”Prea mult se vorbeşte de programul Start-Up Nation, dar prea puţin se face. De asemenea, în repetate rânduri, în spaţiul public a fost promovată lansarea efectivă a programului, prin perioada de depunere a aplicaţiilor, în prima parte a lunii mai 2017. Acum aflăm însă că programul se va lansa luna viitoare. Primul ministru ar trebui să ia atidutine şi să intervină”, a afirmat Jianu, citat de wall-street.ro.

”În ceea ce priveşte normele de implementare aferente programului, termenul de elaborare şi aprobare - de 30 de zile - a fost depăşit. La nivelul lunii februarie 2017 au fost prezentate două versiuni ale acestor norme, asupra cărora CNIPMMR a transmis feedback”, a spus Florin Jianu.

Unul din articolele proiectului menţionează că plata în cadrul programului se face anual în limita creditelor bugetare evidenţiate în bugetul aprobat pentru anul respectiv al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

Pentru contractele semnate într-un an în baza creditelor de angajament, plata se poate face în limita creditelor bugetare evidenţiate în bugetul aprobat pentru anul respectiv şi a creditelor bugetare aprobate pentru anii următori până la ultimul contract semnat, scrie news.ro.

”Prin includerea acestui alineat, reprezentanţii mediului public diminuează nivelul de asumare al rambursărilor/plăţilor faţă de viitorii beneficiari ai programului. Practic, decontarea cheltuielilor incluse în bugetele proiectelor contractate în 2017 poate fi realizată inclusiv în anul 2020, implicaţiile amplu negative asupra întreprinderilor beneficiare fiind evidente”, a spus Jianu.

Ultimele detalii despre Start-Up Nation

Proiectul de lege 164/2017, privind stimularea înființării de noi întrerprinderi mici și mijlocii, a fost aprobat. Asta înseamnă că proiectul Start-Up Nation va fi trimis către promulgare la președintele Klaus Iohannis, iar apoi va fi publicat în Monitorul Oficial și vor fi stabilite normele de implementare.

Proiectul de lege a trecut de Camera Deputaților cu un total de 246 de voturi. Au fost 237 de voturi Da, patru împotrivă, patru abțineri și nu a votat un singur deputat.

Proiectul de lege a trecut patru comisii pentru amendamente, ultimele fiind făcute la Comisia pentru industrii și servicii. Ultimele amendamente au stabilit că firmele trebuie înființate după 30 ianuarie 2017, dar sunt excluși antreprenorii care au avut sau au fost acționari într-o firmă în același domeniu, în anul precedent sau în anul care aplică. Amendamentul a fost depus de Liviu-Ionuț Moșteanu, deputat USR.

De asemenea, a fost adăugată condiția ca firma beneficiară să angajeze minimum un singur angajat, timp de cel puțin doi ani după finalizarea implementării planului de afaceri. Înainte erau doi angajați, pe o perioadă de cel puțin trei ani.

Variantă finală de punctaj poate fi consultată mai jos.