Probabil că și ție și s-a întâmplat să-ți apare acea notificare pe PS5 când vrei să instalezi un nou joc: nu există suficient loc. Trebuie să ștergi ceva. Eu nu prea aveam problema asta deoarece jucam ceva îl terminam apoi îl ștergeam. Recent, pentru că s-au tot adunat mai multe jocuri pe care nu le-am terminat și au apărut mai multe pe care voiam să le adaug librăriei am avut această problemă cu spațiul. Asta și faptul că jocurile moderne încep să ocupe din ce în ce mai mult spațiu.

Problema mi-a fost rezolvată cu SSD-ul Kingston Fury Renagade de 2 TB. Acesta are un heatsink atașat ceea ce-l face bun pentru instalarea într-un PS5. Bineînțeles, acel heatsink este bun și pentru PC deoarece mai disipă din căldură, însă acolo nu este obligatoriu. Pentru consolă este recomandat, practic o condiție din partea Sony, ca SSD-ul pe care-l instalezi să aibă un heatsink aplicat.

SSD-ul este unul de tip NVMe M.2, este subțire, iar faptul că este combinat cu un dispersor de căldură din aluminiu și grafen cu profil redus îl face bun pentru utilizarea în desktop-uri sau console.

Instalarea pe consolă se face foarte simplu și ai nevoie doar de o șurubelniță. Se deschid capacele consolei, apoi vei vedea un compartiment pentru SSD. Îl deschizi și în interior poți pune SSD-ul. Acesta se instalează în acel lăcaș apoi este prins cu un șurub care vine cu consola. Dacă instalezi SSD-ul pe PC trebuie să știi că acel șurub nu este inclus în pachetul Kingston, ci vine cu placa de bază a PC-ului tău.

După ce ai făcut această operațiune pornești PS5-ul și pe ecran apare informația că ai instalat un SSD și te întrebă dacă-l vrei formatat. Alegi să-l formatezi, apoi se efectuează un test de viteză. Sony recomandă ca SSD-urile instalate pe PS5 să aibă viteze de scriere și de citire mai mari de 5000 Mbps. Acest Kingston Fury Renagade are o viteză de peste 6200 Mbps, conform testului făcut de PS5.

L-am testat și pe PC și am văzut viteze de scriere și de citire tot în jurul a 6200-6500 Mbps, deci aproape de valoarea indicată de companie de 7300-7000 Mbps.

În utilizarea reală pe PlayStation 5 am reușit să transfer jocuri de 80-90 GB de pe SSD-ul intern, pe Kingston în cam 30-40 de secunde. Deci poți face rapid curat prin consolă și să muți jocurile dintr-o parte în alta. De asemenea, am jucat Rise of the Ronin instalat pe SSD-ul intern, apoi l-am mutat și nu am observat nicio diferență în gameplay. Jocul se încărca la fel de rapid, se mișca la fel, chiar și după câteva ore de joc. Deci nu sunt probleme cu supraîncălzirea și scăderea performanței.

Într-un final, Kingston Renegade este un SSD ușor de recomandat pentru laptop, desktop sau PS5. În funcție de nevoia ta poți să iei un model cu heatsink sau cu heatspreader și ai de ales între modele cu capacitate de 500 GB, 1, 2 sau 4 TB. Dacă vrei pentru laptop ia unul cu heatspreader, dacă vrei pentru desktop sau PS5 îți recomandăm unul cu heatsink.

Modelul testat de noi cu 2 TB și cu heatsink este 1066 de lei, iar fără heatsink este 899 de lei. Dacă nu ai buget pentru modelul de 2 TB poți să-l iei pe cel de 1 TB, care este la jumătate de preț.