Înainte să intrăm în detalii vreau să menționez faptul că îmi place direcția în care merge Razer și acum nu face doar produse de gaming, ci și mainstrem: vezi perifericele ergonomice de birou (review aici) sau produse de lifestyle (scaune, căști wireless cu noise cancelling).

Bun, înainte de toate, ce-i face pe acești ochelari să fie inteligenți? Faptul că se pot conecta la telefon prin bluetooth, au difuzoare și microfoane încorporate astfel încât poți asculta muzică, realiza apeluri sau call-uri pe zoom. Cam asta ar fi pe scurt, dar Razer Anzu mai are câteva atuuri. Aceasta nu este prima pereche de ochelari inteligenți pe care o testăm. Octavian Palade a testat perechea de ochelari inteligenți Huawei, iar review-ul îl poți citi aici.

Ochelarii inteligenți Razer Anzu

Razer Anzu arată ca o pereche de ochelari obișnuită și nu există niciun indiciu care să-ți spună că sunt inteligenți, iar asta este bine deoarece nu vrei o estetică smart sau de gaming la un asemenea produs. Ochelarii Razer Anzu sunt disponibili în două variante de design al ramei: fie dreptunghiulară, fie rotundă. Pentru fiecare tip de ramă sunt disponibile două dimensiuni: large și medium/small. Aceștia cântăresc 46 de grame, iar versiunea M are 43 de grame. Mie personal îmi plac mai mult cei rotunjiți și cred că mi-ar sta mai bine mărimea M, nu L.

Mie chiar mi se pare că arăt ca masca aia cu ochelari, nas și mustață. Să continuăm. Rama ochelarilor este mai groasă și mai lată decât una obișnuită și locul unde sunt încorporate lucrurile smart: difuzoarele, microfoanele, porturile de încărcare, bluetooth.

Imediat cum îi deschizi se activează modulul bluetooth și intră în modul pairing. Odată ce i-ai legat la un laptop sau telefon poți reda muzică, efectua apeluri etc. Poți să-i porți și fără a-i conecta dacă dorești. Sunt confortabil de purtat, însă în cazul meu după vreo două ore am început să simt un discomfort în dreptul urechilor.

Ochelarii Razer Anzu au un design rezistent la stropi IPX4, ceea ce înseamnă că stropirile din greșeală sau transpirația nu vor afecta gadgetul. Am văzut cum arată, acum să trecem la scenariile de utilizare și utilitatea acestora.

Acești ochelari pot fi folosiți la laptop sau PC deoarece au lentile ce filtrează 35% din lumina albastră, îi poți conecta prin bluetooth și astfel poți efectua apeluri video fără să vii nevoit să mai folosești căști sau un microfon extern, de exemplu. Sau îi poți folosi să asculți muzică și în același timp să îi auzi pe cei din jurul tău. Asta dacă asculți pe la 50-70% volum. La volum maxim și cel de lângă tine va auzi ce asculți sau conversația pe care o porți.

De asemenea, ochelarii au două zone sensibile la atingere pe rame și astfel cu o apăsare poți da play la o melodie sau o poți pune pe pauză. Dublă atingere pentru următoarea melodie, și triplă atingere pentru a te întoarce. O apăsare prelungită de două secunde activează asistentul Google pe telefon și poți da comenzi vocale. Într-un final o triplă atingere și apăsare prelungită face ca ochelarii să intre în modul de gaming cu o latență redusă pentru gaming.

Aceleași gesturi se pot corela în acceptarea sau respingerea apelurilor. Dacă ți se pare prea complicat poți să le setezi cum vrei tu din aplicația Razer Anzu. Aici vezi procentajul bateriei și ai trei profile de EQ: standard, enhanced clarity și treble boost. Pentru utilizarea normală recomand profilul default deoarece enhanced clarity și treble boost duc lipsă de bas, însă aceste moduri pot fi mai utile în conversații.

Apropo de autonomie, Razer susține că Anzu are cinci ore de funcționare continuă și pot să confirm asta sau o autonomie de aproape o săptămână cu utilizare moderată. Ar fi fost excelent dacă Anzu s-ar fi încărcat în husa inclusă în pachet, însă nu. Pentru asta se folosește un cablu USB cu două capete, iar o încărcare de 10 minute îți aduce 30% din baterie.

Pentru conservarea bateriei, ochelarii se opresc când închizi ramele. Atunci când sunt pliați și neutilizați, ochelarii intră într-un mod de conservare a energiei, ajungând la o autonomie stand-by de aproape două săptămâni.

Razer Anzu - ochelari de vedere și de soare

Spre deosebire de alte perechi de ochelari inteligenți de la alți producători, aceștia pot fi utili și în interior și în aer liber datorită faptului că le poți schimba lentilele.

Astfel, poți să pui lentilele polarizate de ochelari de soare ce oferă o protecție UVA/UVB de 99%. Așadar, poți să iei ochelarii de soare și în drumețiile din vara aceasta și poți să asculți muzică sau poți efectua apeluri hands free. Pe stradă muzica se aude bine, însă în medii zgomotoase precum metroul va trebui să crești volumul la maximum dacă vrei să auzi ceva, însă atunci va auzi și vecinul de lângă tine.

Am efectuat apeluri pe stradă și totul a funcționat bine. Am fost auzit și am auzit. Nu este o calitate extraordinară, dat fiind distanța gurii de microfon, însă este ok. Vocea s-a auzit în regulă, însă cam ascuțită. Conexiunea Bluetooth 5.1 are aduce o latență de 60ms și îți permite să te bucuri de muzică fără a fi deranjat de întârzieri audio.

Pentru că vorbeam de înlocuirea lentilelor, aceasta se face destul de simplu: se pune presiune din interior în partea de sus și apoi instalarea se face din exterior. Prima dată m-am chinuit puțin, însă acum le schimb în mai puțin de 3 minute. O problemă este faptul că lași multe amprente pe lentile, dar e bine că le poți șterge cu materialul pentru curățare inclus în pachet. Dacă dorești îți poți pune și lentilele de vedere în această pereche de ochelari și astfel ai ochelari de vedere inteligenți.

Razer Anzu preț

Razer Anzu are un preț destul de bun de 200 de euro, mai puțin decât cei de la Huawei (ochelari inteligenti huawei pret) sau Bose și acum să vedem punctele pro și contra.

Puncte Pro

  • Posibilitatea înlocuirii lentilelor
  • Utilitate la birou și în aer liber
  • Sunet decent

Puncte Contra

  • Utilizarea îndelungată pentru mine nu a fost confortabilă

Ai nevoie de Razer Anzu, nu aș spune asta, dar este un gadget care mie îmi place și îți poate înlocui căștile, într-o oare care măsură, și are avantajul că poate fi folosit la calculator, dar și afară.