Telekom Romania a lansat, în Piatra Neamț, al treilea proiect pilot de tip Smart City, după cele din București și Constanța. Proiectul companiei este parte a strategiei de extindere a propriilor operațiuni pe acest segment de inovație și de consolidare a poziției de integrator de soluții ITC pe piața locală.

Evenimentul, la care au participat Primarul Municipiului Piatra Neamț, Dragoș Victor Chitic, şi reprezentanţi ai top management-ului Telekom Romania, a fost dedicat prezentării soluțiior de tip Smart City de care se vor bucura locuitorii din Piatra Neamț, dar și turiștii care vizitează această zonă a țării.

”Zona smart” include: soluție de iluminat stradal inteligent, mobilier stradal inteligent, stație de încărcare pentru mașinile electrice, sistem de monitorizare a calității aerului, supraveghere video inteligentă și wi-fi gratuit. Soluțiile instalate vizează oferirea unui răspuns performant pentru nevoi urbane precum: iluminat eficient, siguranță publică, acces la internet, încărcare electrică pentru mașini, calitatea mediului înconjurător, afișarea în timp real de informații utile pentru cetățeni etc.

Astfel, proiectul pilot de la Piatra Neamț prevede implementarea mai multor componente inovatoare printre care se numără o piesă de mobilier stradal inteligent. Banca alimentată cu energie solară permite vizitatorilor parcului să își încărce dispozitivele mobile și să se conecteze la serviciul de internet Wi-Fi. Soluția de iluminat stradal inteligent, instalată în aceeași arie, oferă posibilitatea de diminuare a fluxului luminos în funcție de anumite scenarii predefinite, urmând să genereze reduceri ale consumului de energie.

De asemenea, proiectul prevede implementarea unei stații pentru încărcarea simultană a două mașini electrice, prin intermediul căreia posesorii unor astfel de autovehicule le pot încărca într-un interval rezonabil de timp. Stația poate fi folosită de turiștii care vizitează nord-estul țării și au nevoie de un punct de încărcare disponibil pe această rută.

În cadrul aceleiași inițiative este instalată o stație de monitorizare a calității aerului, fiind măsurați zece parametri: temperatura, umiditatea, presiunea, CO2, radioactivitatea, ozonul, dioxidul de azot, dioxidul de sulf, monoxidul de carbon și pulberile în suspensie. Această componentă este prevăzută cu un ecran exterior pe care sunt afișate informațiile primite de la stația de monitorizare a calității aerului. În plus, pe același ecran Primăria are posibilitatea să afișeze diferite informații de interes general pentru locuitorii din Piatra Neamț.

De asemenea, proiectul prevede și instalarea unei componente de supraveghere video inteligentă care analizează imaginile. Aceasta oferă posibilitatea identificării și alertării automate în cazul unui obiect dispărut din imagine sau a unuia lăsat într-o zonă restricționată; alertarea automată în cazul unei persoane care intră într-un perimetru restricționat; alertarea automată în cazul în care o persoană stă mai mult de un interval predefinit într-o anumită zonă; alertarea automată în cazul în care un obiect sau o persoană se mișcă cu o viteză mai mare într-un perimetru predefinit; alertarea automată atunci când o cameră video este acoperită sau lentila optică a acesteia este blocată.

Nu în ultimul rând, proiectul oferă Wi-Fi gratuit pe întreaga suprafață urbană a unei zone, cu un grad crescut de relevanță publică.

"Compania poate că a decis să aleagă orașul Piatra Neamț pentru acest proiect pilot și datorită unui teren propice. Noi am adoptat un proiect în 2014 menit să transforme orașul în unul smart. Adoptând acest proiect, ne-am schițat o strategie. O municipalitate nu poate face acest lucru singură și mulțumesc partenerilor noștri. Piatra Neamț va deveni un oraș mai atrăgător", a declarat Dragoș Chitic, primarul orașului.

Cum se schimbă România cu fiecare proiect Smart City

Principalul partener tehnologic pentru implementarea soluțiilor inteligente a fost Huawei Technologies. Prin acest tip de proiecte, Telekom Romania propune soluții pentru orașe digitalizate, capabile să asigure o viață mai ușoară și mai sigură pentru locuitorii acestora.

“Faptul că suntem la cel de-al treilea proiect pilot de tip Smart City, vorbește despre consecvența Telekom Romania în misiunea de susținere a procesului de digitalizare a României. Soluțiile de tip Smart City oferite de compania noastră vin să completeze demersul administrației locale de a răspunde noilor nevoi ale cetățenilor în era digitalizării. Implementarea proiectelor demonstrează faptul că Telekom Romania se află în avangarda companiilor care vor să aducă viitorul în prezent și, mai mult, faptul că sectorul public răspunde cu deschidere nevoii de adoptare a noilor servicii tehnologice în interes public”, a declarat Ovidiu Ghiman, Director Executiv Comercial, Segment Business, Telekom Romania.

Mai mult, proiectele de acest gen au și un rol demonstrativ, dar și unul educativ, potrivit lui Marian Gheorghe, director ICT în cadrul Telekom România. Potrivit oficialului Telekom, proiectele pilot de acest gen - și rezultatele generate de acestea - ajută la clădirea încrederii în astfel de soluții și la convingerea autorităților din alte zone.

Deschiderea autorităților față de noile tehnologii este unul dintre cei mai importanți factori când vine vorba de alegerea locurilor în care sunt implementate soluțiile de tip Smart City. Directorul este de părere că, pe termen lung, astfel de soluții au un efect benefic nu doar asupra condițiilor de viață din orașele în care sunt implementate, ci și asupra educației locuitorilor, lărgindu-le orizonturile, contribuind astfel la accelerarea dezvoltării pe plan local și global - cu cât mai mulți oameni văd astfel de soluții și conștientizează efectele benefice pe care le au, cu atât mai ușor vor fi ele de implementat și în alte locuri.