Jocul Genshin Impact al companiei chinezești Hoyoverse, un joc gratuit și des comparat cu Zelda: Breath of the Wild, a câștigat 710 milioane de dolari doar în 2024 din in-game purchases, fiind primul an de la lansarea din 2020 în care nu a depășit un miliard. Zenless Zen Zero, de la aceeași companie, a strâns peste 96 de milioane de dolari în doar prima lună de la lansarea din iulie 2024.
Arknights, un tower-defense RPG dezvoltat de HyperGryph și publicat de Yostar Games pentru mobil a strâns în prima lună de la lansare aproximativ 38 de milioane de dolari, adică 95% din totalul sumei strânse de acest gen de jocuri doar pe Google Play.
Ce au toate aceste jocuri în comun este un tip de sistem care permite jucătorilor să parieze pentru a primi diverse personaje și arme care îi pot ajuta să treacă prin poveste mai ușor, similar din punct de vedere mecanic cu jocurile de noroc. Mai popular, ele sunt numite jocuri gacha.
Ce sunt jocurile gacha
Multe jocuri video au microtranzacții, abonamente sau magazine in-game pentru a accesa beneficii pe care jucătorii F2P (de la „free to play”- un termen folosit pentru a descrie jucătorii sau conturile care nu cumpără beneficii sau abonamente într-un joc gratuit; N.red.) nu le au. Pe lângă cosmetice sau currency, mai există și conceptul de lootbox-uri (o cutie virtuală consumabilă, care poate fi deschisă pentru a primi o selecție aleatorie de alte obiecte virtuale) care pot fi cumpărate. Aceste lootbox-uri pot fi cumpărate direct din aplicație și, în funcție de fiecare joc, există un sistem și un nume diferit asociat cu jocul. Astăzi vorbim despre un astfel de sistem numit „gacha”, care a devenit un termen umbrelă pentru o multitudine de jocuri cu sistem similar.
Așadar, jocurile gacha sunt o categorie de jocuri video care implementează, într-o oarecare măsură, un sistem de pariat unde poți câștiga un personaj sau o armă, în funcție de specificațiile jocului.
Pentru claritate și o bună înțelegere a similarității cu jocurile de noroc, voi explica câțiva termeni folosiți în comunitățile de gacha și voi exemplifica folosind jocul Genshin Impact.
O să încep cu conceptul de wishing system, care se referă la regulile de bază ale sistemului de pariat. În timp ce avansezi pe parcursul jocului, primești un currency, pe care îl poți folosi mai apoi pentru a da „wish-uri”. Practic, e echivalentul deschiderii unui lootbox. În Genshin Impact, poți folosi 160 de Primogens (numele valutei pe care o primești în joc pentru progresarea în poveste sau misiuni, cu care poți da wish-uri exclusiv pentru arme sau personaje) pentru un singur wish, sau 1600 pentru un 10-pull („pull” este un termen folosit pentru actul de a da wish-uri; N.red.).
Genshin are un sistem de personaje și arme împărțite pe categorii: 3, 4 sau 5 stele. La fiecare 10 pull-uri ai garantat ceva de 4 stele, iar la 90 ai garantat ceva de 5. Șansele de a primi ceva mai devreme sunt posibile, dar mici: ai o șansă de 0.6% la primele 75 de wish-uri, după care apare conceptul de soft pity, care înseamnă că jocul îți crește șansele cu cât ești mai aproape de a ajunge la 90 de wish-uri. Fiind o companie chinezească, Hoyoverse este obligat prin lege să arate mecanicile din spatele wish-urile, față de jocurile din Vest, conform Washington Post.
Dar, unde poți da aceste wish-uri? Ei bine, locul destinat se numește de obicei un banner, care poate fi de două feluri: Limited sau Standard. Banner-ul Limited ține de obicei câteva săptămâni și îți oferă o gamă de personaje și arme unice, care nu vor fi disponibile pentru o perioadă de luni, sau chiar ani. Cele Standard sunt, după cum sugerează numele, personajele și armele standard care nu dispar.

sursa: https://www.eurogamer.net/genshin-impact-next-banner-current-list-all-history-9026
Deci, să zicem că am ajuns la 90. Nu sună ca o investiție atât de rea, asta până auzi de conceptul de 50/50.
50/50 înseamnă că nu ai mereu garantat personajul de pe banner-ul Limited. Dacă banner-ul trecut ai primit personajul de pe el, data viitoare când primești un alt personaj de 5 stele, există o șansă de 50/50 să primești altceva. Anume, un personaj pe care îl găsești normal în banner-ul Standard.
