LinkedIn a publicat clasamentul celor mai căutate joburi, iar blockchain este în capul listei. Jobul de blockchain developer a avut cea mai rapidă creștere în S.U.A. - de 33 de ori, potrivit celui raportului, realizat pentru anul 2018. La o distanță semnificativă, cu o creștere de 12 ori, sunt inginerii în machine learning.

Celelalte trei joburi care au intrat în clasamentul celor mai căutate joburi în 2018 sunt cele de director de vânzări, reprezentant medical și specialist în machine learning. Acesta din urmă este și domeniul în care orice angajat Nokia trebuie să știe noțiuni de bază.

Este posibil ca unele dintre acestea să rămână joburi la mare căutare în 2019, întrucât inginerii în machine learning au condus topul în 2017, cu toate că niciun job din industria blockchain nu a intrat în top 20 joburi emergente în 2017.

În același timp, raportul LinkedIn dezvăluie și care sunt cele mai importante competențe. Printre cele mai căutate se numără comunicarea orală și managementul oamenilor, în condițiile în care 6 din 15 cele mai căutate joburi sunt din zona inteligenței artificiale și se vorbește tot mai mult despre faptul că roboții ar putea să înlocuiască forța de muncă umană.

Potrivit studiului, candidații care excelau la cele două competențe au fost angajați de două ori mai rapid decât ceilalți. „Uneori subestimăm cât de importante sunt aceste abilități”, afirmă Guy Berger, LinkedIn Chief Economist. „Ne gândim mereu la abilitățile STEM [științe exacte], abilitățile tehnice, la învățarea competențelor de programare... Dar abilitățile soft sunt, de fapt, printre cele mai durabile abilități de care este nevoie, pentru că mereu trebuie să vorbim cu oamenii. În ceea ce privește abordarea, oamenii pot investi în abilități de vorbire în public și de prezentare. Acestea sunt abilitățile de care aveți nevoie la orice loc de muncă”, este de părere Berger.

Aici găsiți lista completă cu cele mai căutate joburi în 2018, precum și competențele pe care trebuie să le aibă candidații.