Movcar este o aplicație mobilă care oferă asistență pentru șoferi ca să-ți administrezi mai bine mașina. Astfel, poți vedea când expiră ITP-ul, când expiră rovinieta sau revizia mașinii. De asemenea, poți să pui remindere și pentru cauciucuri și extinctor.

Aplicația e disponbiilă peste tot în lume, dar România este prioritatea dezvoltatorilor și va lansa servicii precum plata diferitelor taxe de drum sau notificări de daune către asigurator. În timp, Movcar se va extinde cu servicii localizate în toată Europa.

Originile Movcar

„Fondatorii sunt tineri entuziaști, cu experiență în customer service și plătitul de amenzi”, spun creatorii Movcar. Ei au pornit la drum de la ideea de a ușura viața șoferilor, mai ales oamenii care sunt foarte ocupați și cărora le-ar prinde bine un astfel de ajutor.

„Ideea a luat naștere în momentul în care fondatorii și-au dat seama că se întâmplă destul de des ca oamenii să uite de valabilitatea anumitor documente sau să uite unde le pun. Avem multe mașini, multe termene de respectat, deci mai multe șanse să ratăm ceva și să primim o amendă”, spun fondatorii.

Astfel a pornit la drum ideea unui asistent în cadrul unei aplicații care să trimită notificări atunci când se apropie termenul limită pentru ITP, RCA sau rovinietă. Pe viitor, Movcar vrea să ajungă un one stop shop pentru proprietarii de mașini, unde să aibă acces la mai multe utilități pentru automobile.

Performanțele aplicației și utilitatea sa

În acest moment, la mai bine de 3 luni de la lansare, numărul de utilizatori a ajuns la peste 1.000, majoritatea fiind români, dar există în baza de date și oameni din Polonia, Germania, Statele Unite sau Portugalia. Aceștia din urmă au doar posibilitatea de a-și gestiona documentele, pe când pentru România se adaugă servicii suplimentare.

Utilizatorii primesc remindere periodice, de la 30 de zile înainte de data de expirare, ca să nu riște amenzi.

„Am adăugat și servicii legate de plata prin SMS a diferitelor servicii, direct din aplicație, adică parcări, plata de Pod la Fetești, rovinietă”, explică fondatorii.

Momentan aplicația este gratuită și pentru persoanele fizice va rămâne așa. „Ne gândim să adăugăm noi funcționalități pentru persoanele juridice care au de gestionat flote de mașini și ar fi servicii pe bază de abonament”, spun cei de la Movcar pentru start-up.ro.

Serviciu pentru flote de mașini

Următorul pas pentru aplicația românească Movcar va fi lansarea serviciului dedicat companiilor care au mai multe mașini în administrare. Astfel, vor putea să urmărească și să coordoneze mai bine flotele de mașini.

„Fiecare utilizator va avea posibilitaeta de a lua legătura cu managerul de flotă prin intermediul platformei web. Va putea gestiona atât mașinile personale, cât și pe cele ale companiei. De asemenea, managerul flotei va putea să transmită șoferilor mesaje de tip push, date despre vehicule, va încărca documente pentru șoferi”, explică cei de la Movcar.

Ce mai au nevoie șoferii? Tractare și asigurare

De curând vorbeam pe start-up.ro despre o altă aplicație dedicată acestei zone, adică Autopia, care vrea să devină un punct unde șoferii să poată să-și administreze și să obțină diferite documente pentru mașină. Iată că de la puține aplicații, avem deja concurență pe piață.

„Unul dintre serviciile viitoare va fi cel de tractare. Vom introduce o bază de date de servicii de tractare de încredere în mai multe zone ale țării. Lucrăm și la raportarea de daune asiguratorului, direct din aplicație. În cazul în care ai un accident, vei putea să raportezi online asiguratorului daunele mașinii, iar acesta va putea întocmi dosarul de daună”, spun fondatorii Movcar.

În rest, utilizatorii au mai cerut și adăugarea de programări la service, feature la care se lucrează în momentul de față.

Aplicația a fost dezvoltată de studioul românesc Adonis Software, care lucrează atât la produse proprii, cât și la aplicații pentru clienți. Despre Adonis am scris de curând, atunci când au lansat aplicația Naiss, care oferă servicii de închiriere pe termen mediu.

Un interviu pe larg cu cei de la Adonis Software în care discută despre mixul de companie de outsourcing și startup de produs poți vedea aici.