Wearables, dispozitive de navigare pentru nevăzători și sistemele de management inteligent al huburilor de 3D printing sunt câteva dintre soluțiile inovatoare pe care le propun cei 18 antreprenori selectați să facă parte din Programul RICAP.

Apelul pentru înscrierea în program a adunat 98 de aplicații de la antreprenori inovatori din toată țara, cu tehnologii din domenii precum IT&C, agricultură, biotehnologii, cleantech, energie, electronică, industria auto, design industrial și altele. Cincisprezece antreprenori au fost selectați să facă parte din programul Academy, iar 3 companii inovatoare au fost admise în programul de accelerare, Accelerator.

Timeline RICAP

Catwalk15, PARKING+PLUS și Snapit! sunt companiile care intră în programul de accelerare.

Companiile din Accelerator beneficiază de un program intens de coaching și consultanță one- on-one pe zona de dezvoltare strategică și atragere de investiții, servicii specializate de suport: juridice, financiare, proprietate intelectuală și marketing, investiții directe, spațiu de lucru în București, două vizite de business în Statele Unite pentru conexiuni strategice și pitching și, la finalul programului, un eveniment de pitching în care vor fi invitați investitori și VC.

Catwalk15 este o aplicație de mobil care ajută utilizatorii să ceară și să ofere sfaturi în materie de fashion, în timp real. Tot ce trebuie să faci e să încarci o poză a ținutei folosind telefonul mobil și să pui o întrebare de stil. Apoi prietenii, fashion advisers și alți membri ai comunității te ajută cu sfaturi și sugestii, iar tu primești rezultatele instant.

PARKING+PLUS este o companie de tehnologie care furnizează soluții mobile pentru parcări inteligente. Prin intermediul soluțiilor noastre, problemele actuale devin oportunități viitoare, atât pentru șoferi, cât și pentru proprietari de parcări, societăți de administrare acces și municipalități.

Snapit! este o cameră de 1cm x 1cm x 6cm care poate fi atașată pe orice tip de ochelari. Dispozitivul are un singur buton capacitiv, acesta declanșând captura foto/video și este conectat cu ajutorul Bluetooth/Wifi la smartphone-ul tau.

Fiecare companie din Academy va avea dedicat un mentor român cu experiență în zona de business și tehnologie și un mentor din Statele Unite pentru a dezvolta un management toolkit (strategia de go to market, strategia de comercializare și alte instrumente adaptate nevoilor fiecărei companii), vor avea acces la un workshop intensiv în București cu speakeri internaționali cu privire la comercializarea inovării, webinarii, industry saloons și, la finalul programului, sesiuni de feedback cu specialiști din Statele Unite și un eveniment tip Demo Day. Dintre mentorii care fac parte din program îi menționăm pe Sergiu Neguț, Dan Mihăescu, Bogdan Iordache, Bogdan Oros, Voicu Oprean. Cei 15 antreprenori selectați pentru RICAP Academy au dezvoltat tehnologii inovatoare în domenii precum ITC, cleantech, energy și medical.

ACCENT PRO se concentrează pe dezvoltarea de noi tehnologii de raze X, pe proiectarea și construirea de prototipuri bazate pe tehnici mai avansate de raze X Imaging, cum ar fi: scanarea cu raze X pentru detectarea amenințărilor (explozivi, precursori de explozivi, arme, cuțite, etc.), scanarea cu rezoluție înaltă și cu raze X pentru detectarea defectelor în aplicații industriale componente, în special pentru industria de automobile și sisteme portabile de scanare.

Augmented Space Agency explorează frontierele digitale, augmentând simțurile umane cu ajutorul celor mai noi tehnologii mobile, depășind astfel barierele dintre spațiul fizic și cel digital. Accentul principal este pus pe noile medii compuse din realitatea și virtualitatea augmentată și al tehnologiilor conexe.

Bluemind Software propune un produs care se adresează următoarele nevoie ale hub-urilor de imprimare 3D: respectarea termenelor limită, viziunea de ansamblu a procesului de fabricație si întreținerea relațiilor bune cu clienții.

BiO Farming Manager este o aplicație ce se adresează fermierilor ecologici și care agregă date publice utilizând Big Data și oferind consultanță, pas cu pas, asupra activităților și proceselor necesare, de la prospectarea inițială până la obținerea profitului.

Drive Assist este o aplicație mobilă care are rolul de a avertiza conducătorul auto atât sonor, cât și vizual atunci când întâlnește un obstacol.

Extend Studio dezvoltă o serie de produse software pentru web design vizual, acestea fiind utilizate de peste 250.000 de oameni din toată lumea. CloudPress este o platformă SaaS care ajută designerii să creeze in mod vizual situri WordPress complete și responsive și să le publice cu un singur click pe serverul de web hosting pe care il preferă.

Father Equipment este un startup ce propune un produs hardware și software care poate fi ușor integrat în bastonul alb, realizând două funcții: dispozitiv de navigare urbană, folosind modele de vibrații și un buton de panică îmbunătățit ce alertează o serie de prieteni care intră în aplicație și pot vedea instant statusul fiecăruia (cine poate ajuta și cine nu).

Firevibes va schimba modul în care oamenii percep muzica și interacționează cu ea. Compania are în plan o serie de echipamente hi-end revoluționare, printre care o pereche de căști de referință și un home audio center.

GameGif reprezintă un nou mod de a descoperi jocurile pe mobil, fiind primul magazin din domeniu cu conținut exclusiv video  -  o aplicație cu ajutorul căreia pasionații pot descoperi noi jocuri de mobil uitându-se la scurte secvențe video din ele.

Kineto Tech Rehab (Jaboo ) a dezvoltat un set de senzori destinat celor care practică Box, MMA și alte arte marțiale, care accelerează progresul și îmbunătățește tehnica unui sportiv prin înregistrarea a peste 10 parametri ca forța, viteza și traiectoria unei lovituri.

MagnaSCI - uRADMonitor- a reușit să obțină recunoaștere globală cu primul său produs de succes, uRADMonitor, pus deja în producție. uRADMonitor este o rețea globală de monitorizare a mediului, compusă din mai multe tipuri de dispozitive hardware capabile să măsoare poluanți fizici și chimici ai aerului. Dispozitivele sunt dotate cu conectivitate la internet, pentru a sincroniza măsurătorile cu serverul central.

WATT PREDICT dezvoltă un software pentru estimarea precisă a cantității de energie produsă de parcurile fotovoltaice. Misiunea companiei este reducerea costurilor și, implicit, scăderea semnificativă a facturilor emise pentru instalațiile fotovoltaice prin furnizarea unui serviciu de prognoză cu o acuratețe ridicată și accesibil din punct de vedere financiar.

 SiNE - More than a smart home - este o soluție premium de casă inteligentă cu un grad foarte ridicat de personalizare, o modularitate ridicată și cu posibilitatea să funcționeze cu orice echipament electric (întrerupătoare, dispozitive, becuri, uși de garaj, etc).

Symme3D este prima platformă multifuncțională pe sistem delta din România, dezvoltată în baza unui proiect original ”in house”. Platforma multifuncțională poate fi folosită pentru 3D Printing, Laser Etching, CNC milling și, în curând PCB pick&place. Absolut toate aspectele de design, inginerie mecanică și electronică, precum și software sunt originale, dezvoltate de membrii ultra specializați ai echipei.

THE POLE SOCIETY propune aplicația de advertising mobile to outdoor. Este prima soluție din lume care permite crearea unui poster și streaming-ul său direct din smartphone sau tabletă pe un ecran outdoor digital. Serviciul este disponibil în Romania, Irlanda și Brazilia.