Mai multe fonduri internaționale au lansat capitole și în Europa și au reușit să strângă bani pentru companiile din această zonă. Sunt oportunități foarte bune inclusiv pentru fondatorii de startup-uri din România.

E important însă să te documentezi înainte de a vorbi cu un fond, pentru a înțelege în ce investesc și ce tip de startup-uri sunt atractive. Pe LinkedIn am descoperit o listă de fonduri pentru Europa realizată de Eva Christine Reder, partner la Manos Accelerator. Iată câteva fonduri:

Atomico - 820 de milioane de dolari

Oficialii Atomico au declarat faptul că vor continua investițiile de tip series A, dar vor oferi și runde de finanțare series B sau C în companii pe care partenerii (Atomico are o echipă de 60 de parteneri și manageri de operațiuni) le vor considera de impact (pe care le denumesc ca ”breakout”). Dacă vrei să afli mai multe am scris despre fondul lansat de Atomico aici.

Detalii despre Atomico pe site-ul lor oficial.

Lakestar (Elveția) - 735 de milioane de dolari

Lakestar e bazat la Zurich în Elveția și a fost fondat în 2013. O treime din investiții vor fi către zona Early Stage, iar două treimi către zona de Growth. Investiții vor fi în mare parte doar în Europa.

Poți afla detalii despre Lakestar de pe site-ul lor.

Felix Capital (Marea Britanie) - 300 de milioane de dolari

Fondul e din Londra și a strâns 300 de milioane de dolari pentru a treia serie. Felix Capital e un VC cu vechime de 6 ani și investește în companii de digital lifestyle și care au clienți loiali. Felix Capital a investit în companii precum FarFetch și Peloton, dar și în Goop, un site destul de controversat lansat de actrița Gwyneth Paltrow.

Poți afla detalii despre Felix Capital de pe site-ul lor.

A/O PropTech (Marea Britanie) - 250 de milioane de dolari

Fondul, după cum îi spune și numele, investește în companii interesate de a schimba piața de real estate. Fondul investește Series A și faze ulterioare de creștere. Conform declarațiilor reprezentanților fondului, vor avea mai multă răbdare privind exitul față de alte fonduri. Până acum au făcut investiții în Bricklane, Fornova sau Plentific. Până acum A/O a făcut investiții în 10 startup-uri din Europa, Statele Unite și Israel.

Poți afla detalii despre A/O Proptech de pe site-ul lor.

Speedinvest (Austria) - 190 de milioane de euro

Speedinvest are birouri la Viena, Londra, Berlin, Munchen și San Francisco. Are asset-uri de aproximativ 400 de milioane de euro, iar ultima rundă e de 190 de milioane de euro.

Speedinvest investește de la 50.000 de euro la 1,5 milioane de euro, dar are și 100 de milioane de euro pentru investiții de tip follow-up în companii din portofoliu. Speedinvest urmărește zona fintech, deep tech, marketplace, tehnologii industriale, digital health sau consumer.

Poți afla detalii despre Speedinvest de pe site-ul lor.

Blossom Capital (Marea Britanie) - 185 de milioane de dolari

Blossom Capital a fost fondat de investitoarea Ophelia Brown, care a fost anterior la Index Ventures. Noul fond de 185 de milioane de dolari vine peste cel inițial de 85 de milioane de dolari.

Blossom vrea să fie lead investor în startup-uri care au nevoie de investiții de tip Series A, dar se utiă și la seed investment. Se concentrează pe finance, design, marketplace, travel, unelte pentru developeri, infrastructură și companii care dezvoltă API-uri.

Poți afla detalii despre Blossom Capital de pe site-ul lor.

Oxx (Suedia, Marea Britanie) - 133 de milioane de dolari

Oxx e fondat de Richard Anton și Mikael Hohnsson a reușit să ridice 133 de milioane de dolari și investește în platforme de tip SaaS din Europa la nivel Series A. Oxx are sedii în Londra și Stockholm și vrea să investească în aplicații și infrastructură.

Poți afla detalii despre Oxx de pe site-ul lor.

Target Global (Germania) - 120 de milioane de dolari

Target Global are sediul la Berlin și investește early stage. Compania urmărește startup-uri din Europa și Israel.

Target Global, the pan-European venture capital firm headquartered in Berlin, has raised a new €120 million early-stage fund, following what it claims was only 3 months of fundraising.

Firma urmărește startup-uri din retail, finanțe, alimentație, mobilitate, healthcare, manufactură, commerce, marketpace sau AI.

Poți afla detalii despre Target Global de pe site-ul lor.

OTB Ventures (Olanda) - 100 de milioane de dolari

OTB a anunțat fondul disponibil pentru zona Europei Centrale și de Est. Se concentrează pe produse early stage, post-producție din domenii precum cybersecurity, Big Data, AI, fintech, Internet of Things, Robotică, SaaS și cloud. Fondul va investi până la 15 milioane de dolari pentru o companie și caută 10-15% din business.

Poți afla detalii despre OTB Ventures de pe site-ul lor.