Cu o comunitate vastă în spate, Vlad împărtășește experiența personală legată de atingerea independenței financiare, oferind acces transparent la propriul lui portofoliu de investiții de €100.000, construit până la vârsta de 26 de ani.
- La 19 ani a decis să lase facultatea pentru a se dedica exclusiv antreprenoriatului, lansând startup-ul Planable, platformă online de colaborare pentru echipele și agențiile de marketing. Primii săi pași în această călătorie de dezvoltare a companiei l-au adus de la Chișinău la Cluj, apoi la Sillicon Valley și Londra.
- La vârsta de 22 de ani, Vlad Caluș a fost recunoscut în prestigiosul top care celebrează reușitele notabile ale tinerilor sub 30 ani - Forbes 30 Under 30.
Acum, Vlad Caluș are platforma de cursuri și platforma de educație financiară Academia Minimalistu, unde oamenii pot găsi cursurile de inițiere „De la Nu Știu la Prima Investiție”, „Banii Tăi Centralizați”, „Primul Tău Buget”, „Independența Financiară Pentru Începători”, cursurile specializate pentru părinți „Investește Pentru Viitorul Copiilor Tăi”, cursurile pentru viitorii investitori „Venit Pasiv din Dividende” și sesiunile de mentorat financiar.
Vlad Caluș oferă comunității de cititori sfaturi pentru planificarea bugetului la început de an, dar și acces gratuit la 𝗰𝘂𝗿𝘀𝘂𝗹 𝗕𝘂𝗴𝗲𝘁𝘂𝗹 𝗧𝗮̆𝘂 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝘁 𝟮𝟬𝟮𝟰 - cele mai importante actualizări din ultimii ani la cursul de planificare financiară.
Ce cuprinde cursul?
𝗕𝘂𝗴𝗲𝘁𝘂𝗹 𝗧𝗮̆𝘂 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝘁 𝟮𝟬𝟮𝟰 cuprinde:
- două Bugete Centralizate
1. versiunea simplificată, perfectă pentru începători în finanțe personale. El include un tracker de bugete pentru a introduce toate cheltuielile pe lună ca să ai vizibilitate 100% unde-ți pleacă banii în fiecare lună.
2. versiunea avansată, ideală pentru entuziaștii finanțelor personale. El include totul într-un dashboard vizual, bine organizat.
- 10 Bugete Cadou
- Bonus #9 Planificator financiar - vacanță
- Bonus #7 Planificator financiar - nuntă
- Bonus #5 Planificator financiar - educația copilului
- Bonus #3 Planificator cadouri si cheltuieli majore
- Bonus #1 Buget business mic/freelance
- Bonus #2 FIRE Calculator
- Bonus #4 Planificator financiar - achiziția unei locuințe noi
- Bonus #6 Planificator financiar - mutarea în locuință nouă
- Bonus #8 Planificator financiar - primul copil
- Bonus #10 Tracker Avere neta
Dacă vrei acces gratuit la acest curs, lasă-ne adresa ta de e-mail în formularul de mai jos și primii 5* cititori care ne scriu obțin și acces la curs.
*dacă un cititor nu activează contul conform indicațiilor de la Minimalistu, vom alege următorul nume de pe lista înscrișilor în formular.
Acum vom lăsa mai jos 6 pași esențiali pentru planificarea bugetului pe 2024, sfaturi primite direct de la Minimalistu.
Începutul unui nou an aduce întotdeauna o oportunitate de a-ți revizui prioritățile, strategiile de viață și de a-ți stabili obiectivele pe termen lung. Cu toate acestea, pentru a atinge aceste obiective, un aspect esențial este să-ți gestionezi finanțele în mod eficient.
În acest articol, vom explora câteva modalități prin care poți să-ți construiești bugetul pentru anul 2024, să fii mai conectat cu prioritățile tale și să îți atingi obiectivele într-un mod strategic.
1. Evaluarea situației financiare actuale
Înainte de a-ți stabili obiectivele financiare pentru anul 2024, este esențial să-ți evaluezi situația financiară curentă. Calculează-ți veniturile și cheltuielile lunare, apoi identifică-ți datoriile.
Bonus. Fă acest lucru zilnic (sau săptămânal) pentru a căpăta mai mult control.
