Dacă în anunțul inițial Startup Spotlight menționa de un premiu de 100.000 de euro pentru echipa câștigătoare, acum s-a ajuns la unul de 225.000 de euro de la mai mulți investitori din ecosistemul românesc.
Am vorbit despre această veste și în mai multe detalii cu Bogdan Iordache, fondator Startup Spotlight.
Competiția Startup Spotlight se transformă în Startup Spotlight Online, un program de suport pentru startup-uri ce durează două luni, și se va încheia cu un eveniment privat, unde cel mai bun startup al programului va câștiga o investiție de peste 100.000 de euro. Valoarea finală a investiției va fi comunicată la sfârșitul lunii septembrie.
Lansat în 2011, programul Startup Spotlight se desfășura anual în cadrul conferinței How to Web. Mutarea de anul acesta în mediul online a programului va crește valoarea experienței celor 40 de startup-uri participante, acestea având două luni la dispoziție pentru a organiza întâlniri private cu cei peste 70 de experți și investitori din program.
Printre ei se vor afla Des Traynor (co-fondator al Intercom), Marius Tîrcă (co-fondator al UiPath), Mada Seghete (co-fondator Branch.io), Marvin Liao (consultant și investitor, ex-500 Startups San Francisco), Raluca Panțiru (Product Manager la Fitbit), Bogdan Axinia (Head of eMAG Explore) și Raul Popa (co-fondator și CEO al TypingDNA), alți experți ce au contribuit la dezvoltarea unor companii ca Shopify, Dropbox, Booking.com, Omniconvert, dar și specialiști din zona corporate care colaborează cu startup-urile precum Monica Obogeanu (Orange Fab), René Schob (KPMG Startup Grow Pad), Ionuț Stanimir (BCR-InnovX), Dan Oros (Google for Startups), Mihai Frențiu (Tech'n Trade by METRO SYSTEMS România) sau Sergiu Pop (Microsoft for Startups).
Mutarea în mediul online a programului va crește valoarea experienței celor 40 de startup-uri participante, acestea având două luni la dispoziție pentru a organiza întâlniri private cu cei peste 70 de experți și investitori din program.
Alte declarații ale lui Bogdan Iordache în cadrul interviului:
- Pentru varianta online ne-am dat seama că putem dezvolta programul, să avem un pool de mentori și companii mai mare. De asemenea, avem o durată de timp mai mare, nu doar două zile ca la How to Web înainte.
- Avem două luni, pentru 40 de echipe cu aproape 100 de mentori. Care se încheie ca Startup Spotlight în real life cu o competiție unde alegem cel mai bun startup.
- Avem 225.000 de euro, un „winner takes it all”. Câștigătorul ia banii pe un convertible note. Un convertible note înseamnă că firma primește banii și ei se convertesc în acțiuni la prima rundă de investiții pe care o face firma.
- Investiția e susținută de TechAngels, SeedBlink, Gapminder, Simple Capital și Transylvanian Angel Network.
- Am încercat să aducem unul dintre cele mai consistente premii din Europa de Est la competițiile de startup-uri.
- Programul începe pe 5 octombrie și durează două luni. E un program light touch, în care noi ne dorim ca firmele care participă să se poată concentra pe business-ul pe care-l au și care au activități obligatorii de doar 6 ore în două luni. În rest sunt doar întâlniri cu experți, cu investitori, cu alți founderi și care mentori.
- Nu ne propunem să avem doar un template, ci să adaptăm în funcție de companie. E important să dăm fondatorilor timp să lucreze la business-ul lor. Și să avem impact maxim pentru timpul petrecut în Startup Spotlight.
- Există multă valoare și doar prin a trece prin program. Vei cunoaște niște oameni și vei avea insights pe care nu le vei putea avea altfel. Există valoare și în program, în competiție și în premiul final.
Echipele vor mai beneficia de până la 30 de întâlniri private și sesiuni de ask-me-anything, pitch coaching, introduceri la mentori și investitori din rețeaua extinsă a How to Web, totul fără a-și aglomera excesiv programul pe parcursul celor două luni de Startup Spotlight Online. Programul startup-urilor este personalizat în funcție obiectivele de business ale fiecăruia dintre ele, fără a exista activități obligatorii pe parcursul acestuia.
Peste 350 de startup-uri sunt așteptate să aplice la program până la data de 27 septembrie 2020, dintre care vor fi selectați cei 40 de participanți în program. Programul va începe pe 5 octombrie și se va încheia pe data de 4 decembrie, prin evenimentul privat de pitching Pitch Day la care vom afla și câștigătorul programului Startup Spotlight și al investiției de 220.000 de euro, oferit de Seedblink, TechAngels, Gapminder Venture Partners și alți investitori privați.
Ediția din 2020 a How to Web era planificată pentru intervalul 28 - 29 octombrie. Organizatorii anunțaseră încă de la finalul evenimentului din 2019 planurile pentru acest an.
”Din motive evidente, ediția din acest an nu poate avea loc. Pentru că nu suntem fanii evenimentelor mari desfășurate online, am decis să amânăm conferința din acest an până în momentul în care lucrurile vor reveni la normal. Toate biletele vândute sunt valabile pentru următoarea ediție offline a conferinței”, au precizat organizatorii How to Web, menționând faptul că toți cei care vor opta pentru returnarea banilor îi pot contacta pentru acest lucru.