A ajunge în ”liga mare”, adică la o evaluare de cel puțin un miliard de dolari, lucru susținut de un business puternic și de o grămadă de bani din partea investitorilor care ți-au intuit potențialul, nu-i de colo, iar destul de puține startup-uri se mândresc cu statutul de unicorn.

De la începutul acestui an, Europa a mărit pasul pentru a prinde din urmă startup-urile din SUA sau Asia și a reușit să-și crească o adevărată ”herghelie” de unicorni. Iată care sunt 7 dintre cele mai de succes startup-uri europene care au atins acest statut și de la care te poți inspira pentru a-ți crea propriul business de succes.

Celonis

Este un startup de data analytics din Germania fondat în 2011 cu scopul de a-i ajuta pe manageri și fondatori să-și optimizeze operațiunile de business printr-un software denumit ”process mining”. Pe lista sa de clienți sunt companii precum Uber, Siemens sau Bayer, iar în acest an a primit o investiție series B în valoare de 50 de miloane de dolari de la Accel și 83 North, atingând valoarea de 1 miliard de dolari.

Flixbus

Startup-ul din Munchen, care oferă o opțiuni de transport low cost cu autocarul și cu trenul, are operațiuni și în țara noastră. Rețelele FlixBus și FlixTrain operezează peste 300.000 de conexiuni zilnice în peste 2.000 de destinații. Mai mult de 100 de milioane de pasageri au călătorit cu FlixBus de când compania și-a început activitatea în 2013.

Revolut

Deja este un startup care nu mai are nevoie de introducere, în țara noastră fiind mai mult de 55.000 de utilizatori, numărul acestora crescând pe zi ce trece. Compania cu sediul în Londra are peste 2.500.000 de utilizatori în Europa și a procesat până în prezent peste 150 de milioane de tranzacții în valoare totală de mai bine de 22 miliarde de dolari. Revolut a obținut finanțări în valoare totală de 336 milioane de dolari de la investitori cunoscuți precum Index Ventures, Balderton Capital, Ribbit Capital sau DST Global.

UiPath

Continuăm lista cu un alt nume care nu mai are nevoie de prezentare, și cu primul unicorn fondat de români. UiPath face softuri de automatizare a proceselor și a primit în acest an o nouă investiție, în valoare de 153 de milioane de dolari, care a propulsat compania pe lista uncornilor.

Românii de la UiPath au anunțat recent faptul că au întregistrat o creștere de peste 200% a veniturilor în prima jumătate a acestui an. Unicornul românesc a trecut pragul de 100 de milioane de dolari în venituri anuale recurente.

Taxify

Rămânem tot în sfera startup-urilor cu operațiuni locale și extrem de cunoscute. Taxify, rivalul european al Uber, a fost fondat în 2013 și a ajuns azi să aibă peste 10 milioane de pasageri în cele 25 de țări în care operează. Markus Villig, care va fi prezent la București la o întâlnire cu antreprenorii locali mâine, pe 13 septembrie, a devenit cel mai tânăr fondator al unui unicorn.

Telegram

Aplicația de mesagerie, fondată în 2013 de către antreprenorul rus Pavel Durov, a devenit cunoscută rapid ca fiind una dintre cele mai sigure modalități de a conversa în online cu prietenii. Aplicația are peste 200 de milioane de utilizatori/lună și a strâns 1,7 miliarde de dolari într-un ICO derulat în 2018.

BioNtech

Este o companie germană din industria bio-farmaceutică care dezvoltă următoarea generație de imunoterapii personalizate, create special pentru fiecare pacient în parte pe baza tehnologiei mRNA (ARN mesager este o moleculă de ARN ce are rolul de a copia informația genetică a unei catene de ADN, proces numit transcripție). Este cea mai mare companie bio-farmaceutică privată din Europa, are 750 de angajați și a primit finanțări de a aproape un miliard de dolari.