Motorola Razr e un clasic reinventat, cel mai râvnit smartphone al anilor 2000 actualizat pentru 2019 și pentru viitor. E primul smartphone pliabil de la Motorola și, în opinia noastră, probabil cea mai bună integrare a unui display flexibil pe un smartphone.
Design Moto Razr
Familiar, nostalgic, dar futurist, Motorola Razr atrage imediat priviri - atât atunci când e pliat, cât și atunci când e deschis. Un telefon cu clapetă în 2019 poate suna ciudat, dar Motorola a reușit să ”deseneze” un telefon chiar reușit și atrăgător.
Seamănă mult cu telefonul cu clapetă după care a fost inspirat, dar vine cu destule noutăți încât să nu le poți confunda între ele. Este mai lat, făcut din sticlă și metal și are o greutate destul de mare, dar foarte plăcută, care inspiră rezistență și robustețe.
E dificil, cel puțin la început, să-l deschizi cu o singură mână, dar senzația e familiară. Și mai multă satisfacție ai când închizi clapeta și telefonul alunecă cu ușurință în orice buzunar, chiar și în cel de la sacou.
Spatele e plăcut texturat, iar pe capacul superior se află display-ul secundar Quick View, de 2.7 inch.
La deschidere vedem display-ul P-OLED de 6,2 inch. Acesta are o bărbie mare, care ascunde un difuzor puternic și senzorul de amprente, dar și un notch, pentru speakerul pentru apeluri. Marginile nu sunt cele mai subțiri, dar nu deranjează per total.
Motorola Razr e un ”instant-classic” inspirat de un ”true-classic”, un smartphone pe care mi l-aș dori mai mult emoțional decât rațional, iar asta se datorează în mare parte designului.
Display-ul flexibil de pe Motorola Razr
Ecranul Flex View al Motorola e de tip P-OLED și trebuie să recunosc că am fost relativ dezamăgit de faptul că nu aduce nicio îmbunătățire față de cele văzute deja pe Huawei Mate X sau pe Samsung Galaxy Fold. Mai exact, e clar din prima secundă că ai de-a face cu un display din plastic și nu cu unul din sticlă - asta înseamnă unghiuri de vizionare mai slabe, un magnet pentru amprente și, per total, un feeling mai ”cheap” decât cel oferit de ecranele clasice.
În rest, contrastul și culorile sunt bune, dimensiunea de 6.2 inch e optimă, iar formatul 21:9 e bun pentru filme pe Netflix, dar și pentru browsing.
Ecranul Quick View de 2,7 inch îți afișează rapid notificările, îți permite să controlezi ușor aplicațiile de muzică, să-ți faci selfie-uri cu camera principală. E util și ușor de folosit, iar orice aplicație deschisă pe ecranu Quick View se deschide automat pe ecranul principal la deschiderea clapetei, dar și viceversa.
Specificații - performanțe Motorola Razr
La capitolul performanțe au existat cele mai multe critici la adresa Motorola Razr. De ce? Pentru că nu folosește un procesor de top, ci un midrange - Snapdragon 710. Acesta este asistat de 6GB de RAM și, din ce am văzut la o primă atingere, telefonul se mișcă bine spre foarte bine. Da, probabil cei pasionați de benchmarks și de gaming intens probabil vor observa diferențe față de flagship-uri.
Problema reală cu specificațiile Moto Razr vine la capitolul autonomie. Mai exact, bateria e de numai 2510 mAh, aceasta fiind și motivul pentru care procesorul este unul mid-range, consumând mai puțin curent în timpul utilizării. Chiar și așa, rămâne de văzut dacă smartphone-ul va putea duce o zi întreagă de folosire în condiții normale.
Camere foto - Moto Razr
Moto Razr are o cameră principală simplă, de 16MP, asistată de un senzor de tip Time Of Flight. Aceasta are diafragmă f/1,7 și tehnologia Motorola Night Vision, deci ar trebui să se descurce decent în condiții de lumină scăzută.
Cameră principală poate fi folosită și pentru selfie-uri la calitate mare, cu ajutoul ecranului Quick View, iar deasupra ecranului principal mai există o cameră destinată celor care vor să vorbească pe Skype sau pe alte aplicații de videochat.
Cu siguranță nu sunt camere care să se ia la trântă cu cele de pe flagshipurile actuale, dar rămâne să vedem într-un review mai extins exact ce pot face.
Preț Motorola Razr, disponibilitate și concluzii
Potrivit oficialilor companiei, Motorola Razr va costa 1.600 de euro. E un preț mare pentru un smartphone căruia i s-ar putea reproșa destule. Dar este un preț pe care destui îl vor plăti pentru senzația unui smartphone cu clapetă în 2019, pentru amintirea unui hit pe care și-l reamintesc toți, pentru emoția pe care o ai când îi descoperi ecranul pliabil și pentru modul terapeutic în care poți închide cuiva telefonul în nas.
Precomenzile vor începe în decembrie în Europa, iar smartphone-ul va ajunge și în România, dar nu știm cu siguranță când.