Evenimentul este locul de întâlnire anual al industriei de robotică și va reuni peste 1.000 de cercetători, ingineri, manageri şi un număr din ce în ce mai mare de antreprenori şi oameni de afaceri de pe continent.
În cadrul evenimentului vor fi prezentate aplicaţii în domeniul roboticii, cercetări aflate în derulare sau finalizate, se va discuta despre reglementări la nivel european în acest domeniu, dar şi subiecte precum educaţia digitală.
“Cu sprijinul organizaţiilor din întreaga ţară, am reuşit să punem România pe locul 3 pe harta roboticii europene. Anul viitor aducem robotica din Europa în România. Dincolo de importanţa Forumului European al Roboticii în sine, eu cred că este o mare oportunitate pentru România. Mi-aş dori ca firmele autohtone din domeniul roboticii, precum şi instituţiile de învăţământ să poată profita de această ocazie pentru a se prezenta şi pentru a pune bazele unor parteneriate viitoare solide”, declară Ana-Maria Stancu, Preşedinte Asociaţia E-Civis, organizator local al Forumului.
De la prima ediție din San Sebastian în 2010, Forumul European al Roboticii s-a dezvoltat într-un eveniment de importanță majoră în industria europeană a roboticii, având sute de participanți în fiecare an. Ultima ediția a acestui Forum, din 2018, a avut loc în Tampere, Finlanda.
Forumul European al Roboticii este organizat de euRobotics sub umbrela SPARC, un parteneriat public privat pentru dezvoltarea roboticii in Europa. ERF 2018 este găzduit de Asociația E-Civis, în colaborare cu Universitatea Politehnică din București și Universitatea București, Facultatea de Matematică și Informatică.
“La Forumul European al Roboticii (ERF2019) ce se va desfășura România, vom marca 10 ani de existență și faptul că a devenit principalul eveniment dedicat roboticii în Europa, cu peste 1.000 de participanți. În cadrul acestuia, experți europeni de top vor prezenta strategii din domeniul AI și robotică menite să îmbunătățească viața oamenilor și a societății. Un aspect important în perioada următoare îl va reprezenta rolul jucat de regiuni în viitoarele rețele de Huburi de Inovare Digitală (DIH) ce s-au format în cadrul unui recent proiect H2020. Huburile de Inovare Digitală sunt gândite să ofere un ecosistem sustenabil pentru factorii implicați în domeniul roboticii pentru a contribui la digitalizarea industriei și, ulterior, la crearea de noi locuri de muncă și creșterea economiei în toate regiunile, inclusiv regiunile din România”, afirmă Reinhard Lafrenz, Secretar General euRobotics.
euRobotics este o organizație non-profit cu sediul în Bruxelles ce are drept obiectiv dezvoltarea roboticii în beneficiul economiei și societății europene. Cu un număr de peste 250 de membri, euRobotics oferă comunității de robotică instrumentul numit SPARC, de colaborare în parteneriat public/privat cu Comisia Europeană.
SPARC, parteneriatul public privat (PPP) între Comisia Europeană și euRobotics, este o inițiativă europeană de a susține și de a dezvolta leadership-ul European în industria robotică civilă.
SPARC este cel mai mare program de cercetare și inovare din lume în domeniul roboticii civile, cu o finanțare de 700 milioane de euro de la Comisia Europeană în perioada 2014 – 2020 triplată de industria europeană, ajungâand astfel la o investiție totală de 2,8 miliarde de euro.