Astfel, în urma sondajului realizat de All For You Consulting și pe baza răspunsurilor date de cei 2705 participanți, s-a putut stabili că mulți dintre aceștia preferă să își schimbe periodic unele componente decât să cumpere un sistem nou. De exemplu, un procent de 86% dintre cei chestionaţi au răspuns că doresc să își actualizeze capacitatea de stocare a PC-ului/laptopului, în timp ce 47% intenționează să actualizeze memoria sistemului la noul standard DDR5.

În contextul economic actual, românii sunt mai atenți la cumpărături. Chiar și pasionaţii de jocuri şi tehnologie merg pe premisa de a-și moderniza periodic sistemul în loc să cumpere unul nou.

Decizia de a actualiza sau de a înlocui componentele unui PC depinde de diverși factori, cum ar fi performanța actuală a PC-ului, bugetul și nevoile specifice. Actualizarea este, în general, o opțiune mai rentabilă și mai ecologică decât înlocuirea întregului PC. Dar când este momentul potrivit pentru a o face? De obicei, această decizie este luată atunci când se dorește o performanță mai bună în anumite domenii, dar există momente în care se dorește prelungirea duratei de viață a sistemului sau bugetul este limitat și un sistem complet nou este prea scump. Actualizările tipice includ opțiuni precum creșterea memoriei RAM, introducerea unui SSD mai rapid, îmbunătățirea plăcii grafice sau înlocuirea procesorului. Cu toate acestea, alegerea între modernizare și înlocuire depinde în cele din urmă de situația fiecăruia. Dacă PC-ul actual încă satisface nevoile utilizatorului iar acesta are de câștigat de pe urma câtorva îmbunătățiri, ar trebui să știți că procesul de upgrade este simplu, nu este atât de costisitor și poate susține PC-ul la parametrii optimi de funcționare pentru o perioadă bună de timp.

Conform informațiilor colectate, pasionaţii de jocuri preferă PC-ul (65,1%) și doar 11,6% se joacă exclusiv pe console. Ținând cont de faptul că unele jocuri sunt exclusiv pe PC sau pe consolă, 23,3% au răspuns că se joacă pe ambele platforme.

În ceea ce privește spațiul de stocare, lucrurile sunt foarte interesante. Spațiul de stocare oferit de consolă nu este satisfăcător pentru majoritatea, iar aceștia se gândesc să îmbunătățească spațiul de stocare. Pentru utilizatorii consolei PS5, o soluție excelentă și din ce în ce mai populară este SSD-ul Kingston FURY Renegade, în special modelul cu radiator. Acesta oferă viteze impresionante de până la 7.300/7.000 MB/s la citire/scriere. Unitățile sunt optimizate pentru a reduce timpii de încărcare a jocurilor și aplicațiilor, pentru a face streaming cu ușurință și pentru a oferi sistemului viteză în utilizarea de zi cu zi. Disponibilă în capacități mari de până la 4TB, unitatea le oferă utilizatorilor posibilitatea de a stoca o bibliotecă extinsă de jocuri.

În aceeași situație se află și cei care dețin PC-uri. Actualizarea la un SSD este una dintre cele mai eficiente modalități de a da o nouă viață unui PC mai vechi sau de a îmbunătăți performanța unuia mai nou. De exemplu, SSD-urile pot reduce semnificativ timpii de încărcare în jocuri, oferind o experiență de joc mai lină și mai plăcută. Pe baza feedback-ului primit, SSD-urile sunt la mare căutare și într-un procent foarte mare, 85,1% dintre respondenți menţionând ca acesta este mediul lor de stocare principal. Acest lucru înseamnă că cei mai mulți dintre ei îl folosesc pentru a rula Windows și aplicațiile de zi cu zi. S-ar putea spune chiar că, în acest moment, un SSD este o componentă vitală pentru un PC de gaming, oferind timpi de încărcare mai rapizi, un gameplay mai fluid și o experiență de joc îmbunătățită în general. Este o investiție înțeleaptă pentru jucătorii care doresc să maximizeze performanța și plăcerea de a se bucura de platforma lor de gaming.

