 (cu patru nuclee) și i7 (cu patru, șase sau opt nuclee).

Și, cu toate că pare puțin probabil, Intel susține că procesoarele cu 10 nuclee au stârnit un interes mai mare decât se aștepta compania. "Broadwell-E a fost un experiment. S-a vândut și ne-a demonstrat că există o comunitate de entuziaști care vor alege mereu ce e mai bun. Da, adăugăm mai multe nuclee, dar oferim și versiuni cu mai puține nuclee", a declarat un oficial al Intel.

Noile procesoare vor beneficia de răcire pe lichid și vor avea TDP-uri de 140W, la fel ca procesorul cu 10 nuclee de anul trecut.