Cum pot produce jocurile gacha dependență
Cel mai reușit banner al jocului Genshin a făcut 38 de milioane de dolari în 2023, conform Daily Trojan, datorită persoanelor numite „whales” (persoane care investesc sume uriașe pentru a-și maximiza conturile; N.red.), dar și din cauza jucătorilor casual care investesc sume mici, dar constante.
„Monetizarea este un subiect sensibil pentru majoritatea gamerilor, deoarece cei mai mulți au crescut cu tranzacții unice pentru o experiență completă,” a spus YouTuber-ul Borkono Gaming, care se specializează în videoclipuri despre jocurile gacha, pentru Vice. „Cred că atât jocurile tradiționale cu tranzacții unice, cât și jocurile gacha cu multiple tranzacții depind de modul în care o persoană percepe experiența în general. Microtranzacțiile sunt considerate prădătoare deoarece îi fac pe oameni să-și piardă noțiunea banilor. Să cheltuiești 3 dolari pare neimportant la început, dar apoi achizițiile devin din ce în ce mai agresive, ca și cum ai fi deschis cutia Pandorei a cheltuielilor în jocurile video.”
De fapt, acest microtranzacții sunt încurajate de un efect psihologic similar cu cel pe care îl observăm la jocurile de noroc sau chiar când dăm scroll pe TikTok: dopamina.
Conform Medicina Umana, jocurile de noroc pot influența sistemul de recompensă și reglare emoțională deoarece activează eliberarea de dopamină, această acțiune având loc când avem de a face cu o recompensă (fie că o anticipăm sau o primim).
Creșterea dopaminei este determinată și de imprevizibilitatea jocurilor precum păcănelele sau, în cazul nostru, ale jocurilor gacha. Chiar dacă ai un câștig mic sau unul aproape obținut, precum pierdere unui 50/50 sau anticiparea personajului dorit, se poate declanșa sistemul de recompensă, care încurajează acest comportament și te face să-ți dorești să joci tot mai mult.
Mai mult, zona creierului responsabilă de gândirea rațională și luarea deciziilor poate fi afectată și poate face aprecierea riscurilor și consecințelor să fie dificilă sau să pară neimportantă în favoarea dopaminei câștigate.
Factorii din jocurile gacha, precum estetica plăcută, culorile vibrante și animațiile interesante pot activa această eliberare a dopaminei în creier. Nereușita în obținerea unui personaj dorit poate stimula nevoie de mai mult, iar de acolo la a consuma bani reali pentru pixeli nu este un drum mare.
Experiența mea cu jocurile gacha
Nu sunt străină la jocurile gacha și recunosc că am cheltuit câteva sute de lei de-al lungul anilor pentru abonamente lunare pentru Genshin Impact sau Honkai Star Rail, ca să mă asigur că personajul dorit nu o să mă găsească nepregătită.
Nu am ajuns niciodată la stagiul de whale, dar înțeleg frustrarea și dorința de a primi dopamina binemeritată când vezi acel ecran auriu la care visai. Îmi amintesc și acum entuziasmul când am aflat că unul din personajele mele preferate se întoarce pe un banner Limited, după un an de la ultima sa apariție unde nu l-am primit. Mai țin minte și momentul de extaz când norocul meu a fost unul ireal, în care am primit 3 personaje de 5 stele într-un singur 10-pull, adică lovirea șansei de 0.6% de 3 ori una după alta. Au trecut ani și încă am screenshot-ul făcut din ziua aia!

Can't beat that feeling, pentru că este satisfăcător, iar celelalte elemente ale jocului, precum explorarea și luptele cu monștrii se simt mult mai bine când ai o echipă puternică.
Sfatul meu, ca un fost connoisseur al acestui gen de jocuri, este să încerci să joci cumpătat și să nu cazi în plasa acțiunilor impulsive când primești ceva nefericit. Dacă vrei să investești în gacha, abonamentele lunare sunt o metodă mai ieftină, chiar dacă durează mai mult să primești rezultatele dorite.
Mai mult, leak-urile (apariția de content în mediul online care nu există încă; N.red.) sunt o metodă populară care te poate ajuta să îți plănuiești următoarele decizii financiare și timpul petrecut în jocul respectiv pentru a te asigura că primești ce îți dorești fără investiții enorme.
Be mindful, ia pauze de la lumea digitală și nu lăsa personaje pixelate și colorate să devină unica ta sursă de dopamină.