Lampix e o companie fondată în Brașov de George Popescu și Mihai Dumitrescu, dar care are sediul în Statele Unite, la New York (acolo unde este înregistrată). Ei au creat un sistem care face orice suprafață una inteligentă, cu care poți interacționa. Au contracte deja mari cu firme globale, iar acum au lansat o campanie de tip Initial Coin Offering (ICO).

UPDATE: Campania de Kickstarter nu a avut succes. Românii au strâns 64.000 de dolari din cei 200.000 de dolari de care aveau nevoie pentru a închide campania.

Lampix vrea să creeze un sistem de analiză de imagini bazat pe blockchain. Moneda lor se numește PIX. Practic, pentru a face din Lampix și din alte dispozitive de realitate augmentată un viitor fezabil, trebuie să existe o bază de date cât mai complexă de obiecte și imagini. Acest lucru va ajuta algoritmii să poată învăța. Practic, pentru a face acest lucru fezabil, fără intervenție manuală, cei de la Lampix s-au gândit la un sistem pe blockchain care să verifice aceste imagini automat, prin intermediul tranzacțiilor. Orice monedă virtuală, în cazul acesta PIX, conține date stocate.

După campania de oferire de tokeni și monedă virtuală, Lampix a strâns 12 milioane de dolari în monede virtuale.

Campania pe Kickstarter

Lampix vrea să strângă pe Kickstarter 200.000 de dolari. Până la ora actuală a reușit să primească 53.000 de dolari și mai sunt 11 zile până la finalizarea campaniei. Proiectul lansat de ei e unul cu finanțare fixă, adică dacă nu vor ajunge la suma cerută inițial nu vor primi niciun ban.

Lămpile Lampix sunt dotate cu proiectoare și senzori, astfel încât utilizatorii pot interacționa cu imaginile proiectate pe mese. Astfel, Lampix poate fi folosită pentru proiecte colaborative, dar și pentru uz educațional.

În plus, Lampix ar putea fi montat în restaurante sau aeroporturi, pentru a crește calitatea interacțiunii dintre un brand și clienți. Conform campaniei de Kickstarter, dispozitivul lor costă 700 de dolari, dar brașovenii vor să ofere kitul cu o reducere de 50%.

Printre partenerii comerciali ai Lampix sunt BMW, Bloomberg sau Konica Minolta.