În ceea ce privește tipul de SSD utilizat, SSD-urile SATA sunt încă populare, dar SSD-urile M.2 NVMe au intrat în forță în ultimii ani, oferind o capacitate mare la prețuri accesibile și performanțe extrem de ridicate.

La întrebarea "V-ați îmbunătățit vreodată PC-ul/laptop-ul în loc să cumpărați unul nou?", 71,6% au răspuns afirmativ, spunând că au îmbunătățit atât spațiul de stocare, cât și memoria RAM. 8,4% au actualizat doar memoria RAM, 11,4% doar stocarea și doar 7,7% au spus că au cumpărat un sistem nou. Media de stocare a SSD-urilor este de 512 GB, urmată de 256 GB și 1 TB.

Kingston oferă o gamă largă de SSD-uri, inclusiv modele SATA precum KC600, dar și modele PCIe 4.0 de înaltă performanță, cum ar fi Kingston KC3000 sau FURY Renegade SSD. De exemplu, Kingston KC3000 este o unitate care, la lansarea sa, a stabilit noi standarde de viteză (până la 7.000 MB/s) și eficiență. Aceasta este ideală pentru randare 3D, conținut 4K+ sau alte sarcini care operează cu seturi mari de date, fiind un SSD care combină eficient stilul și performanța acolo unde este cel mai necesar.

Alte informații arată că SSD-ul este folosit în medie 3-5 ani și 72% intenționează să cumpere un SSD cu o capacitate de stocare mai mare, iar 97,5% îl consideră esențial pentru jocurile video.

Motivele pentru care se schimbă un SSD sunt cât se poate de firești: se dorește o capacitate mai mare și o performanță mai bună, iar atunci când se cumpără un nou laptop sau PC, capacitatea de stocare a SSD este foarte importantă.

În ceea ce privește memoria RAM, standardul DDR4 este încă popular. Doar 16,5% dintre respondenți au răspuns că au trecut deja la DDR5, dar există un interes mare pentru noul standard, 47,1% dintre persoanele intervievate gândindu-se să treacă la DDR5. Memoria DDR5 a fost proiectată pentru a oferi rate de transfer de date superioare și o lățime de bandă extinsă în comparație cu DDR4. Acest lucru duce la îmbunătățirea performanțelor generale ale sistemului, în special în activitățile care se bazează foarte mult pe memorie, cum ar fi jocurile, crearea de conținut și analiza datelor.

Capacitatea predominantă a memoriei RAM este de 16GB, dar noul standard DDR5 este oferit în capacități mai mari pe modul, astfel că în viitor vom vedea o capacitate dublă a memoriei RAM față de perioada actuală. Există încă laptopuri sau sisteme desktop cu 8GB RAM într-un procent crescut de 21,8% și doar 24,3% au mai mult de 16GB RAM instalată în PC.

Kingston s-a alăturat, de asemenea, revoluției DDR5 cu primele modele lansate în urmă cu un an, fiind disponibile acum module RGB precum Kingston FURY Beast sau Kingston FURY Renegade. În plus, pentru cei care preferă o configurație modernă, există și variante White sau modele simple neiluminate pentru un aspect mai sobru.

Factorii ce exercită o influență care duce la schimbarea componentelor unui PC nu ţin exclusiv de jocurile video, deși 28% dintre respondenți consideră că acesta este principalul factor. Pentru 43,8% dintre respondenți, productivitatea are întâietate. Această constatare, împreună cu o înclinație puternică spre trecerea la DDR5, subliniază importanța semnificativă acordată muncii și cât de eficient poate fi efectuată de o majoritate substanțială. Se pare că doar 23,6% optează pentru schimbarea componentelor din cauza îmbătrânirii unității.

Întrebați cât de des schimbă o componentă, 85,3% au răspuns că preferă să își modernizeze componentele la fiecare doi ani, în timp ce doar 11,6% au optat pentru a face schimbări la fiecare nouă generație. Merită menționat faptul că acest lucru se aliniază cu perioada de garanție tipică oferită pentru majoritatea componentelor.

Sondajul a fost realizat pe 2705 persoane, dintre care 83,6% din mediul urban. Grupa de vârstă dominantă a fost de peste 35 de ani.