Restaurantele deschise vor avea o serie de reguli pentru a proteja clienții, printre care benzi cu sens unic, culoare semnalizate și dezinfectarea solnițelor.

Conform informațiilor de până acum, ordinul va fi publicat de pe 9 iulie, atunci urmând să fie redeschise restaurantele de către guvernul condus de Ludovic Orban. Dacă nu se va ajunge la 9 iulie, restaurantele vor fi deschise de la 15 iulie.

Restaurantele vor avea și o serie de reguli, conform profit.ro, care urmează să fie respectate:

  • Mesele vor avea o distanță între scaunele lor de 2 metri.
  • Vor exista panouri de protecție din plexiglas la casa de marcat și va fi încurajată plata cu cardul.
  • Restaurantele vor organiza circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienți. Meniurile, solnițele și olivierele se vor muta de la o masă la alta doar după dezinfectare.
  • Consumul de produse stând în picioare va fi interzis, excepție făcând doar mesele dedicate pentru acest tip de servire.
  • La mese vor sta doar 6 clienți maximum, față de patru la terase, excepție făcând familiile.
  • Evident, în interior, personalul va purta mască. Clienții vor putea veni doar cu rezervare sau dacă vor completa registrul de sosire.

Preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie, a apreciat că este doar o chestiune de zile până când şeful Guvernului va permite redeschiderea restaurantelor, conform unei declarații de acum patru zile.

"În principal, setul de reguli va conţine două paliere: în primul rând, relaxarea măsurilor aferente teraselor şi organizării evenimentelor, şi aici vorbim de faptul că poate se pune în discuţie eliminarea mănuşilor la terase, creşterea numărului de participanţi la evenimentele de pe terase de la 50 la 100 şi anumite măsuri pentru interiorul restaurantelor, mergând chiar până la creşterea numărului de participanţi de la 20 la 50, respectiv de la 50 la 100 pe terasă. Acestea sunt doar propuneri şi vor fi discutate în cadrul acestei comisii", a adăugat Daniel Mischie.