Oricât de greu ne-ar fi să o recunoaștem, tehnologia actuală, și mai ales cea a viitorului, este de un ajutor extrem de mare în eliminarea proceselor repetitive. Cu ajutorul tehnologiei putem automatiza anumite procese, iar o bună parte din sarcinile executate până acum manual, sau, cel puțin, de oameni, pot fi preluate de roboți care să le execute mult mai rapid și mai simplu.

Totuși, din fericire pentru noi, există și un număr destul de mare de joburi pentru care este nevoie de ceva mai multe abilități decât cea de a introduce niște date și de a aștepta rezultatul. Aceste joburi au nevoie de o serie de calități pe care roboții nu au reușit, cel puțin în acest moment, să le replice: comunicare, empatie, gândire stategică.

Empatie și comunicare – în timp ce inteligența artificială poate fi folosită în domeniul medical pentru a detecta cu un grad mai mare de acuratețe anumite boli, empatia și comunicarea sunt, totuși, esențiale pentru profesia de medic. Un alt exemplu este și în domeniul legal. Deși roboții pot identifica mult mai rapid elementele cheie și documentele într-un caz, este nevoie, totuși, de un judecător care să poată da un verdict.

Joburi de viitor - alte calități necesare

Creativitate – computerele sunt bune la executarea unor funcții și să ofere rapid niște opțiuni, totuși nu sunt chiar atât de bune când vine vorba și despre oferirea unor opțiuni creative. Avem câteva exemple în care inteligența articifială ”a creat” muzică sau artă. Chiar și așa, rezultatele nu se compară cu cele realizate de un om. Oamenii au o creativitate înnăscută, care nu se poate programa. De accea, chiar și peste câțiva ani, când roboții vor face o bună parte din joburile noastre, va mai fi încă nevoie de scriitori, ingineri, inventatori, antreprenori, artiști sau muzicieni.

Strategie – în business vedem tot mai multe procese care sunt automatizate. Românii de la UiPath sunt în avangarda acestui val, lucrând cu clienți din întreaga lume și fiind recunoscuți drept unul dinte cei mai mari jucători din domeniul RPA. Însă, automatizarea nu vine la pachet și cu rdezvoltarea unei strategii. În continuare un manager, un lider bun va fi necesar pentru a crea o strategie de dezvoltare a afacerii.

Imaginație și viziune – dacă prin cine știe ce minune tehnologică roboții ar putea ajunge să mai stăpânească din skil-urile anterioare, sau să reușească să creeze, să facă strategii și să comunice mai bine, există un lucru pe care nu-l vor avea: imaginația.