În acest context, reprezentanții Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA) sunt de părere că măsurile pe care guvernul dorește să le introducă ar urma să aibă un impact semnificativ asupra sectorului IT, din care face parte și industria jocurilor video.

Noile măsuri (precum mutarea contributiilor sociale de la angajator la angajat sau contribuția asiguratorie pentru muncă) vin în contextul în care la începutul anului a fost schimbat regimul de plată al contribuțiilor pentru pensii și sănătate pentru o parte importantă a salariaților din industria de gaming. Astfel, în opinia membrilor RGDA, schimbările vor introduce cheltuieli suplimentare pentru o mare parte a celor peste 6.000 angajați din acest sector (fie ca acestea vor fi suportate de companii sau de angajat).

‘’RGDA își dorește un parteneriat autentic și puternic cu instituțiile statului și un dialog constant dintre mediu public și privat tocmai pentru a evita astfel de decizii neașteptate și cu efecte negative asupra performanței și competitivității industriei noastre ce se află în plină ascensiune (cifra de afaceri a crescut de la 114M$ în 2014 la 145M$ in 2016)‘’, afirmă Cătălin Butnariu, Președintele Asociației Romanian Game Developers Association.

În opinia RGDA, industria dezvoltatorilor de jocuri din România are un potențial de creștere uriaș, având, însă, nevoie de un cadru fiscal favorabil și mai ales stabil pentru a se consolida.

Ana-Maria Udriște, avocat și antreprenor, a explicat pe scurt impactul pe care l-ar avea modificările Codului Fiscal.

Photo by Yaoqi LAI on Unsplash