Țara noastră este și ea prezentă în acest raport, care notează o creștere a apetitului și a capitalului investit în startup-uri din țări precum Belgia, Norvegia și România.

De exemplu, capitalul investit startup-urile tech în țara noastră a crescut la 53 de milioane de dolari, de la 16 milioane de dolari în 2016 și doar 2 milioane de dolari în 2012. Totodată, deși suntem cu mult în urmă ca număr de deal-uri pe an față de țări ca Franța (753), Marea Britanie (728), Germania (386), suntem și noi în top cu 26 de deal-uri, alături de Belgia, cu 48 de deal-uri.

Românii de la UiPath sunt menționați în raportul Atomico prin investiția în valoare de 30 de milioane de dolari pe care au primit-o în acest an.

Câte 3 mld. dolari pe trimestru

Raportul Atomico mai arată faptul că 2017 se anunță a fi un an record în ceea ce privește valoarea investițiilor în startup-urile tech, până acum aceasta ridicându-se la 19 miliarde de dolari (un plus clar față de cei 14,5 miliarde de dolari din 2016). Astfel, până în acest moment s-au investit în startup-urile europene peste 3 miliarde de dolari pe trimestru, valoarea fiind menținută pentru 11 trimestre consecutive.

”Există capital pentru companii aflate la început de drum, dar și pentru companii care scalează. Pentru că este un ecosistem în curs de maturizare se vede și un interes sporit pentru investiții venite din Statele Unite sau Asia. De asemenea, se observă o revenire a rundelor gigant de investiții, de peste 100 de milioane de dolari”, a precizat Stephen Lowery de la Silicon Valley Bank.

Investitori din Asia

De exemplu, investitorii din Asia au finanțat cu peste 1,8 miliarde de dolari startup-urile tech din Europa, de la începutul anului în curs, în peste 100 de runde de investiții.

În 2017 cei mai mulți bani au fost atrași de startup-urile care fac produse fintech (4,19 miliarde de dolari), dar și de cele din industria AI. Acestea au strâns peste 4,6 miliarde de dolari din 2012 și până acum în peste 1.000 de deal-uri. Un interes crescut este și pentru startup-urile de blockchain. Și aici România este pe listă, cu 65 de proiecte de acest gen în curs de dezvoltare. La nivel european sunt peste 8.200 de proiecte de blockchain active, în timp ce în Statele Unite sunt 9.565 de proiecte active.

Noii unicorni europeni

Acest an a fost unul foarte bun și din punct de vedere al unicornilor tech europeni, adică acele companii a căror evaluare a trecut pragul de 1 miliard de dolari. Până în acest moment sunt 41 de unicorni în Europa. Pe lângă numele clasice precum Spotify (content, Suedia), Zalando (retail, Germania), Supercell (gaming, Finlanda), Skype (social, Suedia), DeliveryHero (food & beverage, Germania) sau King (gaming, Suedia) se află și unele noi: Improbable (Marea Britanie), Outfit7 (Slovenia), Purple Bricks (Marea Britanie), Rovio (Finlanda), Talend (Franța), TheHutGroup (Marea Britanie) sau Trivago (Olanda).

Valoarea medie a investițiilor

În ceea ce privește valorile medii ale investițiilor în startup-uri europene, acestea variază în funcție de stadiul companiei și nevoia de finanțare. Rundele de tip seed au o valoare medie de 0,6 milioane de dolari (de la 0,3 milioane de dolari în 2012), în timp ce valoarea medie a unei runde Series A este de 5,5 milioane de dolari (de la 3,3 milioane de dolari în 2012). Valoarea medie a unei runde de finanțare de tip Series B este de 13 milioane de dolari (de la 8,1 milioane de dolari în 2012), iar cea a unei Series C este de 18,5 milioane de dolari (de la 10,2 milioane de dolari în 2012).

Migrația fondatorilor de startup

Raportul mai evidențiază și un portret al fondatorului european de startup tech. Astfel, 95% sunt bărbați, 53% sunt la prima aventură antreprenorială, 60% au altfel de studii decât cele tehnice (business sau arte), în timp ce doar 27% au background tehnic, iar 58% dintre fondatorii europeni preferă să lanseze un startup în echipă (de la 2+ fondatori).

În plus, 21% dintre fondatorii europeni de startup-uri preferă se se mute în alte țări pentru a-și dezvolta afacerea. Astfel, potrivit raportului Atomico, cea mai mare rată de mobilitate se observă la antreprenorii din Europa Centrală și de Sud-Est. Adică și din România. Printre motivele pentru care fondatorii aleg să plece din țară sunt accesul la talent, costurile și ușurința de a face afaceri și accesul la capital.

State of European Tech 2017 Full Report by Oana Cosman on Scribd