Radu Atanasiu investește în startupuri tehnologice românești, este membru în boardul unor organizaţii și aleargă la maraton, adesea cu urechi de Mickey Mouse.

Radu predă Critical Thinking și Business Decision-Making la Bucharest International School of Management (BISM), unde este decan asociat, are un doctorat la Amsterdam în decizii manageriale și a publicat două cărţi pe subiectele sale de interes, una de critical thinking pentru manageri, la Springer, în Germania, în 2021, şi una de decizii de business, în Olanda, în 2023.

Radu are un podcast despre Decizii cu Cap la MindArchitect și, mai nou, a fost invitat să scrie pentru Psychology Today.


”Am citit mult în copilărie, era cel mai bun fel de distracţie atunci când nu ieşeam pe-afară. Mi-aduc aminte că aveam o carte preferată când eram răcit, Peripețiile bravului soldat Švejk, îmi plăcea pentru că Švejk zicea că e prost, iar glumele din carte mă făceau să râd cu lacrimi. Doar când am recitit-o ca adult mi-am dat seama că înţelesesem glumele, nu şi satira socială. Şi că Švejk nu era deloc prost.”

1. Prima carte citită - îți mai aduci aminte care a fost aceea?

Nu mai ştiu exact. Mi-aduc aminte o carte mare, cartonată şi ilustrată, ceva cu Buratino, dar nu bag mâna-n foc că era prima.

2. Care e ritualul tău de lectură? Poți citi oriunde, oricum și cât de des reușești s-o faci?

N-am ritual. Sau poate am mai multe ritualuri. Citesc seara, citesc în avion sau în sala de aşteptare, ascult cărţi la ture de alergare sau de bicicletă şi la drumuri cu maşina.

3. Cărți fizice, audio books sau Kindle, cum preferi să citești?

Din toate, am câte una pe rol din fiecare.

4. Cea mai recentă carte care te-a impresionat?

How Minds Change, de David McRaney, este o carte extrem de interesantă despre cum ne creăm şi cum ne schimbăm opiniile importante.

5. Un top 3 cărți preferate ale tuturor timpurilor și pe scurt de ce.

E greu să aleg, aşa că nu mă gândesc mult. Luaţi cu sare.

6. Ce cărți ai în plan să citești anul acesta?

Tocmai m-am apucat de Determined, de Robert Sapolsky, în care autorul argumentează că nu există free will. Şi mă tot cert în gând cu el.

7. O carte care te-a ajutat mult în business și de ce.

Una pe care o tot recomand managerilor la curs la BISM (la EMBA şi la Fast Track) este The Mom Test, de Rob Fitzpatrick, despre cum să pui întrebări (partenerilor, mentorilor, boardului, clienţilor) astfel încât să nu-i ancorezi şi să le poţi folosi răspunsul.

8. O carte care te-a ajutat mult în viață și de ce.

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, de Douglas Adams, pentru că dă un exemplu bun despre cât de în serios trebuie luată viaţa. Plus, acum ştiu răspunsul la întrebarea fundamentală.

9. Dacă ai scrie tu o carte, cum s-ar numi?

Haha, scrisei, două; acum măcar am get out of jail free card. Se numesc Critical Thinking for Managers şi Simple Rules Made Simple.

Pentru următoarea nu ştiu, trebuie să aflu mai întâi despre ce e, dar promit să vă zic imediat cum mă prind. Apropo, podcastul meu cu MindArchitect se numeşte Decizii cu Cap, îmi place numele ăsta.


Dacă ai și tu o recomandare de antreprenor pasionat de lectură sau ești unul dintre cei care citesc cât de des pot, trimite-ne un mail la [email protected] ca să te adăugăm în rubrica noastră de inspirație și poftă de citit.