Acceleratorul dedicat fintech-urilor și produselor conexe din această industrie va fi organizat la București și va începe în iulie 2022. Până pe 9 iunie startup-urile interesate din industrie pot aplica, iar finalul acceleratorului va fi în decembrie 2022.

Startup Wise Guys au o experiență îndelungată pe piață, pentru că a fost fondat în 2012. Startup-urile acceptate primesc investiție de până la 90.000 de euro, iar în momentul de față sunt deschise patru programe.

Te poți înscrie la acceleratorul de fintech-uri de la București aici.

„SWG e unul dintre primele acceleratoare early stage din Europa de Est. Am pornit acum 10 ani din Estonia. La momentul de față SWG are undeva la 7 birouri regionale - Tallinn, Riga, Copenhaga, Malaga, Cosenza, Milano și avem reprezentanți foarte buni în Ucraina și Turcia. Acum vom veni și mai mult spre România, în București”, spune Răzvan Șuta.

Ascultă interviul în format de podcast mai jos și nu uita să te abonezi la podcastul nostru pe orice platformă de streaming folosești.

Portofoliul Startup Wise Guys

„Portofoliul nostru are în jur de 300 de investiții, 8 exituri, iar dintre cele 8 exituri, 5 au fost în ultimele 9 luni aș spune. Lucrăm foarte bine. Înainte de pandemie eram 20 de oameni, acum suntem la 60 de persoane în echipă. Am crescut exponențial chiar în timpul pandemiei”, explică Managing Directorul acceleratorului de la București.

În momentul de față, SWG are aproximativ 60-80 de investiții anual pe diferite verticale, iar programele lor sunt dedicate unor industrii precum fintech, sustenabilitate, cybersecurity, B2B SaaS sau XR - Extended Reality.

„Avem patru campanii deschise pentru scouting - fintech, XR, B2B SaaS și Cyber”, explică Răzvan Șuta.

Poți să te înscrii la acceleratorul Startup Wise Guys la orice categorie dorești dacă accesezi acest link.

Cine poate aplica la Startup Wise Guys?

Răzvan menționează că Startup Wise Guys caută echipe care să aibă un product market fit și câteva vânzări inițiale.

„Iar în timpul programului vânzările să urce. Echipele trebuie să fie full time și cu skill-uri complementare”, spune reprezentantul SWG.

„Așteptăm startup-uri din orice subcategorie de fintech, fie că vorbim de asigurări, blockchain. Ne putem gândi la orice peer to peer platform de lending, borrowers. Sunt o mulțime. Noi am avut patru alte programe de fintech pe care le-am executat în țările baltice. Și și acolo aveam idei destul de diverse. În principiu aș mai putea adăuga că modelele de business erau SaaS, B2B SaaS”, mai spune acesta.

Astfel, SWG se concentrează pe zona de startup-uri SaaS B2B pentru zona de fintech-uri pentru că au cea mai mare experiență și consideră că această zonă poate aduce cea mai mare valoare.

Cum va funcționa acceleratorul de fintech-uri?

Acceleratorul Startup Wise Guys oferă finanțări de 90.000 de euro pentru startup-urile acceptate, iar finanțarea nu e condiționată de absolvirea programului.

„Finanțarea pe care o oferim se dă înainte de a începe acceleratorul. Nu există condiționarea că trebuie să absolve acceleratorul ca să primească banii”, spune Răzvan Șuta.

De asemenea, aceasta e modalitatea obișnuită pe care o folosește SWG. „Tichetul variază în funcție de verticală. Minimul este 50.000 de euro până la 90.000 de euro. Luăm până la 9% acțiuni”, explică Șuta.

În cadrul acceleratorului Startup Wise Guys care va fi organizat la București vor fi 4 module importante livrate fondatorilor: Company Building, Pitching, Sales ;i Fundraising. Fiecare modul va avea o durată de 4 săptămâni.

Timp de 6 săptămâni modulele și lucrul va fi fizic, la București, începând cu luna septembrie. Înainte de finalizarea programului echipele vor veni din nou fizic la Tallinn în Estonia pentru a fi prezentate ecosistemului local. În prima săptămâna din decembrie 2022 va fi și ziua finală de absolvire a programului, într-un eveniment care va fi transmis și online.

