De altfel, luna mai este prin lege dedicată promovării economiei sociale. Pe data de 13 mai, la Iași, va avea loc o conferință europeană de anvergură în domeniu, organizată de către Fundația „Alături de Voi” (ADV) România cu sprijinul a 21 de parteneri europeni și naționali!

Pandemia și criza economică au arătat încă o dată că modelele economice actuale trebuie să fie tot mai atente la categoriile vulnerabile și la riscul ca disparitățile sociale să se accentueze. Modelul economiei sociale este vine să propună o remodelare și o readaptare la noua realitate, susținând business-uri care plasează oamenii și indivizii înaintea profiturilor.

Potrivit statisticilor, la mijlocul lunii martie, la nivel național erau înregistrate oficial 1.217 întreprinderi sociale, județul Iași fiind pe locul 4 în clasamentul național cu un număr de 80 de întreprinderi sociale autorizate. Estimările arată că, până la finalul anului 2021, în România vor fi active peste 2.700 de întreprinderi sociale. Cel puțin 90 la sută vor fi create prin intermediul fondurilor europene pe care le gestionează în prezent România.

„Marea provocare de abia începe, pentru mare parte din ele. Câte vor reuși să fie sustenabile și să-și păstreze misiunea socială, depinde foarte mult de politicile publice pe care le va adopta România în următoarea perioadă. Fără un cadru favorabil dezvoltării, care să includă facilități fiscale și non-fiscale, instrumente de creditare și garantare, dezvoltarea resurselor umane și a unei culturi a antreprenoriatului social, respectiv a unor piețe rezervate în special pentru întreprinderile sociale de inserție, aceste întreprinderi sociale vor fi în risc de nesustenabilitate. Iar România va pierde șansa să utilizeze acest instrument util în combaterea sărăciei și reducerii inechităților sociale, mai ales în acest moment de criză economică și sanitară”, a declarat Angela Achiței (foto), președinte ADV România și antreprenor social.

Conferință europeană dedicată economiei sociale

Luna mai a fiecărui an este denumită prin lege „luna promovării economiei sociale” şi este dedicată evenimentelor și acțiunilor de mediatizare a domeniului, având ca scop o mai bună înțelegere a conceptului, dar și încurajarea cooperării şi solidarității sociale.

În acest context, pe data de 13 mai, Fundația „Alături de Voi” România va organiza o conferință de anvergură europeană dedicată antreprenoriatului social, ce va fi transmisă online de la Iași. Experți internaționali în economie socială, autorități publice din România, Republica Moldova și Ucraina, reprezentanți ai Comisiei Europene, instituții financiare, antreprenori sociali și lideri vizionari vor prezenta informații exclusive despre un domeniu aflat pe agenda publică a Comisiei Europene. De altfel, la nivelul Uniunii Europene se lucrează la un plan european de acțiune pentru dezvoltarea economiei sociale pentru următorii 5 ani, datele urmând să fie prezentate în cadrul conferinței de eurodeputatul român Dragoș Pâslaru.

Peste 13 milioane de europeni lucrează pentru întreprinderi sociale În prezent, în Europa funcționează peste 2,8 milioane de întreprinderi în economia socială, reprezentând 10% din afacerile din UE, conform raportului „Evoluții recente ale Economiei Sociale în Uniunea Europeană”, emis de către CIRIEC-International. Același document precizează că mai mult de 13,6 milioane de oameni lucrează pentru acestea, adică 6,3% din angajații din Uniune. Sectorul economiei sociale implică mai mult de 82,8 milioane de voluntari, echivalentul a 5,5 milioane de lucrători cu normă întreagă. De asemenea, din sector fac parte peste 232 milioane de membri ai cooperativelor și societăților mutuale.