Lista aceasta nu este una exhaustivă. Nu vom mai repeta startup-uri și fondatori despre care am scris constant în acești ani. Evident că merită menționați, însă e clar că se dezvoltă de la sine și că vom scrie în continuare despre ei pe măsură ce apar noutăți despre business-urile lor.
În această listă ne vom concentra pe startup-urile cu care am vorbit în acest an, care au trecut printr-un moment important în 2022, cum ar fi extinderi, exituri sau investiții.
Aceasta este a noua parte a unei liste pe care o vom actualiza în perioada sărbătorilor de iarnă, când vom intra și noi într-o pauză binemeritată, fără a uita, însă de cei mai interesanți jucători din acest ecosistem de startups din țara noastră.
- Dacă vrei să fii parte a creșterii ecosistemului, nu uita să te abonezi la newsletter-ul start-up.ro aici.
- Canalul nostru de YouTube dedicat tehnologiei poate fi descoperit la acest link.
- Iar canalul nostru de interviuri de business poate fi accesat aici.
Descoperiți mai jos noi companii care ne-au atras atenția în 2022 și despre care am scris în acest an.
Zaya AI
Zaya AI este un startup românesc care a creat o platformă de telepatologie dedicată medicilor și care oferă soluții asistate de inteligență artificială pentru diagnosticul în anatomia patologică. Spre finalul lunii septembrie au lansat o rundă de finanțare în valoare de 600.000 de euro.
Zaya AI este un startup fondat în 2020 la București de Cristian Mogodici (MBA și antreprenor în serie), Sabina Zurac (profesor dr. patologist), Mihai Trăscău (expert AI și lector AI la Universitatea Politehnica din București) și alții. Echipa numără 16 profesioniști, de la cercetători în anatomie patologică, ingineri de machine learning și dezvoltatori de software.
Cu ajutorul Zaya AI, viziunea este de a crea o inteligență artificială virtuală care să funcționeze ca un expert specializat în patologie care sporește capacitatea experților de a oferi diagnostic rapid și precis de la distanță. Compania îmbină știința patologiei cu inteligența artificială și tehnologii de deep learning pentru a diagnostica mai bine bolile și reduce timpul de diagnosticare.
Descoperiți mai multe detalii despre startup-ul medtech aici.
Synaptiq
Compania Synaptiq a fost fondată acum mai bine de doi ani la Cluj de Dragoș Dușe, Mihai Căta, Roxana Săbău și Diana Andrițchi.
Echipa este formată din 17 membri și reunește ingineri și specialiști în business, cu studii și doctorate la facultăți din țară și străinătate, precum Universitatea din București, Amsterdam, Munich, Bristol și Heidelberg, dar și 6 medici radioterapeuți cu înaltă competență, toți din România.
Software-ul Mediq este o soluție tehnologică de ultimă generație, care se bazează pe prelucrarea datelor cu ajutorul Inteligenței Artificiale, creată de compania clujeană Synaptiq.
Aplicația este proiectată și dezvoltată în colaborare cu medici reputați și clinici prestigioase și îi va ajuta pe radioterapeuți să identifice, să contureze și să diagnosticheze într-un timp extrem de scurt tumorile și organele la risc, în cadrul tratamentelor de radioterapie.
Conceptul tehnologic dezvoltat de Synaptiq în soluția Mediq este proiectat să reducă timpul de identificare și deliniere a organelor la risc și a tumorilor, de la o medie de maxim patru ore cât durează în prezent la maxim 5 minute, ceea ce va duce la creșterea șanselor de supraviețuire pentru milioane de pacienți în întreaga lume.
Parol
Parol este un startup ce a fost lansat în acest an de Claudiu Pândaru, jurnalist cu peste 20 de ani de experiență în media, pasionat de tehnologie, Alex Livadaru, jurnalist cu experiență în management editorial, Alex Țepeș, dezvoltator de soluții software, cu experiență în coordonarea unor echipe internaționale de dezvoltatori și Valentin Ichim, cu peste 10 ani de experiență în sales.
Platforma transcrie în timp real conversația dintre medic și pacient, în limba română și engleză, va detecta schimbarea vorbitorilor și autocompleta documente precum fișa medicală.
Telios Care
Telios Care este un startup de telemedicină din Cluj-Napoca ce a reușit să automatizeze cu ajutorul tehnologiei inclusiv rețetele doctorilor.
Compania a fost fondată de Philip Choban și aduce 25 de ani de experiență din SUA în servicii medicale de la distanță.
Startup-ul a fost fondat în 2017 și a trecut prin trei runde de finanțare până în acest moment. Prima dintre ele a avut loc în 2018 și a asigurat o investiție de 150.000 de euro, a doua rundă a fost în 2020 când a atras 200.000 de euro, iar în 2021 a primit 700.000 de euro investiție.
Telios Care sunt printre singurii din România care au prescripții medicale semnate electronic de către medicii Telios și sunt recunoscute cu valoare de original de către lanțuri mari de farmacii din România la care sunt trimise în mod automatizat.
Atlas App
Atlas App a început ca o platformă de consilieră psihoterapeutică, dar s-a extins treptat spre zona de telemedicină generală. În 2021 numărul utilizatorilor a crescut cu 70%, iar modelul de business este unul B2B, Atlas vânzând serviciile sale către companii care le pun la dispoziția angajaților.
Fondată în 2016 de Mihai Bran, medic psihiatru și de Bogdan Lefter, platform architect, ATLAS.app numără astăzi 400.000 de utilizatori care pot beneficia de consultații online în psihoterapie, medicină, nutriție, parenting, coaching sau wellbeing financiar.
În primăvara acestui an Atlas App a atras o investiție de 500.000 euro de la eMAG Ventures, programul de investiții pentru companii de tehnologie, cu scopul de a continua dezvoltarea platformei la nivel local și regional și de a facilita accesul la servicii medicale pentru cât mai mulți oameni cu ajutorul tehnologiei.
În urma tranzacției, cei doi fondatori ai Atlas au păstrat 87,5% din acțiuni și se vor ocupa în continuare de dezvoltarea business-ului.