Voyageur Van este afacerea unui tânăr din București care duce mâncare corporatiștilor. Dubița se plimbă prin toate zonele de business din Capitală, colaborarea făcându-se pe baza de abonamente contractate de fiecare companie. Într-o astfel de afacere este esențial să fii conectat tot timpul atunci când ești în mișcare. Seria Smart Business continuă.

Am stat de vorbă cu Daniel Moldovan. El e omul din spatele ideii Voyageur Van, om de marketing școlit la ASE și SNSPA. Se ocupă de toate aspectele business-ului, putem spune că e antreprenor full-time. Servește mâncare pentru corporatiști chiar la ei la firmă.

”Momentan sunt administratorul unui business relativ proaspăt apărut pe piață, o cafenea mobilă și cochetă, zic eu, care se plimbă prin București și, ocazional prin țară. Ne adresăm în special mediului corporate, clienții în majoritatea lor fiind companii care doresc să le ofere angajaților un mic dejun, brunch sau prânz în baza unui abonament săptămânal/bilunar. În egală măsură ne ocupăm și de partea de catering aferentă organizării unui eveniment. Fie pentru celebrarea zilei de naștere a unui angajat, ori pentru sărbătorirea aniversării companiei respective.  Cateringul se face fie printr-o prezentare de tip clasic, printr-un set-up predefinit în locație sau printr-o expunere inedită, cu ajutorul van-ului.  În acest caz, ne parcăm în curtea locatiei dorite și servim mâncare stradală, proaspătă și foarte gustoasă".

picture2
Daniel Moldovan

Daniel n-a reușit să facă față multitudinii de comenzi și astfel a trebuit să se împartă cu mai multă grijă. Ca să fie sigur că onorează toate angajamentele se ocupă doar de anumite tipuri de evenimente: ”Orice început este o provocare, asta cred eu. Modelul inițial de business își propunea deplasarea propriu zisă la cât mai multe clădiri de birouri din București, pe seama modelului mașinii de înghețată din filmele americane. Timpul și piața în care activăm și-au spus cuvântul, însă. Alergând în diverse locuri, ne-am dat seama că din punct de vedere logistic ar fi aproape imposibil să ne deplasăm zilnic dintr-o locație într-alta. Din acest motiv, ne-am hotărât să ne axăm pe evenimente punctuale ce implică o durată de câteva ore pentru companii, sau câteva zile în cazul festivalurilor.

”Drept urmare, săptămânal, avem de onorat 3-4 catering-uri în medie, cu dubă sau fără, urmând ca ulterior să ne poziționăm în locațiile unde ni se permite staționarea pentru o durată mai lungă de timp. Suntem în permanentă căutare de clădiri în care să livrăm cafea și gustări delicioase”, a adăugat Moldovan.

Tamagochi și calculator cu rația

Daniel a luat contact cu tehnologia pe când era doar un copil. A avut un Tamagotchi pe care nu-l lăsa din mână și stătea cu porția la calculator pe care l-a învățat cap-coadă într-un timp scurt: ”Nu știu dacă nebunia Tamagotchi poate fi considerată tehnologie, dar cam acesta a fost primul meu contact cu această lume digitală, undeva prin 1997-1998. Ulterior, am primit un PC pe care l-am umplut de jocuri și pe care-l foloseam cu rație în fiecare zi. Este incredibil cât de repede i-am învățat tainele în doar cele 2 ore pe zi în care părinții îmi permiteau să-l folosesc. De aici cred că a început totul”.

