În anii din urmă investițiile în acțiuni la bursă au devenit un lucru comun, practic accesibil oricărei persoane care dispune de un laptop sau smartphone și o conexiune la internet. Plus că sumele minime necesare pentru începerea investițiilor au scăzut și ele foarte mult, până la nivelul la care pot fi considerate accesibile unei mari părți a populației.

În aceste condiții este perfect posibil să luați în considerare investițiile la bursă ca o potențială nouă sursă de venit, dacă acest domeniu vă atrage și doriți să vă implicați.

Cum alegeți acțiunile în care doriți să investiți atunci când sunteți începător?

Puteți să începeți cu domeniile de activitate în care aveți experiență, cu cele care vă pasionează și cu companiile cu care ați interacționat în calitate de consumator. De exemplu, dacă sunteți un mare fan al mașinilor, poate că marca dumneavoastră favorită este Porche, și cunoașteți o mulțime de detalii despre aceste produse, atunci ar trebui să aruncați o privire la acțiunile Volkswagen. Sau poate aveți experiență în piața imobiliară și sunteți mai atras de fondurile de investiții și acțiunile companiilor din acest domeniu.

Desigur, o primă problemă atunci când alegeți acțiunile în care să investiți este să decideți dacă doriți să le dețineți pe termen lung, ani sau zeci de ani, sau pe termen scurt și să profitați de fluctuația prețurilor.

În cazul investițiilor pe termen lung veți dori să identificați companii în care sunteți interesat să deveniți acționar, și practic proprietar pe o parte din capitalul social.

Magnatul bursier Warren Buffett, aflat constant în top 5 cei mai bogați oameni din lume, care a construit un imperiu pe baza investițiilor la bursă, cumpărare de acțiuni, acțiuni de vânzare și o serie de alte instrumente susține “cumpărați acțiuni pe care doriți să le dețineți, nu pentru că vă așteptați ca prețul acestora să crească”. Fidel acestui principiu Buffett a generat de-a lungul timpului sume fabuloase din investițiile sale, iar acțiunile companiei sale Berkshire Hathaway sunt cele mai scumpe de pe bursele din întreaga lume.

Atunci când verificați cât de oportună este investiția într-o acțiune trebuie în primul rând să verificați fundamentele companiei și rapoartele financiare. Cercetați comunicatele de presă și informările consiliului de administrație adresate acționarilor pentru a avea o imagine clară a contextului care a generat cifrele financiare.

Apoi, veți găsi pe siteurile burselor unde compania este listată, și pe site-urile diverșilor brokeri care propun acțiunea respectivă la tranzacționare, majoritatea informațiilor de care aveți nevoie pentru a vă face o părere clară asupra situației companiei pe care o cercetați. Și anume rapoartele financiare trimestriale, știri de ultimă oră, comunicate ale managementului și diverse alte informații de interes pentru acționari.

Studiul acestor rapoarte și informații vă permite să înțelegeți care este activitatea de bază a companiei pe care o vizați, ce perspective are în viitor, ce performanță a avut în trecut și care este starea generală de sănătate a companiei.

Va trebui să cercetați:

  • Rezultatele financiare trimestriale actualizate
  • Comunicatele de presă ale companiei
  • Ultimele ştiri
  • Minutele ultimelor întruniri ale consiliului de administrație
  • Dividendele plătite acţionarilor în ultimul an
  • Diverse informaţii de la autorităţile de reglementare

Odată hotărâtă compania sau companiile la care doriți să cumpărați acțiunile aveți în vedere și valuta țării în care cumpărați aceste acțiuni. Aveți în vedere că dacă alegeți o acțiune care va evolua pozitiv denominată într-o valută care se va aprecia, veți câștiga de două ori. Deci merită să acordați atenție și valutei în care sunt denominate acțiunile respective pe bursă.

Cum cumpărați propriu zis acțiuni pe bursă

Desigur, întâi trebuie să alegeți un broker și o platformă de tranzacționare care să vă ofere accesul la piață. Apoi, nu vă mai rămâne decât să lansați ordinele de cumpărare în piață.

Aveți la dispoziție mai multe tipuri de ordine:

  • Ordine la piață
  • Ordine limită

Prin intermediul unui ordin la piață, vindeți și cumpărați acțiuni la prețul disponibil pe piață la momentul respectiv. Astfel, ordinul va fi executat imediat, și de obicei se realizează prin intermediul mai multor ordine mici în funcție de numărul de acțiuni pe care doriți să îl achiziționați și volatilitatea acțiunii respective. În general, ordinele la piață se recomandă pentru acțiuni care nu au volatilitate mare și fluctuații mari de preț pe parcursul unei zile.

Ordinele limită sunt ordine care vă permit să controlați mai bine prețul de achiziție. Adică, indicați brokerului să aștepte executarea ordinului când piața atinge nivelul de preț pe care sunteți dispus să îl plătiți.