Astfel, aceștia au semnat un parteneriat cu primăria din Alba Iulia și vor dezvolta acest traseu în cadrul proiectului Alba Iulia Smart City. Turiștii vor putea afla povestea obiectivelor din Alba Iulia si a evenimentelor de la 1918 printr-un tur interactiv, asistat prin smartphone, în timp ce rezolvă diferite provocări prin oraș.

"Ne bucurăm că prima colaborare cu administrația locală este chiar la Alba-Iulia și că primul tur dezvoltat împreună aduce vizitatorilor o poveste de la Marea Unire. Prin acest proiect încurajăm și alte primării să facă pasul către turismul smart", spune Claudiu Petria, co-fondator Questo.

Misiunea traseului a fost aleasă în contextul Centenarului și recreează momentul Marii Uniri. În timpul explorarării, devii personajul principal al poveștii - Samoilă Mârza. Ești un tânăr fotograf militar care s-a întors din război pentru a fi martor al păcii, cărând cu tine aparatul de fotografiat cumpărat de tatăl tău în schimbul unei perechi de boi. Astfel, vei deveni unicul fotograf care a participat la Marea Unire, cele 5 fotografii ale tale făcând istorie.

Cum se parcurge un traseu Questo?

Utilizatorii aplicaţiei primesc, pentru început, un punct unic de start în oraş. Odată ajunşi acolo, aplicaţia le transmite un prim indiciu, pe care aceştia trebuie să îl urmărească pentru a descoperi următorul loc de pe traseu. De fiecare dată când descoperă un loc nou, utilizatorii primesc în aplicaţie şi povestea locului respectiv. Apoi, urmează un indiciu nou şi tot procesul se repetă până la final. Aplicația este construită astfel încât oamenii sunt încurajați să cerceteze împrejurimile, telefonul fiind doar un suport pentru prezentare.

”Când ne gândim la Alba Iulia sau ne facem planuri să vizităm oraşul, avem în minte cea mai mare cetate din România - Cetatea Alba Carolina. Deşi foarte multe dintre obiectivele turistice se află în Cetate, Alba Iulia "ascunde" multe frumuseţi şi în afara spaţiului de 110 hectare al cetăţii. Aplicaţia Questo, prin secţiunea dedicată, provoacă turiştii, dar şi pe albaiulieni, deopotrivă, să (re)descopere oraşul "extra muros", oraşul din afara zidurilor, unde, din indiciu în indiciu, regăsim acele "hidden gems" aproape pierdute prin cărţile istoriei”, a declarat Nicolaie Moldovan, City Manager Alba-Iulia.

Echipa Questo a lansat o aplicație mobilă pentru a le arăta oamenilor atacțiile mai puțin cunoscute din oraș. Echipa creează trasee turistice care te poartă pe rute construite și preferate de localnici. Astfel, eviți capcanele populare și te bucuri, în schimb, de locuri mai puțin explorate, însoțite de legende, povești și anecdote despre acele locuri și oamenii care au trecut pe acolo.

Sunt prezenți în 30 orașe din România, Olanda, Ungaria și Franța și au peste 70 quest-uri active. Misiunile au diferite grade de dificultate, ar înainte de a alege un tur, utilizatorii pot vedea mai multe detalii despre experiențele din aplicație, cum ar fi: descrierea turului, lungimea și durata medie de explorare, clasamentul exploratorilor, plus recomandări.

Echipa Questo a fost una dintre cele nouă acceptate în ediția din acest an a Booster Lab, un proiect creat de Booking.com. Valoarea premiului câștigat de echipa românilor fiind de 20.000 de euro. La începutul anului, Questo a stabilit un parteneriat cu autoritățile pentru a oferi tururi digitale în Alba Iulia.

Citiți pe larg povestea Questo și aflați planurile de dezvoltare a aplicației în acest material.

Foto: Alba Iulia Smart City