Operatorii de telefonie mobilă se schimbă și nu mai oferă doar posibilitatea de a suna, da SMS-uri sau a intra pe internet. Treptat, operatorii mobili au făcut pasul spre noi servicii. În trecut au adăugat internetul fix sau televiziunea digitală. A venit posibilitatea de a conecta dispozitive inteligente în casă, iar acum Orange iese din casă și se duce în lumea banilor. Orange Bank e banca mixtă, atât offline, cât și online.

Ce face Orange Bank?

Potrivit președintelui Orange, Stephane Richard, băncile nu au început încă transformarea digitală cu adevărat, iar Orange Bank e prima bancă ce poate învăța.

„Ca să deschizi un cont poți alege să o faci offline sau online. Dacă vrei să vorbești cu cineva, te poți duce la una dintre cele 140 de filiale din rețeaua noastră din Franța. Dacă vrei să deschizi online, atunci trebuie să faci o fotografie la documente“, a spus Stephane Richard. Banca va fi deschisă în Franța de pe 15 mai pentru angajații Orange și de pe 6 iulie pentru restul cilenților.

Orange Bank oferă câteva servicii digitale pentru clieți. De exemplu, banii pot fi trimiți cu ajutorul unui mesaj text, iar pe lângă telefonul mobil, un dispozitiv de plăți este și cardul Orange, care va putea fi blocat sau deblocat direct din aplicație.

În România, Orange vrea să lanseze serviciile băncii la începutul lui 2018, dar fără o licență completă de banking. Practic, va fi o instituție financiară, nu o bancă. Reprezentanții Orange au spus că operatorul mobil va oferi în România servicii de credit pe termen scurt și servicii de plăți. Din acest motiv, Orange Bank nu va fi o bancă reglementată în România, ci o instituție de plăți și credite de la 3 luni la un an. Cei de la Orange spun că nevoia românilor e mai mare pentru credite pe termen scurt, decât pentru depozite și credite lungi.

De asemenea, clienții din România vor avea acces și la carduri bancare pentru cumpărături.

„La Orange Bank tranzacțiile sunt vizualizate în cont instantaneu, indiferent dacă e vacanță sau nu. Ai și un sfătuitor virtual, bazat pe soluțiile Watson de la IBM“, a spus Richard. De asemenea, Orange deschide API-urile sale, astfel încât startup-urile pot veni cu soluții în plus pe lângă cele oferite de Orange.

Următoarele țări în care se dorește lansarea băncii vor fi Spania și Belgia. Targetul băncii este publicul tânăr și nu contează ce tip de abonament de telefonie mobilă au.

Djingo, asistent personal de tipul Amazon Alexa

Djingo este un asistent personal francez care aduce aminte de Google Home sau Amazon Alexa. E compatibil cu tehnologii Amazon, Microsoft sau IBM și e pentru piața din Franța. Cu ajutorul său, poți să trimiți mesaje, să pui muzică și să îți amintești să faci cumpărături.

Pentru a dezvolta zona de inteligență artificială, Orange a făcut un parteneriat cel puțin straniu la prima vedere, cu un concurent de pe piața de telefonie mobilă, adică Deutsche Telekom.