East European Comic Con e cel mai mare eveniment dedicat pasionaților de gaming, benzi desenate și anime din România. Adună pasionați din toată țara și va fi și locul unde va fi finala națională de League of Legends. Sportul electronic nu mai e doar o joacă. Sunt aproape 300.000 de oameni care joacă League of Legends în România, profesioniștii din toată lumea câștigă zeci de mii de euro, echipele de fotbal își deschid filiale de sporturi electronice.
Cu toate acestea, trăim în continuare în țara în care gaming-ul este privit cu preconcepție. Puțină lume, în afara comunității, crede că jocurile merită statutul de sport. Noi am vorbit cu Marius Radu, care e organizatorul zonei de gaming din cadrul East European Comic Con și cel care se ocupă de campionatul național de League of Legends. Finala va avea loc pe 6 mai, de la ora 14, la Romexpo. Echipele vor fi Nexus Gaming și Great! Team, cele care au fost în finală și la prima ediție.

Sezonul al doilea al Turneului Național de LoL

"Sezonul al doilea al Campionatului Național de League of Legends a avut două etape. Etapa online s-a încheiat săptămâna trecută cu semifinalele. Sâmbătă 6 mai, la ora 14, pe scena de gaming din cadrul Comic Con vom avea finala între două echipe, aceleași ca și anul trecut. Ele sunt cele mai bune în acest moment. Vor fi trei ore jumătate de LoL de înaltă calitate. Vom avea o echipă de analiști care vor analiza meciurile după ce se încheie, o echipă de comentatori care vor comenta meciurile live. Meciul va fi transmis pe canalul de Twitch al Riot Games.
Am avut un număr mai mare de echipe înscrise. Credem că ar fi cam 1.200 de jucători înscriși în aproximativ 200 de echipe. E o schimbare în numărul de privitori. Etapa online a fost transmisă pe stream și am văzut un interes din ce în ce mai crescând. În finală am avut câteva mii de privitori, ceea ce nu s-a mai întâmplat în etapa online până acum"

League of Legends în România

În România, estimez că sunt undeva între 200.000 - 300.000 de jucători de League of Legends care joacă la nivel amator.
Vârsta propice să te apuci de LoL ar fi 17-18 ani, pentru că ai timp, că nu ai griji în afară de școală și facultate. Cred că e nevoie de 1-2 ani de aprofundare a jocului pentru a face pasul către o organizație profesionistă, unde trebuie să te aliniezi unor reguli, unde trebuie să asculți de un căpitan. În România suntem la începutul unor asemenea cariere în sporturile electronice. Momentan sunt 2-3 organizații care tind către profesionism.
Turneul Național de League of Legends e, din păcate, singurul turneu profesionist din țară. Miza e uriașă. Nu prea ai unde să demonstrezi că ești cel mai bun din România decât la Turneul Național. Știu de la cei de la Nexus Gaming că deja au intrat în cantonament - sunt într-o casă, au calculatoarele, sunt cu antrenorul și managerul, iar 6-8 ore pe zi se antrenează. Poate multora li se pare mult să te joci 6-8 ore pe zi, dar ei sunt profesioniști și asta e jobul lor. Sunt mulți oameni care petrec 8 ore pe zi în fața calculatorului și se consideră normal. Dacă te joci, în România lumea se uită puțin ciudat. Majoritatea din asta trăiesc.

Gaming-ul nu e o meserie în România

Există și o problemă pentru noi din industria de gaming: nu există nicio reglementare legală pentru a încadra un jucător cu un contract. Nu există meseria de gamer momentan. E greu să faci contracte, dar găsim căi legale pentru a-i plăti. Trebuie să le oferi gamerilor echipamente, condiții de pregătire, un cadru organizat de antrenament, așa-numitul bootcamp, un fel de cantonament. O bază de antrenament unde ai calculatorul la dispoziție tot timpul, unde ai bucătărie. Înainte de evenimente, o săptămână jucătorii intră într-un asemenea cantonament unde exersează faze de joc, urmăresc adversarul, analizează, discută și se coordonează.

Cum e organizată o echipă profesionistă de gaming

Antrenorul de LoL este, de obicei, un fost jucător, care are mai puțin timp liber. El este cel care, de obicei, anunță strategiile sau ia deciziile. Totul se întâmplă înainte de meci. Antrenorul nu are voie să stea lângă jucători în timpul meciurilor. Antrenorul are momentele lui - înainte de meci sau pauze. În timpul meciului căpitanul ia deciziile. El ia rolul de antrenor în echipă. Antrenorul se concentrează pe sinergia echipei. Cum poate să combine jucătorii ca să obțină victoria.
În România vorbim de 2.000 - 3.000 de euro pe lună cheltuieli pentru a ține o echipă profesionistă. Jucătorii ar avea nevoie de mai mulți bani, dar nu suntem la faza în care o organizație să poată să se susțină exclusiv din sponsori. În acest moment nu avem o echipă care să se lupte cu granzii Europei. Nexus Gaming ar fi pe League of Legends, care se luptă de la egal la egal cu echipele din sud-estul Europei. Dacă vorbim de competițiile mari de tip LoL Championship Series, un fel de Liga Campionilor, acolo nu putem să emitem pretenții. Există potențial, dar trebuie să fie un mix de buget cu timp și jucători ca să tindem către Champions League. Avem doi jucători în marile echipe ale Europei, unul dintre ei a jucat finala europeană, iar unul dintre ei a ajuns în semifinalele Campionatului Mondial.
Fnatic, cea mai renumită echipă de sporturi electronice, care are mai multe discipline: Dota, FIFA, Counter Strike, a fost cotată la 20 de milioane de dolari, valoarea clubului. Au luat o investiție de 7 milioane de dolari. Au magazine de merchandise în Londra și în alte orașe mari. Vorbind de cea mai titrată organizație de eSports din lume.