Înainte de începerea programului, acceleratorul are 3 etape. În primul rând, fondatorii vor aplica și ajung într-un Pitch Day, unde vor prezenta ideea lor și vor primi 5 minute de feedback de la mentori și de la echipa de scouting Startup Wise Guys.

După ce trec mai departe de această etapă ajung într-un call de tech due dilligence și un call cu Răzvan, ca Managing Director al acestei cohorte a acceleratorului. „Voi evalua partea de business și potrivire în program și dacă fondatorii sunt coachable”, spune Răzvan.

După ce echipele sunt validate de experți ajung într-un bootcamp unde fac un demo al produsului și vor avea apeluri cu experți din industrie și din echipa SWG. Imediat după acest bootcamp, un Investment Commitee din partea Startup Wise Guys decide care sunt echipele care merită să intre în accelerator și să primească finanțarea.

Pentru a profita la maximum de accelerator, Răzvan le recomandă fondatorilor să fie serioși și să știe de ce aplică și de ce sunt capabili. Nu recomandă fondatorilor să aplice doar ca să mai bifeze un accelerator.

De ce un accelerator în România?

Programele Startup Wise Guys au fost deschise mereu către fondatorii români, dar până în momentul de față numărul de aplicații de la noi a fost relativ mic. Răzvan descrie relația dintre Startup Wise Guys și România drept „uite sunt aici, uite nu-s”. De ce? Expunerea locală era destul de mică, iar acest lucru se poate schimba odată cu acceleratorul de fintech-uri. De altfel, Răzvan a fost printre primii fondatori români care a fost acceptat în program, dar având un startup în Danemarca.

„În momentul de față cred că sunt 5 sau 6 echipe românești în care SWG a investit din 2016-2017 încoace, un număr destul de redus în comparație cu alte aplicații din țări vecine României, cum ar fi Ucraina, Polonia, chiar și Serbia”, spune Răzvan Șuta.

„Piața din România s-a schimbat și datorită UiPath. Ei sunt un role model pentru ecosistem și pentru generațiile viitoare de antreprenori. Poți să iei Fintech OS, poți să iei Elrond. Au fost niște indicatori în piață cum că se poate. După research-ul nostru, talent tehnic este, oameni care vorbesc engleză sunt o mulțime, deschidere spre Occident este și ar trebui să fie și mai mult”, explică motivul pentru care au venit aici.

De la un startup la un accelerator

Răzvan a început ca fondator de startup. Se numea Polisens.io și voia să ofere informații despre nivelurile de poluare municipalităților. L-a pornit în Danemarca împreună cu foști colegi de facultate.

„Am început startup-ul meu în 2016. Eu și încă doi prieteni, cei care mi-au fost și cofondatori, am mers la un hackathon în Copenhaga. Eram studenți acolo. Era un corporate innovation hackathon și acolo ne-am întâlnit cu SWG”, spune Răzvan.

„Ne-au descoperit acolo, am trecut prin diferite etape de selecție și în 2017 ne-au propus să aplicăm și după ulterior să venim la bootcamp la ei și în program. Undeva în 2019 - 2020 eu și cofondatorii mei ne-am dat seama că ideea nu va sări deloc. Am încercat din multe părți și a fost un fail al nostru în câteva privințe”, explică de ce au decis în echipă să pună o pauză startup-ului.

Și pentru că Startup Wise Guys oferă consiliere multă startup-urilor și după ce trec prin program, vorbea cu Cristobal Alonso, CEO-ul Startup Wise Guys. I-a explicat ce s-a întâmplat, iar Cristobal i-a propus să se uite la oportunitățile din cadrul Startup Wise Guys.

„Am vrut să văd ce se poate face în interiorul Wise Guys și m-am simțit familiar cu echipa și cu a lucra în sectorul respectiv tech, deep tech și inovație. Într-o primă fază eram mult mai pe partea de business development, iar acum voi intra mai mult și în partea de operațiuni și manageriere a unui accelerator”, spune Răzvan Șuta.

Astfel a ajuns în echipă, iar acum va coordona acceleratorul de fintech-uri din România.