Runda este condusă de fondul de investiții Cleverage VC. Listarea va avea loc pe 13 octombrie, la ora 10.00.
Oncochain este un start-up lansat în Timișoara la începutul lui 2019 de către soții Mădălin Margan (32 de ani) și Roxana Margan (32 de ani), ambii fiind medici specializați în obstetrică - ginecologie. Datele colectate din practica clinică de zi cu zi sunt oferite profesioniștilor din domeniul sănătății oncologice, institutelor de cercetare și companiilor farmaceutice sub formă de analize statistice. Informațiile sunt anonime și au ca scop să genereze evidențe care pot orienta cercetarea și crește calitatea serviciilor medicale.
O idee apărută în timpul rezidențiatului
“Ideea de a lansa o astfel de platformă a apărut în 2017-2018, când eram în ultimii ani de rezidențiat și întâlneam adesea cazuri de femei cu probleme oncologice, mai ales cu cancer ginecologic. Ne-am dat seama că se pierdeau foarte multe date importante pentru cercetare pentru că nu exista un mecanism funcțional de colectare și centralizare a acestora. Ne-am gândit atunci să cream noi un produs care să adune și să structureze aceste informații pentru a ajuta medicii, organizațiile din domeniul cercetării, dar, mai ales, pacienții. Finanțarea pe care o targetăm pe SeedBlink ne va ajuta să ne extindem echipa de dezvoltare software și pe cea de business development în urmatoarele 18 luni astfel încât să ne atingem obiectivele pentru 2021-2022”, afirmă Mădălin Margan, co-fondator și CEO al Oncochain.
Runda totală de finanțare este în valoare de 350.000 de euro, dintre care 200.000 de euro sunt targetați prin equity crowdfunding pe SeedBlink, iar 100.000 sunt investiți de fondul de digital health Cleverage Venture Capital. Pentru completarea rundei există interes major din partea rețelelor de business angels Growceanu și Transilvania Angels Network.
“Cu această nouă listare revenim la verticala health-tech și ne bucurăm că o facem cu Oncochain, companie fondată de doi medici deveniți antreprenori. Trecem printr-o perioadă în care realizăm cât de importante sunt știința, medicina și cercetarea, iar misiunea Oncochain de îmbunătăţire a tratamentelor împotriva cancerului poate avea un foarte puternic impact atât de business, cât și social”, spune Andrei Dudoiu, co-fondator și CEO SeedBlink.
De la lansare și până acum Oncochain a primit investiții de aproximativ 80.000 de euro: investiția co-fondatorilor, fonduri europene, granturi de la companii și un business angel.
“Prin investiția în Oncochain continuăm drumul pe care l-am început cu mare încredere anul trecut. Oncochain reprezintă pentru noi un pariu în lupta cu o boală necruțătoare și mai reprezintă parteneriatul cu o echipă cu viziune și mare angajamanent”, declară Alexandru Popescu, managing partner Cleverage VC.
200.000 de bolnavi de cancer in Romania, in 2018
În Romania, în 2018 erau aproximativ 200.000 de bolnavi de cancer, cele mai multe cazuri fiind de cancer pulmonar, de colon, sân, prostată și vezică, conform datelor Global Cancer Observatory (GLOBOCAN). Pe de altă parte, în 2018, în România s-au înregistrat aproximativ 83.500 de cazuri noi de cancer și 51.000 de decese, conform aceleiași surse.
Oncochain lucrează cu șase clinici oncologice și un spital județean pentru colectarea datelor. De asemenea, printre primii clienți se numără două companii farmaceutice cu portofoliu de molecule oncologice. Oncochain colaborarează cu acestea în proiecte pilot pentru două tipuri de cancer.
Viziune: pacienții să aibă acces la tratamente mai bune, mai ieftine și în timp mai scurt
“Medicii cu care lucrăm, mai ales aceia care sunt foarte interesați de partea de cercetare, ne-au spus că sunt extrem de entuziasmați că au în sfârșit un produs care să-i ajute să adune date clinice corect și eficient. Scopul nostru este crearea cadrului informațional pentru o cercetare multicentrică de calitate, lucru care aduce beneficii pentru toți cei implicați în managementul pacienților. Sunt anumite date care se pot dovedi utile în șase luni, altele în doi-trei ani, depinde de parametrii care se urmăresc și care este finalitatea cercetării. Dacă reușim să reducem timpul de punere pe piață a unei noi molecule de la zece la opt ani, este enorm. Astfel pacienții vor avea acces mai rapid la tratamente și, practic, sunt salvate vieți. Aceasta este viziunea: ca oamenii să aibă parte de tratamente mai bune, în timp mai scurt și cu costuri mai mici”, afirmă Roxana Margan, co-fondator și director operațional al Oncochain.
Pentru anul viitor co-fondatorii își doresc să lucreze cu 25 de clinici oncologice, să aibă 25.000 de dosare medicale pentru cercetare în platformă și să aibă șase companii farmaceutice drept clienți plătitori. De asemenea, cei doi antreprenori estimează că la finalul lui 2021 vor ajunge la venituri de 30.000 de euro în fiecare lună. Suma urmează să provină din abonamentele vândute companiilor farmaceutice și spitalelor.
Din 2022, managementul vizează extinderea companiei către Europa de Est (Bulgaria, Moldova, Serbia, Ucraina, Polonia) și alte țări în care investițiile în domeniul medical și decontarea medicației oncologice vor crește în ritm accelerat până în 2025 (Turcia, Egipt, Africa de Sud, Indonezia, Thailanda, Mexic).