Vedem din ce în ce mai puține aplicații care vor să fie următorul Facebook și nici nu mai zicem despre noi că suntem următorul Silicon Valley. Adevărul e că nu suntem și e foarte bine să film realiști.

Această listă nu este exhaustivă și vă invit și pe voi să trimiteți numele startup-urilor care ne fac mândri în comentarii și vom face ediția pe bază de mențiune populară.

Startupurile care ne fac mândri

Cyberswarm e un startup de securitate din Ploiești care construiește procesoare care apără fabricile industriale de hackeri. Au primit un milion de dolari investiție de la Tim Draper și anul viitor țintesc spre o investiție și mai mare.

Fishpointer e o aplicație pentru pescari, prin care pasionații pot să-și găsească locurile preferate unde să arunce undița. Fishpointer a trecut prin MVP Academy, a primit 30.000 de euro investiție și sunt în căutare de noi investitori pentru a putea să lanseze la nivel global soluția lor.

UiPath sunt, fără îndoială, campionii acestui an. Vorbim de startup-ul care a primit cea mai mare investiție din istoria României, de 30 de milioane de dolari, din Statele Unite. UiPath realizează software ce automatizează procesele dintr-o fabrică și sunt lideri în domeniul lor, având colaborări inclusiv cu Oracle.

Deși Bitdefender nu mai este un startup, anul acesta a fost unul care i-a readus în actualitate. Bitdefender a lansat versiunea a doua a cutiei lor de protecție, Bitdefender Box și au făcut o mutare strategică: au mutat producția la Satu Mare, la fabrica Zollner.

Nici Zitec nu mai e un startup, dar au avut un an activ. S-au extins de curând cu birourile la Brașov, au o țintă de 5 milioane de euro în 2017 și a primit o investiție de 1,7 milioane de euro de la eMAG. Ceea ce face ca Zitec să se miște mult mai rapid și să angajeze în forță. Alături de Google, Zitec a deschis primul Atelier Digital la Iași.

După ce au primit anul trecut investiție și au terminat anul cu o cifră de afaceri de un milion de euro, Smart Bill își consolidează anul acesta poziția lor pe piața de facturare digitală. În plus, lansează și soluția Smart Bill Conta, prin care sar în ajutorul contabililor, pentru a le face munca mai ușoară.

Următoarea companie e Vector Watch. De ce pe listă e un startup care nu mai există ? Pentru că Vector e totuși o poveste de succes. A fost vândut către Fitbit pentru o sumă mai mare de 12 milioane de euro și echipa s-a integrat în gigantul american. În momentul de față, Fitbit are un birou la București, în Piața Victoriei.

CargoPlanning e un startup interesant din Iași, care și-a deschis birourile și la București. Ieșenii sunt un punct de conexiune pentru industria transporturilor. Cu ajutorul unei aplicații, transportatorii pot găsi camioane, iar șoferii pot obține curse din oraș în oraș.

Un startup din cadrul unui startup - Academy+Plus e o școală de programare gratuită lansată de clujenii de la Pitech Plus. Școala de programare organizează cursuri pentru cei care vor să învețe de la zero, atât în Cluj, cât și în București. Merită felicitați, mai ales că din aceste inițiative se pot lansa noi startup-uri.

Brașovenii de la Mondly au o creștere constantă și foarte impresionantă. Mondly a fost premiată de Facebook pentru cea mai bună aplicație din Estul Europei și au lansat produsul în realitate virtuală. Astfel, poți învăța zeci de limbi străine ca și cum ai avea o conversație obișnuită cu cineva.

Acestea au fost doar 10 startup-uri care ne fac mândri.