Oprea a anunţat că, în prezent, experţii ministerului lucrează la elaborarea ghidului de bune practici în materie de implementare a programului Start-Up Nation, scrie Agerpress.

"Ne dorim ca în cadrul vizitelor prin ţară să aflăm cât mai multe exemple de succes, pentru a le putea împărtăşi tuturor celor care vor să aplice la programele derulate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, pentru înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Mă preocupă în mod deosebit să aflu de la beneficiarii Start-Up Nation 2017 care au fost cele mai dificile condiţii de îndeplinit şi cum au reuşit să implementeze proiectul ca să aibă succes, pentru a îmbunătăţi ediţia din acest an a schemei de ajutor de minimis", a afirmat Oprea citat de reporterii Agerpress.

Potrivit acestuia, pe baza informaţiilor colectate de la beneficiarii din ţară, urmează să se elaboreze un set de proceduri simplificate, transparente pentru sesiunea de finanţare Start-Up Nation 2018.

Start-Up Nation 2018 - depunerea cererii de plată

"Sunt 307 proiecte care au fost depuse în judeţul Constanţa, nu vorbesc de agenţia regională, dintre care 55 sunt astăzi în plată şi unul dintre ele este acesta al firmei Alina Avram Designer SRL-D, care a fost suficient de rapidă pentru a depune cererea şi să ajungă la finanţare. Ultima zi pentru depunerea cererii de plată, conform programului, este 26 septembrie 2018, aşa că suntem în grafic. Încercăm astăzi, cu colegii care sunt la Constanţa din toate agenţiile regionale, să tragem concluziile şi învăţăturile din Start -Up Nation 2017, ce a funcţionat bine, ce a funcţionat mai puţin bine şi să reuşim să venim cu procedurile pentru Start-Up 2018 simplificate, transparente, cu uniformizare, astfel încât în toată ţara să fie aceeaşi decizie, în toate agenţiile regionale şi în toate băncile partenere", a precizat ministrul pentru IMM-uri.

Ultima zi pentru depunerea cererii de plată, conform programului, este 26 septembrie 2018, aşa că suntem în grafic.

Start-Up Nation - deblocarea proiectelor

Pentru că și predecesorul său, Ilan Laufer, preciza în cadrul ultimei întâlniri cu presa pe care a avut-o la începutul acestui an faptul că au fost întârzieri în cadrul Start-Up Nation 2017 din cauza fondurilor de garantare, Oprea a declarat că au fost găsite soluţii pentru deblocarea activităţilor cu beneficiarii la fondurile de garantare şi contragarantare.

"Lucrurile care nu au funcţionat bine în relaţia cu băncile partenere, pentru că aceasta a fost una dintre întrebările frecvente pe care le-am primit şi despre care spuneam mai devreme, sunt în legătură cu cei care au aplicat direct către agenţii. Aceştia au avut impedimente legate de garantare şi contragarantare. Acolo au apărut nişte întârzieri, însă lucrurile sunt astăzi puse la punct, suntem într-un grafic corect de funcţionare şi le mulţumesc fondurilor de garantare şi contragarantare că au înţeles dorinţa noastră de a fi în termen cu start-up-ul, au alocat resurse mult mai mari şi astăzi nu mai există coadă de aşteptare nici la fondul de garantare, nici la fondul de contragarantare", a precizat ministrul.