• RacketPal e un startup fondat în Londra de mai mulți români care face legătura dintre pasionații de sporturi cu racheta.
  • Startup-ul reușește să pună pe teren doi jucători de același nivel.
  • Caută investiție de 150.000 de euro pentru 10% din companie pe o piață uriașă

Robert Rizea a făcut tenis de performanță până să se stabilească la Londra în 2016. A început să lucreze în marketing, pentru campanii de digital marketing, iar astăzi încă mai este angajat la Bark.com ca Performance Marketing Manager. Spune că a atunci când a ajuns la Londra voia să joace tenis de plăcere cu cineva care să fie la nivelul lui, care să fi făcut sport de performanță.

„Mi-am dat seama cât de complicat este. Foloseam grupuri de Facebook și era greu să găsești pe cineva care să poată să joace când voiam și eu, care stătea aproape de mine și să găsim și teren”, își amintește el într-o discuție cu start-up.ro.

S-a gândit atunci să creeze ceva de la zero pentru a conecta jucătorii. Pe piața din Marea Britanie mai erau câteva produse care promiteau să facă acest lucru - Spin Tennis și WeTennis, dar acestea nu garantau nivelul partenerilor de teren, esențial pentru Robert.

Astfel, a apărut ideea RacketPal, o aplicație mobilă ce permite utilizatorilor să caute, să discute și să organizeze meciuri cu parteneri aleși în funcție de locație, disponibilitate și nivel de abilitate. Lansată în vara lui 2019, aplicația a adunat deja peste 10,000 de londonezi dornici să-și găsească partenerul de joc potrivit. Jucătorii din comunitatea RacketPal au schimbat deja peste 30,000 de mesaje, organizând de asemenea mai mult de 5,000 de meciuri.

Întâlnirea și fondarea startup-ului

În 2018 l-a întâlnit pe Bogdan Demeny, actualul CTO al RacketPal, la locul de muncă. Bogdan avea aceeași problemă, dar pe squash. „Ne-am decis să facem aplicația. Într-o seară din 2018 i-am spus ideea, iar a doua zi făceam designul pe hârtie și roadmap-ul”, spune Rizea. A adus în echipă developeri și designeri care lucrează din România, iar după șapte luni de muncă au lansat aplicația pe piață.

Au făcut totul part time, de la 6 când ieșeau de la muncă până la 12 noaptea. Dar au pus în dezvoltarea aplicației tot ce știau până acum. Robert știe să facă branding, marketing, user aquisition și user retention, în timp ce Bogdan este omul tehnic, lucrând pentru mai multe startup-uri din Londra în ultimii ani.

Robert este multiplu campion național la tenis și fost număr 1 în România la diverse categorii de vârstă. A câștigat 100 de turnee de-a lungul timpului și apoi a plecat la studii cu o bursă la Merchyhurst University în Pennsylvania. A continuat cu un masterat în Marketing Management la London School of Business and Finance.

Bogdan s-a mutat la Londra în 2015 ca software engineer în sectoarele financiar, ecommerce, fashion, prop tech, online gaming și al resurselor naturale. A lucrat cu peste 5 startup-uri și a lucrat la peste 10 aplicații mobile pentru iOS și Android. E pasionat de squash și a fost arbitru de fotbal cu peste 500 de meciuri oficiate în cinci ani.

Pe lângă ei, au și un Financial and Strategy Advisor în persoana lui Olivier Magnin, cu experiență în investiții. Echipa e completată de Călin Dodițoiu (product design), Bogdan Rad (mobile apps), Ana Năstase (social media), Andrei Dincă (marketing și PR).

Care e problema și cum funcționează RacketPal?

Practic, în aplicația RacketPal poți să intri, îți faci un profil, iar apoi poți să găsești parteneri de joc, iar apoi să rezervați un teren împreună. Dar, spre deosebire de alte platforme, românii stabiliți la Londra au dezvoltat un algoritm propriu pentru a identifica nivelul jucătorilor.

„E un algoritm pe care l-am scris de la zero și e una dintre propunerile noastre. Cu ajutorul lui putem dezvolta apoi rankings și gamification. Când intri în aplicație ai trei întrebări obligatorii: De cât timp joci tenis? De câte ori pe săptămână joci? Ce nivel crezi că ai?”, spune Bogdan Demeny.

