Nathaniel Gleicher, Head of Cybersecurity Policy în cadrul Facebook, a anunțat în premieră destructurarea unei rețele coordonate de manipulare și distribuire a conținutului înșelător - rețeaua avea legături clare cu PSD.

Departamentul de cybersecurity al Facebook a șters 4 pagini, un grup și 26 de conturi aparținând acestei rețele. Paginile voiau să pară surse independete de știri și publicau ”știri partizane în sprijinul Partidului Social Democrat”, a declarat Nathaniel Gleicher. Aceste conturi mai distribuiau și ”povești dezbinatoare”, comentau pe ”teme politice cheie”, a declarat Gleicher pentru start-up.ro și hotnews.ro.

”S-au străduit să-și ascundă identitatea, ca să nu putem afla cine sunt, dar analiza noastră a determinat că o parte a activității era legată de un individ asociat cu partidul aflat la putere, PSD”, a mai declarat Gleicher.

1150 de persoane urmăreau ”una sau mai multe astfel de pagini”, deci nu aveau un număr foarte mare de urmăritori, iar administratorii rețelei au plătit circa 650 de dolari pentru a promova postările. Facebook colaborează cu Consiliul Atlantic al SUA în astfel de cazuri, iar informațiile obținute au fost predate și va fi eliberat un raport și din partea acestei instituții.

Reprezentantul Facebook a mai declarat că în preajma alegerilor prezidențiale care vor avea loc la finalul acestui an își va spori eforturile de monitorizare ale activităților care au ca scop manipularea utilizatorilor. În acest sens vor fi instaurate filtre de transparență pentru cei care vor să deruleze campanii de promovare pentru conținutul politic, măsură care a mai fost luată și în alte țări până acum.

Gleicher a explicat că postările realizate de grupul destructurat respectau regulile Facebook din anumite puncte de vedere și nu promovau ”hate speech”. El a mai explicat și de ce nu dispare conținutul de tip ”fake news” de pe Facebook pur și simplu. ”Există conținutul care este împărtășit, metodele de ascundere a identității celor care îl distribuie și, apoi, tehnicile de amplificare ale conținutului. Noi acționăm pe toate cele trei paliere, dar acțiunile sunt diferite - dacă respectivul conținut violează regulile, îl ștergem. Dacă există conținut fals, lucrăm cu fact-checkers pentru a verifica dacă e vorba de fake-news - dacă e vorba, într-adevăr, despre fake news, atunci facem downrank pentru ca astfel de conținut să nu mai apară în feed”, a explicat el.

”Am avut propria noastră investigație și am avut rapoarte care ne-au ajutat să ne dăm seama unde trebuie să ne uităm”, a spus el despre modul în care a fost identificată rețeaua.

Gleicher a refuzat să dea un nume exact al liderului grupării, spunând doar că e vorba despre ”un individ cu legături în PSD”. ”Suntem mereu foarte atenți când scriem astfel de raporturi - niciodată nu divulgăm identitățile persoanelor, din cauza consecințelor pe care le-ar suporta o persoană în acest caz. În al doilea rând, facem publice doar informațiile pe care suntem foarte încrezători că le putem susține în astfel de investigații. Aceste investigații sunt puternic înrădăcinate în analize tehnice ale conexiunilor dintre pagini și conturi, deci putem vedea asocierile, dar încercăm să nu vorbim despre mai mult de atât”, a mai declarat Gleicher.

”Există patru tipuri de acțiuni - vedem guverne care încearcă să manipuleze opinia publică în alte țări; vedem guverne care desfășoară astfel de tipuri de acțiuni la nivel local, încercând să manipuleze dezbaterile publice din propria țară - recent am avut investigații în Bangladesh și în Republica Moldova care au avut astfel de caracteristici; vedem actori non-guvernamentali care se implică atât la nivel local cât și internațional. Când ne uităm la nivel local în fiecare țară, actorii politici și partidele politice se implică în astfel de mișcări”, a mai explicat expertul Facebook.

În astfel de situații, Facebook raportează guvernelor despre rețelele care au fost destructurate. Ce se întâmplă, totuși, când guvernul e cel implicat în astfel de acțiuni de manipulare? ”Evident, dacă vedem vreo legătură între autorul acestor rețele și guverne, modul în care interacționăm cu respectivele guverne va fi ușor diferit decât în alte situații. Suntem foarte deschiși la a discuta în continuare cu guvernele și la a răspunde la întrebările care există legate de investigație, dar modul în care abordăm situația va fi diferit”; a conchis Nathaniel Gleicher.