În social media, atât la nivel mondial, cât și în România, au circulat informații false despre cum purtarea măștii reduce eficiența sistemului imunitar, dar și concentrația de oxigen din sânge. Aceste informații false au fost folosite pentru a argumenta pentru nepurtarea măștii. Cu toate acestea, informația este complet falsă.
Conform tuturor studiior realizate măștile nu afectează nici sistemul imunitar, nici oxigenarea sângelui. Din contră, măștile sunt cel mai simplu mod de protecție pentru oameni în fața noului coronavirus.
Revenind la subiectul inițial, informația falsă din social media spune că din cauza limitării respirației, oxigenația sângelui scade dacă porți mască. Toate tipurile de măști, de la cele textile cu filtru, până la măștile N95, nu au această capacitate. Mai mulți doctori din toată lumea au postat în social media experimente prin care arată acest lucru, Au folosit un aparat simplu numit pulsoximetru, care arată pulsul și concentrația de oxigen din sânge. Acesta se montează pe deget și îți oferă informații în timp real despre saturația de oxigen. Nivelul normal al unei persoane este de 95-100%, iar sub 90% nivelul e considerat scăzut.
Informația falsă e folosită pentru a aduce în social media discuții despre nepurtarea măștii și nerespectarea măsurilor. Cu toate acestea, chiar dacă alte prevenții pot părea complicate pentru oameni, masca e cea mai simplă. Autoritățile recomandă purtarea măștilor, inclusiv ale celor textile. E obligatoriu în spații închise, dar recomandabil în spații deschise.
Fizicianul Cristian Presură a făcut un experiment timp de 6 ore în care a purtat o mască textulă, dar și una de unică folosință cu trei straturi. El a mers în oraș, a mers cu bicicleta, s-a dus la sala de sport, a dormit cu masca. Video-ul demonstrează destul de simplu că saturația de oxigen nu a scăzut niciodată sub 97%.
Da, măștile pot fi câteodată inconfortabile. Aburesc ochelarii. Da, ți-e cald. Da, dacă ai mâncat mici, usturoi sau ai fumat o țigară se întoarce mirosul înapoi. Nu e ideal, dar e tot ce avem acum pentru a ne putea proteja pe termen lung.
Poți vedea experimentul video de pe YouTube în video-ul de mai jos.