Noul instrument online îi ajută pe consumatorii casnici să calculeze în trei pași simpli care este consumul mediu de energie pentru încălzire, producerea apei calde și gătit, dar și să descopere valorile aproximative ale economiilor pe care le-ar putea obține în facturile de energie prin reabilitarea termică a locuinței.

Calculatorul de Eficiență Energetică poate fi utilizat de către toți consumatorii casnici din România, indiferent de regiunea geografică în care locuiesc ori de tipul locuinței (casă unifamilială sau apartament la bloc).

Acest instrument creat în cadrul proiectului România Eficientă este conceput pentru a fi ușor de folosit și înțeles de către utilizatori. După ce parcurge cei trei pași simpli – alegerea locației, descrierea locuinței și tipul de consumatori – utilizatorul poate vizualiza valorile medii ale consumului anual de energie, cheltuielile estimative aferente și impactul asupra mediului generat de acest consum, respectiv cantitatea anuală de emisii de dioxid de carbon.

Totodată, consumatorul casnic va afla cum se distribuie pierderile de căldură din locuință – prin ziduri, ferestre, pardoseală și acoperiș. Dacă locuința este nereabilitată, Calculatorul mai arată ce economii de energie se pot obține în urma reabilitării termice a locuinței, dar și cum scade amprenta de carbon.

„Calculatorul de Eficiență Energetică a fost creat în cadrul programului România Eficientă ca element al campaniei noastre de conștientizare publică privind beneficiile eficienței energetice. Este un instrument online intuitiv, ușor de folosit, prin care orice utilizator, după ce oferă câteva informații de bază despre locul de domiciliu și tipul locuinței poate obține imediat niște date estimative despre economiile de energie pe care le poate obține prin măsuri foarte simple”, a declarat Radu Dudău, director al Energy Policy Group și coordonatorul proiectului România Eficientă.

„Educația și accesul la informații, cum sunt cele pe care le poți obține prin aplicația lansată astăzi, ne ajută să adoptăm un comportament mai responsabil energetic. Eficientizarea energetică a clădirilor este un pas obligatoriu pentru a combate schimbările climatice, în condițiile în care clădirile și sectorul construcțiilor au o pondere de aproape o treime din consumul final de energie și circa 40% din emisiile direct și indirecte, la nivel global. Sunt măsuri pe care fiecare dintre noi le poate adopta, în propria locuință, pentru a contribui la reducerea consumului de energie”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Noul instrument poate fi accesat pe http://calculator.romania-eficienta.ro/

Dat fiind că ne petrecem circa 90% din timp în interiorul clădirilor, sănătatea și starea noastră de bine sunt puternic influențate de calitatea mediului interior. De aceea, dincolo de economiile în factura de energie, renovarea unei clădiri – care înseamnă nu doar anvelopare, ci și modernizarea sistemelor de încălzire, răcire, ventilare, de iluminat etc. – aduce beneficii numeroase în privința sănătății locatarilor.

De asemenea, măsurile de creștere a performanței energetice contribuie la reducerea impactului clădirilor asupra mediului, în condițiile în care schimbările climatice au devenit o mare amenințare la nivel global.