Odată ce reușești să așezi în linii mari fluxul banilor tăi, poți să transformi această practică și într-una de rutină: este suficient să aloci 10 minute zilnice pentru a ține evidența precisă a cheltuielilor și veniturilor.
2. Stabilirea obiectivelor financiare
După ce ai o imagine clară asupra situației tale financiare, stabilește-ți obiective realiste și specifice pentru anul 2024. Aceste obiective pot include economisirea pentru o vacanță, achiziționarea unei locuințe, sau investiții pentru educația ta sau a copiilor tăi. Consultă-te cu persoanele importante din viața ta, pentru a căpăta și mai multă claritate asupra viitorului.
3. Prioritizarea cheltuielilor în funcție de valori
Fii sincer cu tine însuți în ceea ce privește valorile tale personale. Prioritizează cheltuielile care reflectă aceste valori și elimină sau reduce la minimum cheltuielile care nu aduc valoare reală în viața ta. Acest lucru te va ajuta să-ți gestionezi resursele în mod eficient și să-ți îndrepți atenția către ceea ce contează cu adevărat.
Bonus. Identifică 3 mari priorități în viața ta și ordonează-le într-o ierarhie.
Fie că este vorba despre deschiderea unei afaceri, mutarea într-o locuință nouă, pregătirea pentru un membru nou al familiei sau călătorii, vei vedea foarte ușor către ce să îți îndrepți eforturile financiare în 2024. Prioritizarea te va face să fii foarte realist. Ea nu înseamnă că va trebui să renunți la celelalte lucruri importante în viața ta, ci doar că le vei atinge în perioade diferite de timp, poate chiar ani diferiți.
Recomandarea Minimalistu ar fi să te uiți peste cheltuielile din ultimele 6-12 luni pentru a vedea clar către care valori au fost îndreptați banii tăi și să compari apoi cu obiectivele tale pentru 2024.
4. Crearea unui fond de urgență
O parte esențială a oricărui buget sănătos este un fond de urgență. Alocă o sumă lunară pentru a constitui un fond care să acopere cheltuieli neprevăzute. Acesta te va proteja în fața surprizelor financiare și îți va oferi liniștea necesară.
Bonus: calculează suma pentru fondul de urgență, adaptată bugetului tău personal.
Poți pune deoparte atât cât îți este confortabil și în concordanță cu informațiile pe care le vei afla despre situația ta financiară, parcurgând pașii anteriori. Cu cât vei fi mai organizat și mai stăpân pe bugetul propriu, cu atât mai independent și liniștit vei fi implementând și un fond de urgență bine adaptat finanțelor proprii.
Fondul de urgență trebuie să fie echivalentul a minimum 3 luni de cheltuieli puse deoparte, iar în mod ideal chiar 6 luni de cheltuieli pentru extra siguranță financiară.
5. Monitorizarea evoluției veniturilor și a cheltuielilor
Propune-ți să evaluezi periodic - stabilește frecvența pe care o consideri potrivită - situația financiară. Trăgând o linie după o anumită perioadă de timp nu poate decât să îți aducă și mai multă claritate asupra situației tale.
Bonus: reevaluează situația, după fiecare raport de monitorizare.
Vei vedea că fluctuațiile te vor ajuta să-ți ajustezi planurile și strategia. E posibil ca veniturile să crească sau să scadă, să ai parte de oportunități financiare mai bune, dar și de oportunități de investiție noi.
6. Automatizează-ți economiile
Pentru a te ajuta în această călătorie, o strategie eficientă este să-ți automatizezi economiile. Imediat ce primești salariul sau orice alt venit, transferă 10% (sau o valoare procentuală pe care ți-ai propus-o, începând cu 1% și crescând treptat) într-un cont de economii sau de investiții. Acest lucru reduce tentația de a cheltui mai mult decât ai nevoie și îți reamintește constant de angajamentul tău față de obiectivele financiare.
Crearea și gestionarea unui buget pentru anul 2024 nu este doar despre cifre și cheltuieli, ci și despre a te conecta cu prioritățile tale și a-ți atinge obiectivele pe termen lung. Cu o abordare atentă și strategică, poți folosi acest an pentru a-ți transforma visele în realitate și pentru a-ți construi un viitor financiar solid. Așadar, pune-ți obiectivele, ajustează-ți strategiile și mergi cu încredere spre succesul financiar în 2024.