Măștile chirurgicale au fost recomandate de autorități pentru o protecție suplimentară. România nu a înregistrat niciun caz de coronavirus în momentul de față pe teritoriul său, dar autoritățile sunt în alertă deoarece au fost înregistrate numeroase cazuri în nordul Italiei, acolo unde este o comunitate mare de români.

Ca în orice economie de piață, antreprenorii au decis să profite de pe urma cererii crescute de măști chirurgicale și au crescut prețurile acestora. Mai ales că ele nu se găsesc pe piață foarte ușor, iar multe farmacii nu le mai au disponibile.

Astfel, pe marketplace-ul eMAG, astăzi, un set de 50 de măști era vândut de un comerciant cu aproape 500 de lei, o creștere de 640% conform datelor agregatoarelor de prețuri. În momentul de față, comerciantul a retras produsele sau stocurile au fost epuizate, pentru că pe eMAG nu mai pot fi achiziționate măști de protecție. Măștile erau vândute de un comerciant independent, nu de către magazinul online în sine, pe marketplace-ul acestuia.

Măștile de protecție care sunt folosite de oameni pentru a se proteja de riscul unor viruși respiratorii erau disponibile aici.

eMAG: Vom subvenționa prețul măștilor chirugicale

În ultimele zile, pe fondul discuțiilor referitoare la riscul crescut de infecție cu Covid-19 (Coronavirus) în rândul populației, stocurile de măști medicale la prețurile obișnuite s-au epuizat.

„În aceste condiții, am văzut cu toții o creștere foarte mare a prețurilor la aceste produse care erau vândute de selleri prin platforma marketplace și am identificat câteva soluții care să rezolve situația actuală, în beneficiul clienților”, au declarat reprezentanții eMAG.

„Dată fiind amploarea fără precedent a cererii pentru astfel de produse am identificat stocuri în România și am cumpărat tot ce se putea găsi în țară, de la distribuitorii existenți. Astfel, am achiziționat măști și la prețul de 7 lei/bucata, însemnând 350 de lei setul de 50 de bucăți, și am decis să suportăm diferența de preț în toată această perioadă astfel încât clienții să le poată cumpăra la 3 lei bucata”, au mai spus cei de la eMAG.

„De asemenea am identificat stocuri și în alte țări precum Turcia, Macedonia și Ucraina, pe care le așteptăm în zilele următoare în depozitele eMAG.

Chiar dacă în magazinele online mari din Vestul Europei prețul pentru o mască a ajuns la 5 lei, iar în farmacii între 3-5 lei sau stocurile sunt epuizate, eMAG va subvenționa costul pe perioada crizei de măști medicale”, au mai spus cei de la eMAG.

Consiliul Concurenței va amenda vânzările la suprapreț

Bogdan Chirițoiu, președinte Consiliul Concurenței, spune că la ora actuală cererea de echipamente medicale de protecție, respectiv măști medicale, este foarte mare, iar producătorii nu reușesc să acopere solicitările, conform Mediafax, citat de Digi24.

„În același timp, însă, nu este normal ca unele companii să profite de această situație și să crească prețurile nejustificat. Ca urmare, investigăm comportamentul companiilor care comercializează produse şi echipamente de protecție din domeniul sănătății și securității în muncă, în contextul majorării excesive a prețurilor acestora.

Dacă vom constata încălcarea regulilor de concurenţă, așa cum știți, companiile implicate riscă amenzi care pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri”, a declarat președintele Consiliului Concurenței.