Techcelerator sprijină financiar startup-urile de tehnologie din România prin intermediul partenerului său strategic, GapMinder Venture Partners BV, cofinanțat prin Programul Operațional pentru Competitivitate.

Studenții internaționali care doresc să își valorifice cunoștințele pot aplica pe platforma opportunities.aiesec.org a asociației pentru a-și alege startup-ul afiliat Techcelerator în cadrul căruia doresc să efectueze un stagiu de practică. Cele patru zone de activitate pentru care pot aplica sunt: design grafic, dezvoltare web, marketing/PR, respectiv dezvoltarea afacerii. Stadiul de practică durează două luni de zile, cu posibilitate de prelungire.

În prezent, opt studenți din șase țări (Brazilia, Danemarca, Egipt, Italia, Portugalia și Turcia) au fost acceptați în program. Dintre aceștia, un student din Italia și-a început deja colaborarea cu start-up-ul BAAM pe zona de dezvoltare a afacerii. Alți patru tineri își vor începe stagiile de practică în ianuarie 2019. Techcelerator intermediază procesul de evaluare a compatibilității dintre aplicanți și start-up-uri.

”Acest parteneriat este o premieră în România pentru că ONG-urile de tineret au avut colaborări până acum doar cu corporații, nu și cu acceleratoare. Noi suntem bucuroși să punem resurse suplimentare valoroase la dispoziția start-up-urilor din cadrul Techcelerator, care să îi ajute să crească mai rapid pe piețe internaționale și în zone care uneori pot fi trecute cu vederea, dar care joacă un rol important pentru un business”, a declarat Cristian Apostol, Coordonator de proiecte în cadrul Techcelerator.

La rândul său, Ciprian Crăciun, Director pentru parteneriatele naționale, AIESEC România, a adăugat: ”Ne bucurăm mult de colaborarea cu echipa Techcelerator; de la început au demonstrat că sunt foarte deschiși și proactivi în a susține acest proiect împreună cu startup-urile participante în accelerator. Acest parteneriat marchează un pas important în misiunea noastră de a dezvolta mediul antreprenorial din România prin conectarea start-up-urilor române cu tineri pasionați de business pentru a crește afacerile locale”.

Startup-urile din programul curent de accelerare Techcelerator sunt:

  • BAAM, piață imobiliară online bazată pe AI și Blockchain, care își ajută clienții să cumpere proprietăți în străinătate rapid, făcând alegeri avizate, în siguranță și fără obstacole.
  • DCDN, rețea de distribuire descentralizată a conținutului web care creează un ecosistem transparent și echitabil pentru partajarea acestuia și distribuirea veniturilor.
  • FormulaDB, bază de date și platformă care implică un nivel minimal de codare ce permite utilizatorilor să implementeze propriile aplicații cu o intensitate mare de date. Nu sunt necesare abilități prealabile de programare.
  • uVibe, ghid urban în timp real pentru alegerea celor mai bune locuri din oraș pe baza semnalizării sociale.
  • LiveCare, soluție hardware și software pentru monitorizarea, în timp real, a pacienților spitalizați. LiveCarePatch este wireless, rezistent la apă, ușor de purtat și destinat utilizării zilnice. Acesta este și unul dintre cele 5 startup-uri care au ajuns în finala locală Chivas Venture, pentru a intra în cursa pentru un loc în finala globală Chivas Venture.
  • Beez, aplicație gratuită și distractivă care ajută utilizatorii să înceapă economisirea imediat, care le va permite să atingă stabilitatea financiară prin planificarea bugetului și prin atragerea investițiilor fără efort.
  • XVision, aplicație automată de analiză a radiațiilor X care poate genera și diagnostica o radiografie obișnuită prin furnizarea unei hărți termice a ariilor de interes din imagine. Aceasta este o altă afacere dintre cele 5 finaliste Chivas Venture.
  • Stockberry, aplicație care folosește inteligența artificială și instrumente statistice avansate pentru a reda un indicator de sentiment relevant și a evalua riscul portofoliului tău de acțiuni sau monede virtuale. Citește aici un material despre ei, apărut pe start-up.ro.

Cele opt startup-uri vor beneficia de o primă rundă de investiții de câte 25.000 euro din partea partenerului strategic GapMinder. Noua ediție a Techcelerator a început în noiembrie, durează 10 săptămâni, și are loc atât în București, cât și în Cluj-Napoca, cu ajutorul a 50 de mentori români și străini. Techcelerator include sesiuni intensive de coaching de afaceri, mentorat, evaluare specifică a ecosistemului de start-up-uri și servicii de marketing. Start-up-urile vor avea, de asemenea, acces la comunitățile internaționale pentru dezvoltarea și expunerea pe piața mondială. La sfârșitul programului de accelerare, start-up-urile participante își vor prezenta public proiectele la un eveniment de tip DemoDay pentru a atrage investiții suplimentare.

Proiectul demarat de AIESEC constă în stagii de practică prin intermediul cărora studenții străini se pot alătura echipelor din mediul de business local, iar studenții din România pot aplica pentru experiențe de practică similare în alte țări. Din anul 2016 AIESEC a conectat peste 130 de tineri înclinați spre antreprenoriat, din 30 de țări, cu start-up-uri, întreprinderi mici și mijlocii din România pentru a susține și dezvolta mediul de business din țară.