Birocrația e în continuare una dintre cele mai mari probleme din țară. Trebuie să fii înarmat cu o răbdare ieștă din comun dacă vrei să-ți deschizi o firmă. Digitalizarea este cea mai bună soluție, îmi spune Daniel: ”Primul moment în care am realizat importanța digitalizării proceselor tradiționale de îndosariere s-a corelat cu prima vizită la sediul Registrului Comerțului pentru a-mi deschide firma. Am văzut mormane de hârtii peste tot, iar ulterior am fost nevoit să adun și eu la rându-mi dosare pline de hârtii obligatorii care creșteau îngrijorător cu fiecare zi. Dacă ne-ar păsa câtuși de puțin de planeta pe care trăim și am dori să economisim din timpul pierdut cu procesele birocratice, digitalizarea ar fi pasul logic de parcurs în ceea ce privește întocmirea de acte”.

poza2

Tehnologia este esențială în orice fel de afacere, iar pachetele de soluții digitale pe care le folosește Daniel sunt foarte variate. Ele îl ajută să țină pasul cu toate comenzile și îi permit să fie la curent cu toate aspectele care țin de Voyageur Van: ”Am început cu pachetul Microsoft Office, pachet cu care toată lumea a cochetat la un moment dat. Ulterior, am început să utilizez și alte soluții digitale, câteva dintre produsele Adobe (Photoshop, Illustrator), iCloud, iBee, care este un soft de marcat în Cloud, și Smart Bill, pe care îl folosesc la facturarea online. Sunt mult mai multe, dar acestea îmi vin în minte momentan. Cred că este absolut imperativă înlesnirea proceselor de ordin administrativ din cadrul unei firme. Sunt atât de multe lucruri de întocmit, completat, afișat, etc, încât vei ajunge vrând, nevrând, să neglijezi lucrurile cu adevărat importante pentru afacerea ta.

”Eu recunosc că am început să folosesc produsele de facturare încă de la începutul firmei. De altfel, eu sunt de părere că în timpurile noastre aflate într-o permanentă mișcare, atât accesul facil la documente oriunde și oricând, cât și ușurința înregistrării unei facturi reprezintă un «lux» absolut necesar”, mai spune Moldovan.

Programele folosite includ tradiționalele iCloud, Dropbox, iBee, Google Drive, Evernote și Asana, iar una dintre cele mai mai frici ale oricărui antreprenor este securitatea digitală. Asta vine pe primul loc și pentru Daniel: În general, atunci când vine vorba de orice serviciu online folosit, vreau să fiu 100% convins că poate transcede și că rezistă în eventualitatea unui breșe în securitatea online.  Drept urmare, siguranța oricărei tranzacții efectuată online este pe primul loc. În plus, studiez cu atenție fiecare nou «tool» online cu care mă întâlnesc, și  încerc să-i analizez utilitatea. Există o mare varietate de medii online care au ca scop final ușurarea aceleiași nevoi a antreprenorilor, însă analizez cu atenție dacă acest produs digital îmi poate fi de folos sau nu. Până la urmă, deciziile le iau eu, și încerc să hotărăsc cât mai bine. Caut să găsesc și programe care au aplicație mobilă. Este un plus mare”.

Conectat non-stop

De când a început era digitală este imposibil să mai ții pasul fără să fii conectat în permanență. Și asta faci cu ajuorul telefonului, a laptop-ului, mai nou și cu ceasul: ”Adevărul este ca nu reușesc să-mi mai inchipui viața fără Internet sau smartphone. Ambele reprezintă o consecință a evoluției noastre ca și specie. Conexiunea la Internet este crucială de multe ori, astfel că nu cred că este nevoie să enumăr și eu beneficiile acestuia. Era www-ului a început de multă vreme și din moment ce totul se învârte în jurul acestui lucru, cred că se subînțelege necesitatea și eficiența sa. În ceea ce privește diferența față de trecut, probabil că principiile de business pot rămâne la fel, însă cu siguranță practicile s-au schimbat în mod radical. Au și apărut multe afaceri din Internet, pentru Internet și în Internet”, spune Daniel.

”Mi se pare fascinată evoluția înregistrată de realitatea virtuală, VR-ul. Consider că această tehnologie are o popularitate aflată în cerștere și va acapara un public tot mai larg. Recunosc, sunt nerăbdător să văd ce alte progrese se vor mai face în această direcție și, desigur, abia aștept să o testez”, a adăugat tânărul.