În 2017, la evenimentul F8, Facebook a anunțat un program în care urmau să dezvolte o interfață între creier și computer, obiectivul fiind să construiască un dispozitiv wearable, non-invaziv, care să permită oamenilor să tasteze cu puterea minții.
Ieri, Facebook a publicat un articolîn care vorbește despre planurile acestui program. Compania lucrează la interfață împreună cu cercetătorii de la Universitatea din California, iar aceștia din urmă au publicat recent rezultatele unui experiment în care decodează limbajul oamenilor folosind electrozi implantați, existând posibilitatea ca aceasta să fie o metodă mai rapidă de a citi cuvinte și fraze întregi din minte.
Cei la The Verge explică modul în care ar funcționa interfața dezvoltată de Facebook. Dacă participanții ar auzi pe cineva că întreabă, de exemplu, „Ce instrument muzical îți place să asculți?”, ar numi un intrument muzical, în timp ce este înregistrată activitatea creierului. Astfel, creierul ar ghici când este pusă o întrebare și când se răspunde. Predicțiile au fost modelate de contextul anterior, așa că odată ce sistemul va determina subiectul întrebărilor, acesta va restrânge setul de răspunsuri posibile. Sistemul ar putea oferi rezultate cu o precizie între 61% - 76%, spre deosebire de cele 7% - 20% care ar putea fi din întâmplare.
Inovația dezvoltată de Facebook ar ajuta persoanele care nu pot vorbi din cauza paraliziei sau altor probleme medicale.
Totuși, acesta nu este singurul proiect ambițios de acest fel. Recent, Elon Musk a prezentat public, pentru prima dată, tehnologia la care lucrează compania lui Neuralink, cu ajutorul căreia vrea ca oamenii să poată controla telefoane și calculatoare cu puterea minții. Spre deosebire de dispozitivul la care lucrează Facebook, în cazul Neuralink este vorba despre un dispozitiv wireless care ar urma să fie implantat în creier.