Birocrația omoară România. Cam așa ar suna un slogan devenit deja celebru. Însă pentru Raul Pop pare mai mult o provocare. S-a înhămat poate la unul dintre cele mai dificile proiecte care pot exista în acest moment pe piața locală. Approd este unealta cu care tânărul vrea să digitalizeze birocrația și este gândită ca un intermediar în lupta cetățeanului cu hârțogăraia pe care este nevoit s-o completeze de fiecare dată.
Platforma online funcționează sub promisiunea de a permite crearea de PFA oricui în numai cinci minute. Cu ajutorul a câtorva câmpuri de completat, Approd vă scutește de ore bune de drumuri și de chinul de a sta la coadă pentru ca apoi o funcționară scârbită să pună pauză la Solitare pentru a vă comunica că mai aveți nevoie de încă o hârtie: ”Principalul avantaj al folosirii Approd este faptul că îți scrii datele o singură dată și că restul e completat de noi automat. Momentan, pe site avem înființare/desființare de PFA și întrepridere individuală, însă avem planuri mari de viitor” spune cofondatorul Approd.
Raul Pop are 25 de ani și backround IT. Alături de Alin Vlasin, Mihai Negrean și Paul Atasiei, a pus bazele Approd. El a stat de vorbă cu start-up.ro și a povestit despre ideea sa și ce l-a determinat să facă pasul spre lansarea unei aplicații care este menită să ușureze considerabil pașii deschiderii unui PFA: „Eu am backround IT, la fel ca și ceilalți cofondatori, cu care sunt prieten de ceva vreme. Am pornit împreună pe acest drum, și ne este mult mai ușor să lucrăm împreună datorită faptului că ne știm de mult. Când lucrăm la Approd ne strângem acasă la unul dintre noi. Am făcut parte din Acceleratorul Spherik de la Cluj care ne-a ajutat să ne limpezim ideea și ne-a pus la dispoziție mentori de calitate. Am considerat că e mai bine să lucrăm așa”.
Startup între prieteni
”Cu ceilalți cofondatori sunt prieten din liceu și din facultate. Eu le-am propus această idee și ei au fost imediat de acord cu ea. Suntem toți din domeniul IT. Am lucrat foarte mult ca să putem face aplicația ”responsive” pe dispozitivele mobile. Avem în calcul și o potențială lansare de aplicație pe platformele iOS și Android”, mai povestește Raul.
Tânărul, recent absolvent de masterat în inginerie software și pasionat de inteligența artificială, spune că nu este la prima experiență de acest tip și că scopul său este să rezolve o problemă foarte dezbătută în spațiul autohton: ”Dezvoltarea unei aplicații de tipul acesta este destul de complicată. De la început am vrut să rezolvam o problema extrem de arzătoare în Romania, și anume cea a birocrației. Eu sunt în continuare și dezvoltator de aplicații pe platforma de la Apple, iOS. Am mai încercat în trecut să fac o aplicație, de recunoaștere a datelor de pe buletin, însă nu am avut succes cu ea”.
Europa, apoi lumea
Ca planuri de viitor, Raul nu intenționează să se oprească la PFA. Proiectul său este unul sănătos care oferă o alternativă eficientă plimbatului de colo-colo cu hârtiile în mână: ”Ne gândim să facem pasul următor și să introducem și posibilitatea de a înființa SRL-uri, pe lîngă cea existentă, de PFA. Vrem să oferim chiar și servicii de consultanță în acest domeniu. Și noi, la rândul nostru am avut parte de ajutor pe partea de business, nu puteam să ne descurcăm singuri”.
Vrem să revoluționăm acest domeniu în Romania, și apoi, de ce nu, în Europa și în lume
”Vrem să revoluționăm acest domeniu în Romania, și apoi, de ce nu, în Europa și în lume. Vrem să digitalizăm birocrația, să nu mai existe bătăi de cap din cauza ei. Și noi ne-am lovit de multe ori de aceaste probleme frecvente și ne-am gândit să facem ceva în privința asta. În eventualitatea în care aplicația va avea succes vrem să ne extindem și în străinatate. Să ne deschidem birouri în Europa de Vest. Nu vrem să ne oprim la piața autohtonă, nu doar România are probleme cu birocrația”, spune tânărul, cu entuziasm.
Bani de acasă
Cât despre fnanțare, aceasta a fost suportată din buzunarele proprii: ”Finanțarea e din surse proprii. Am mai avut ceva ajutor de la Spherik când a venit vorba de logistică, însă tot ce am investit a venit din economiile proprii. Am facut bootstraping, s-ar putea spune. De crowdfunding nu s-a pus problema. Nu am vrut pentru că nu ne pricepem și nu eram siguri că o astfel de aplicație ar putea prinde în acel mediu”.
Approd vine la puțin timp după ce România a intrat în procesul de "tăiat hârtii". Guvernul a anunțat săptămâna trecută că a înființat comisia de tăiat hârtii, care dorește să debirocratizeze procesele din administrație. Detalii puteți găsi aici.