Ultimele săptămâni au marcat o dezbatere aprinsă privind legea defăimării, lansată în spațiul public de președintele PSD, Liviu Dragnea. Astăzi a fost lansată o extensie de Google Chrome care vrea să atragă atenția asupra pericolelor unui internet "amendat" - PeSeDe.Net înlocuiește cuvintele interzise cu cele "legale"

După cum toată lumea știe, președintele PSD, Liviu Dragnea, a înaintat un proiect de lege care are efect de cenzură asupra internetului. În caz că va fi adoptat, amenzi usturătoare ar putea fi aplicate oricui ”defăimează” sau jignește prin intermediul internetului și a rețelelor sociale.

Ca răspuns la această lege, un grup de inițiativă cetățenească a lansat o extensie pentru browser-ul Google Chrome prin care oferă utilizatorilor posibilitatea de a experimenta ”internetul aprobat de partidul mult iubit în toată splendoarea lui”.

PeSeDe.net este o ironie la adresa încercării de controlare a libertății de exprimare în online. Site-ul continuă să își extindă baza de date a cuvintelor defăimătoare incluse în extensie prin oferirea posibilității pentru utilizatori de a adăuga expresii jignitoare alături de traducerea lor într-un limbaj ”aprobat de partid”.

Untitled2

Practic, poți intra pe site și poți adăuga cuvinte ofensatoare, pe care să le înlocuiești cu cele pe care ți le imaginezi că ar fi potrivite unui internet în care defăimarea ar fi amendată.

Inițiatorii site-ului nu vor celebritate, ci au dorit doar să atragă atenția într-un mod amuzant asupra pericolelor la care s-ar expune internetul liber în cazul unei suprareglementări. ”Azi e Dragnea. Mâine altul. Netul e liber doar dacă îl ținem noi liber. Și ar fi bine ca oamenii să știe cum va arăta netul, dacă le vom da vreodată prea multă putere comuniștilor simpatici, care acum se numesc PSD”, au declarat pentru start-up.ro inițiatorii.

Legea a fost modificată luni, fiind eliminate definiţia defăimării şi sancţiunile prevăzute pentru aceasta, după ce actul normativ a fost criticat.