Raportul a fost realizat împreună cu Activize, partenerul de startup market intelligence, cu scopul de a identifica dimensiunea acestei piețe și perspectivele sale de dezvoltare.

Raportul include 129 de start-up-uri românești, împărțite în 7 categorii specializate, precum finanțe și investiții, instrumente inteligente pentru construcții, productivitate, brokeraj și marketing, managementul proprietăților și digitalizarea spațiilor cu realitate augmentată/virtuală.

De asemenea, în raport se regăsesc o serie de tendințe și provocări ale acestei pieței în contextul fluctuațiilor economice, dar și a unor norme legislative europene care influențează industria imobiliară, precum măsurile legate de mediu și reducerea amprentei de carbon, eficiența energetică a clădirilor sau implementarea criteriilor ESG.

În baza anunțurilor publice, raportul estimează că startup-urile românești proptech au atras în perioada 2021-2024 investiții de aproximativ 15,6 milioane de euro.

Deși suntem încă în stadiile incipiente ale tehnologiei imobiliare, industria locală proptech se remarcă printr-o serie de soluții inovatoare, multe dintre ele prezente deja la nivel internațional. Trebuie să remarcăm faptul că industria globală de real estate a incorporat tehnologia într-un ritm mult mai lent față de alte industrii și acest lucru este valabil inclusiv în România. Cu toate acestea, nevoia de inovație în real estate este foarte mare și pune presiune pe dezvoltatori în contextul noilor măsuri legislative care impun implementarea unor nome riguroase în construcții pentru protecția mediului și dezvoltarea sustenabilă a orașelor. Lansarea acestui raport face parte din misiunea noastră de a crea un spațiu de dialog între jucătorii de real estate și dezvoltatorii de tehnologie, dar și de a scoate în evidență inovațiile românești în acest domeniu”, spune Ciprian Pașca, Președinte și Fondator PropTech România.

Câștigătorii Romanian PropTech Awards

Pe lângă lansarea raportului The PropTech Map, PropTech România a premiat în cadrul evenimentului Romanian PropTech Awards cele mai inovatoare startup-uri proptech din România, care s-au remarcat prin creativitate și excelență în valorificarea tehnologiei pentru transformarea sustenabilă a industriei imobiliare.

Premiile au fost oferite companiilor:

  • sigtree Technologies - Cea mai bună platformă de management a activelor
  • Bright Spaces - Cea mai bună utilizare a gemenilor digitali 3D pentru lumea construită
  • AiVA - Revoluționarea localizării inteligente folosind inteligența artificială vizuală
  • Milluu - Cel mai bun marketplace digital de inchirieri
  • REBS - Cel mai bun instrument de productivitate pentru agențiile imobiliare
  • Bobnet - BOB Concierge - Cea mai bună soluție pentru managementul rezidențial automatizat
  • TechBolide - Furnizarea celor mai bune produse și servicii, respectând principiile economiei circulare.

„Ecosistemul de startupuri crește și nivelul următor este specializarea pe industrii, precum proptech. Tocmai de aceea un astfel de raport ajută la dezvoltarea verticalei. Vedem creșterea comunității, oamenii se cunosc mai bine, colaborează și se susțin. Sperăm să vedem și un program de accelerare, pentru susținere, mentorat specializat și conectare cu potențiali clienți, corporații și investitori. Provocările domeniului sunt mari, iar start-up-urile pot ajuta la optimizarea de procese, la monetizare mai eficientă, la reducere de costuri pentru dezvoltatori imobiliari, proprietari și firme din domeniu”, adaugă Mircea Vâdan, Managing Partner Activize.

Raportul complet The PropTech Map poate fi văzut aici.