Cu ajutorul acestui algoritm primești un nivel între 1.000 și 2.000. După fiecare meci, dacă pierzi sau câștigi, primești sau pierzi 20 de puncte. De asemenea, atunci când dai de un jucător pentru prima dată, fiecare dintre voi va primi și un formular de feedback, pentru ca platforma să se asigure că rating-ul stabilit în aplicație este real. Conform fondatorilor, niciun jucător nu s-a plâns momentan că algoritmul ar fi greșit și au dat de utilizatori care să aibă un nivel falsificat sau să fi mințit.

„În momentul de față, aplicația RacketPal poate fi descărcată și folosită gratuit de către utilizatorii din toate colțurile lumii, inclusiv cei din România. Aceștia pot să-și găsească un partener de joc potrivit și să organizeze meciuri la fel ca orice alt utilizator global”, spune Robert.

Dincolo de sporturile cu racheta, teoretic cei de la RacketPal ar putea introduce orice sport, dar se concentrează pe cele individuale. „În cazul sporturilor individuale, în special în mediile urbane aglomerate, problema găsirii unui partener este destul de pregnantă. Tocmai de aceea, fie că vorbim de box, alergare sau golf, soluția se poate plia pe nevoile utilizatorului. Dar ne vom concentra momentan pe sporturile cu racheta și vom introduce alte sporturi după studii de piață temeinice și a feedback-ului primit de la utilizatorii noștri”, spune Rizea.

Au ajuns la aceste concluzii nu doar din problema personală, ci din studii și prin formulare de feedback de la utilizatori. Au discutat cu potențialii lor clienți și au realizat că majoritatea joacă 2,5 sporturi în medie.

În căutare de investiție

RacketPal a ajuns într-un moment stabil în care are utilizatori din Londra în cea mai mare parte, dar vrea să se extindă internațional. Pe termen lung caută să pună în legătură oamenii pentru toate sporturile, nu doar cele de rachetă.

„Suntem în plin proces de a strânge prima rundă de angel investment unde ne dorim să obținem în jur de 150,000 de lire sterline, fonduri ce vor fi folosite exclusiv pentru mărirea echipei, îmbunătățirea produsului și marketing pentru următoarele 10-12 luni, timp în care ne putem focusa pe obținerea și unei runde de seed funding”, povestește Robert Rizea.

De altfel, fondatorii sunt hotărâți ca în aprilie-mai să plece de la joburile actuale pentru a se concentra pe dezvoltarea produsului, indiferent dacă reușesc să strângă banii din investiție sau nu. Până acum au investit aproximativ 40.000 de lire din banii lor pentru promovare, servere și tehnologie. De asemenea, au primit aprobarea de la Guvernul din Marea Britanie pentru un program de startup-uri care se numește Seed Enterprise Investment Scheme, unde orice investitor vine la RacketPal primește 60% din bani înapoi din taxe.

150.000 de lire le-ar ajunge aproximativ 10 luni și sunt dispuși să ofere 10-15% din companie pentru această sumă.

Dacă acum aplicația este gratuită și face legătura între jucătorii de tenis, badminton, squash și paddle ball, în viitor vor să treacă spre planul de monetizare. La jumătatea lui februarie au lansat versiunea 2.0 a RacketPal ce include primul pas, adică posibilitatea de a găsi un antrenor potrivit. De asemenea, în curând, va oferi posibilitatea de a rezerva terenuri de joc direct din aplicație.

„Modelul este oarecum asemănător unor companii precum Uber sau Glovo ce aduc într-un sigur loc consumatorii și prestatorii de servicii - modelul marketplace. De asemenea, pe termen lung, obiectivul este de a atrage parteneri organizaționali (cluburi, federații etc.) și comerciali (producători de echipament sportiv, prestatori de servicii pentru sportivi etc.) puternici ce vor permite crearea unui spațiu virtual unic, unde întreaga lume a sportului preferat va fi în buzunarul utilizatorilor globali, la un singur click distanță”, explică Rizea.

95% din utilizatori sunt în Londra, dar nici nu au promovat în altă parte. De curând au fost surprinși să vadă zeci de utilizatori din Lisabona, Portugalia. Motivul? Cineva descoperise aplicația și o promovase într-un grup de Facebook al pasionaților de sporturi cu racheta. Așadar, extinderea poate fi făcută ușor, dar o vor lua pas cu pas.

Planul românilor? Să devină cea mai mare platformă de sporturi din lume.