Pago este un startup românesc care aduce toate facturile într-o singură aplicație, fiind susținut de Mastercard și cu investiții de la Banca Transilvania.

Acum, Pago are 14 oameni în echipă, iar până la sfârșitul lunii vor ajunge la 17. „Sperăm să reușim chiar dacă oamenii au încă obiceiul de a merge la ghișee în scopuri sociale. Poate mulți ar spune că această problemă a facturilor se rezolvă cu platformele online sau mobile ale furnizorilor, însă noi credeam că românii merită o experiență mult mai bună pentru plata facturilor, așa că am creat Pago, unde toate facturile sunt într-o singură aplicație. Avem valorile, scadențele, iar plata se face cu o singură confirmare”, spune Alexandru Popescu, cofondator Pago.

Oamenii au încă obiceiul de a merge la ghișee în scopuri sociale

Pago le permite utilizatorilor să aducă toate conturile online ale furnizorilor într-o singură aplicație sau pot să-și creeze conturi noi dacă nu le au. Acesta din urmă este un beneficiu și pentru furnizori, pentru că îi ajută la creșterea numărului de conturi existente. După sincronizarea conturilor în Pago, îți poți alege tipul locuințe sau adresele și poți să vezi facturile în format PDF. „Am ales să oferim utilizatorilor această opțiune tocmai pentru a păstra un mediu familiar și pentru ca aceștia să poată consulta factura. PDF-urile pot fi trimise mai departe sau stocate pe telefon”, spune Alexandru.

În curând va fi lansată opțiunea de plată pentru taxa de pod și asigurări RCA, de călătorie și de casă, iar până la sfârșitul anului vor să adauge și plata de taxe, impozite și amenzi.

Pago salvează datele de la primele plăți, astfel că nu mai este nevoie să le introduci din nou pentru următoarele. În plus, aplicația oferă utilizatorilor acces la istoricul de plăți, pentru o referință mai ușoară. De asemenea, au adăugat și opțiunea plăților automate. „Am ales o abordare un pic diferită, în sensul că permite mai mult control. Avem o sumă maximă de plată până la care se pot face plățile și o zi în care se face plata pentru fiecare furnizor în parte”, explică Alexandru.

Foarte mulți oameni ne-au solicitat să adăugăm și opțiunea de plată a creditelor, motiv pentru care luăm în considerare și această opțiune

Au deja 71 de furnizori activi pe paltformă și încearcă să ajungă la 100 în decurs de câteva luni. Alexandru spune că Telekom este furnizorul cel mai solicitat dintre cei care lipsesc acum din aplicație, Pago primind circa 5.000 de solicitări din partea utilizatorilor. „Din partea noastră, s-a terminat tot ceea ce ține de implementare, mai lipsesc niște aprobări pe care sperăm să le primim cât de curând”.

Din septembrie și până acum, au ajuns la peste 86.000 de descărcări și peste 40.000 de conturi active – utilizatori care și-au făcut conturi în Pago și au adus furnizori. Au depășit cifra de 1.000 de plăți pe zi, iar valoarea cumulată a acestora este de peste 1,2 milioane de euro din noiembrie 2017 până în aprilie 2018.

„Foarte mulți oameni ne-au solicitat să adăugăm și opțiunea de plată a creditelor, motiv pentru care luăm în considerare și această opțiune”, spune cofondatorul. În noiembrie 2017, Banca Transilvania a devenit acționar minoritar al companiei Timesafe, dezvoltatorul aplicației de plăți Pago și urmează să lanseze împreună, pe parcursul acestui an, mai multe proiecte mici.